Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomen korkeimpaan asuintaloon Kalasataman Majakkaan puoli vuotta sitten muuttanut Eila Tamminen kertoo olevansa tyytyväinen asuntoonsa.

– Aika nopeasti saimme tavarat paikoilleen ja kotiuduimme tänne. Olemme viihtyneet oikein hyvin.

Tamminen muutti Majakkaan yhdessä eläkkeellä olevan miehensä Matin kanssa saatuaan kaupaksi rivitaloasuntonsa Laajasalossa.

Kalasatamaan Tammisia houkutti erityisesti liikenneyhteydet ja lähellä sijaitsevat hyvät palvelut.

Jo etukäteen Majakan rakennuttamisesta vastannut SRV oli mainostanut asukkaille myytäviä palvelua. Alkuvuonna koiranulkoilutuspalvelulle tulikin Tammisilla käyttöä Matin jouduttua polvileikkaukseen.

– Se oli kriittisinä aikoina kyllä erittäin hyvä apu. Helmi-maaliskuussa ostimme palvelua kolme kertaa viikossa, Eila muistelee.

Meidän kokemuksemme on toisenlainen.

Tammiset asuvat 35-kerroksisen Majakan 11:n kerroksessa. Neliöitä on 93,5.

Heti muuton jälkeen Tammiset käyttivät ensimmäiset kuukaudet myös siivouspalvelua kahdesti kuussa, mutta korona pakotti laittamaan ammattisiivoukset hetkellisesti katkolle.

Hengenvaarallinen ilmiö: Kuka heittää lasipulloja 134-metrisestä Majakasta? – "Älkää kävelkö tästä!"

Osa Majakan asukkaista kertoi Kauppalehdelle huhtikuun loppupuolelella olevansa pettyneitä moniin rakennusteknisiin ja muihinkin asioihin. Asukkaat kertoivat pätkivistä puheluista, kelvottomista keittiöistä ja huonosta työnjäljestä muun muassa katto- ja seinärappauksissa. Kulunvalvonnan puutteet aiheuttivat Kauppalehden mukaan sitä, että Redin kauppakeskuksesta pääsi ulkopuolisia asuintorniin. Valvontaa on sittemmin tiukennettu.

Eila Tamminen kertoo kuulleensa soraäänistä, mutta ei ota kantaa muiden näkemyksiin.

– Täällä asuu 450 ihmistä. Asuntoja on 282. Kun näin isosta talosta on kyse, niin ihmettelisin, jos mitään soraääniä ei olisi. Meidän kokemuksemme on toisenlainen.

Uudiskohteissa tehdään usein joitain korjauksia. Niin myös Tammisilla.

– Aina on tietenkin jotain perustarkastuksia. Oli meilläkin lopputarkastuksessa pieniä asioita, jotka korjattiin saman tien. Olemme olleet tyytyväisiä.

Toisessa tapauksessa pieni pätkä silikonia puuttui vessan kynnyksen välistä, toisessa kolhiintunut saunan alalaude vaihdettiin uuteen. Kalusteissa ei ole ollut huomautettavaa.   

SRV on saanut korjauspyyntöjä on jonkin verran, toteaa Asunnot PKS -liiketoimintayksikön johtaja Kim Jolkkonen.

– Pyyntöjä on lähdetty toteuttamaan asukkaiden muutettua sisään. Majakassa palautetta kertyy luonnollisesti lukumääräisesti pienempää kohdetta enemmän. Kyseessä on asumisen aikana havaittuja asioita, joiden korjaus on osa normaalia takuukorjausprosessia. 

Takuutyönä tehtävät kiireettömät korjaukset asuntojen sisällä ovat koronan vuoksi nyt katkolla.

– Tavoitteenamme on hoitaa työt loppuun heti tilanteen salliessa. Ulkopuolella takuutöitä on pystytty jatkamaan normaalisti, Jolkkonen toteaa.

Myös pätkivien puheluiden ongelmaa on pyritty ratkomaan.

– Sisäkuuluvuusverkkoa on parannettu. Rakennustyöt valmistuivat juuri viime viikolla. Asukkailta olemme kuulleet, että kuuluvuus on nyt parempi.

Pätkiminen on Jolkkosen mukaan johtunut korkealle rakentamiselle tyypillisistä raskaista teräsbetonirakenteista ja tiiviistä huoneisto-ovista.

Kalasataman kolmannen tornitalon Kompassin rakentaminen alkoi toukokuun alussa. Se on arvioitu valmistuvan vuonna 2022. Toisena rakennettava Loisto valmistuu marraskuussa 2021.

Poliisi vahvistaa HU:lle: Rikosilmoituksia tehty – Majakasta lentänyt alas paistinpannu, skumppapullon palasia ja numerokylttejä