Perustulokokeilun työllisyysvaikutukset jäivät vaisuiksi, mutta osallistujien hyvinvointi koheni

Perustulo ei parantanut merkittävästi perustulokokeiluun osallistuneiden työllisyyttä, selviää loppuraportista.

– Työllisyysvaikutukset jäivät melko vaisuiksi, sanoi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtava tutkija Kari Hämäläinen julkistustilaisuudessa.

Kokeilun ensimmäisenä vuotena työllisyysvaikutuksia ei havaittu, mutta toisena vuotena koeryhmän työllisyys nousi pari prosenttiyksikköä verrokkiryhmän työllisyyden yläpuolelle.

Työllisyys parani toisena vuotena 6,63 päivällä ja perustuloa saaneet olivat töissä keskimäärin 78 päivää vuoden aikana.

Tulosten tulkintaa kuitenkin haittaa se, että toisena vuotena tuli voimaan myös aktiivimalli.

– Emme pysty erottamaan toisen vuoden perustulokokeilun vaikutusta aktiivimallin vaikutuksista, Hämäläinen kertoi.

Hämäläisen mukaan perustulokokeilua ei voi yleistää koskemaan tilannetta, jossa kaikki suomalaiset saisivat perustuloa. Tämä johtuu siitä, että kokeilussa oli mukana vain rajattu ryhmä eli Kelan tukea saavia työttömiä. Kokeilussa perustuloa ei myöskään verotettu, toisin kuin todellisuudessa tehtäisiin.

Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että kokeilussa mukana olleet halusivat osallistua työvoimahallinnon toimiin, vaikka heidän ei tarvinnut. Näitä toimia ovat muun muassa työvoimakoulutus, tuettu palkkatyö ja samalla myös niihin liittyvät te-toimiston haastattelut.

Vaikka työllisyysvaikutukset jäivät vaisuiksi, perustulokokeilu lisäsi kuitenkin koettua hyvinvointia.

Juuri ennen kokeilun päättymistä tehdyn kyselyn mukaan perustulon saajat kokivat hyvinvointinsa paremmaksi kuin vertailuryhmän vastaajat.

He olivat tyytyväisempiä elämäänsä ja kokivat vähemmän psyykkistä kuormittuneisuutta, masennusta, alakuloa ja yksinäisyyttä. Lisäksi he arvioivat kognitiivisen toimintakykynsä eli muistinsa, oppimisensa ja keskittymiskykynsä paremmaksi.

– Perustuloa saaneet vastaajat kokivat myös toimeentulonsa ja taloudellisen hyvinvointinsa paremmaksi kuin vertailuryhmässä. Heistä useammat kokivat hallitsevansa taloutensa hyvin ja että heillä oli taloudellinen hätävara, kertoo tiedotteessa tutkimusryhmän päällikkö Minna Ylikännö Kelasta.

Tutkimusta varten myös haastateltiin 81:tä perustulon saajaa.

Osa haastateltavista kertoi perustulokokeilun vaikuttaneen työllistymiseen selvästi, kun taas osa kuvasi vaikutukset vähäisiksi. Myös haastateltavien erilaiset kokeilua edeltäneet lähtökohdat vaikuttivat työllistymiseen.

– Perustulo näyttää lisänneen aktiivisuutta eri muodoissa niillä, jotka olivat aktiivisia jo aikaisemminkin. Sen sijaan niillä, joiden elämäntilanne oli ennen kokeilua haastava, perustulo ei näytä poistaneen ongelmia, arvioi tiedotteessa professori Helena Blomberg-Kroll Helsingin yliopistosta.

Lue koko raportti: www.kela.fi/perustulokokeilu .

Kokeilu

Mukana 2 000 työtöntä

Perustulokokeilussa 2 000 työtöntä henkilöä sai verotonta perustuloa 560 euroa kuukaudessa riippumatta muista tuloistaan tai siitä, hakivatko he aktiivisesti töitä.

Perustulon saajat valittiin satunnaisesti niiden henkilöiden joukosta, jotka marraskuussa 2016 saivat työttömyysetuutta Kelasta.

Vertailuryhmän muodostivat henkilöt, jotka saivat marraskuussa 2016 Kelasta työttömyysetuutta mutta eivät tulleet valituiksi perustulokokeiluun.

Kokeilu alkoi 1.1.2017 ja päättyi 31.12.2018. Sen toteuttamisesta päätti Juha Sipilän hallitus.

Tavoitteena oli selvittää, miten Suomen sosiaaliturvaa voitaisiin muuttaa vastaamaan paremmin työelämän muutoksia. Kela vastasi kokeilun toimeenpanosta.

Suomen perustulokokeilu oli maailman ensimmäinen valtakunnallinen, lakisääteinen ja satunnaistettuun kenttäkoeasetelmaan perustuva perustulokokeilu.

Kokeiluun osallistuminen ei pohjautunut vapaaehtoisuuteen, joten sen vaikutuksista voi tehdä luotettavampia arvioita kuin muissa, vapaaehtoisuuteen perustuvissa kokeiluissa on mahdollista.

Lähde: Kela

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut