Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Vääntö Lapinlahden sairaalasta huipentuu – hotellin ja Muumi-kampuksen rinnalle kiri toinen vaihtoehto

Äänestys: Jos SDP, vihreät ja vasemmistoliitto päätyvät samalle kannalle, kiinteistösijoittajan kilpailuehdotus kaatunee.

Merkittävässä asemassa Lapinlahtea koskevassa päätöksenteossa on SDP:n valtuustoryhmä, joka Eveliina Heinäluoman johdolla on vetämässä kannatuksensa sairaala-alueen ideakilpailun voittaneelta ehdotukselta. Vasemmistoliitto päätyi jo aiemmin samalle kannalle.

Jos vihreät liittyvät rintamaan, Lapinlahden kehittäminen palaa alkuruutuun. Vihreillä, SDP:llä ja vasemmistoliitolla on enemmistö valtuustossa.

Suurista valtuustoryhmistä vain kokoomus puoltaa selkeästi kiinteistösijoittaja Nrepin suunnitelmaa hotelleineen. Vaikka kokoomus saisi mukaansa kymmenenkin muuta valtuutettua, se jäisi vähemmistöön.

Jännittäväksi tilanteen tekee se, että vihreissä ymmärretään myös Nrepin suunnitelmaa.

– Se täyttää lautakunnan asettamat kilpailun ehdot ja toteutusta olisi mahdollista muokata kaavoitusprosessissa paljonkin, vihreiden valtuutettu ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsen Tuomas Rantanen toteaa.

Jos sopimus Nrepin kanssa syntyisi, hotellia voitaisiin loitontaa sairaalan päärakennuksesta.

Demareiden kielteinen kanta voittajaehdotukseen heikensi kuitenkin sen läpimenomahdollisuuksia.

– Kyllä voittajaehdotuksen kritiikki on meilläkin ollut niin vahvaa, että on epäselvää hyväksyisikö valtuusto sitä, Rantanen pohtii.

Demarien kantaan vaikuttivat uudisrakentamisen määrä ja päärakennuksen tulevaisuuden toiminta.

– Toivoisimme, että rakennuksen historia ja kulttuuriarvot näkyisivät jatkossakin. Käytännössä se tarkoittaa mielenterveystyötä, Heinäluoma tarkentaa.

Hänestä tärkeää on, että puisto ja vanhat rakennukset olisivat yleisölle yhtä avoimia kuin nytkin.

Lue myös: 100 kulttuurin ja tieteen ammattilaista vetoaa Lapinlahden puolesta – mukana muun muassa Aki Kaurismäki, Kaj Chydenius ja Laura Birn

Kynnyskysymys kuuluu, millä vanhojen sairaalarakennusten kunnostaminen maksetaan? Rahantarve on 20–30 miljoonaa euroa.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajan, valtuutettu Risto Rautavan (kok.) mielestä yhtälöön on yksi oikea ratkaisu.

– Sairaalan ja rakennusoikeuksien myynnistä sekä vuokratuloista kilahtaisi merkittävä summa kaupungin kassaan ja ostaja kunnostaisi rakennukset. Kaupunki saisi myös hyvän puiston, hän listaa.

Jos kaupunki hylkää voittajaehdotuksen, se joutuu ottamaan kontolleen rakennusten remontoinnin. Rantanen on siihen valmis. Hän ehdottaa verkkokirjoituksessaan että kaupunki perustaisi Kaapelitehtaan tapaan kiinteistöyhtiön peruskorjauksen läpiviemistä ja alueen pysyvää hallintaa varten.

– Yhtiön tehtäväksi voitaisi määritellä mielenterveyden kulttuurin edistäminen. Kaupunki pääomittaisi yhtiötä korjausvelan määrällä. Peruskorjauksen jälkeen yhtiö olisi omillaan ja tulevat korjaukset rahoitettaisiin vuokrilla.

Asiaa käsittelee kaupunkiympäristölautakunta tiistaina 12. toukokuuta. Puolueet neuvottelevat lopputuloksesta jo ennen sitä. Lopullisesti päätös tehdään myöhemmin kaupunginvaltuustossa.