Matkustajakato syöksi HSL:n historiansa pahimpaan kriisiin – matkaliput kallistuvat ja reittitarjonnasta tingitään

Tukijonossa: Helsingin seudun liikenne hakee valtiolta 100 miljoonan euron tukea talouskurimukseen.

Jozsef Dane on lähdössä SIltamäestä ajamaan linjaa numero 61. - Busseissa on nyt selkeästi hiljaisempaa, mutta täysin tyhjää linja-autoa en ole joutunut ajamaan, hän kertoo. Johanna Erjonsalo
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Koronavirusepidemia ajoi joukkoliikenteen tilanteeseen, jossa seutua uhkaavat satojen miljoonien lipputulomenetykset. Helsingin seudun liikenne (HSL) hakee valtiolta 100 miljoonan euron tukea talouskurimukseen.

– Teemme tänä vuonna tappiota ainakin 120 miljoonaa euroa, mutta pahimman skenaarion toteutuessa jopa 250 miljoonaa euroa, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi arvioi.

HSL on historiansa pahimmassa kriisissä. Lipputulot ovat pudonneet yli 70 prosenttia, mutta kuluissa ei ole voitu säästää kuin hieman. Tappiota kertyy kuukausittain yli 20 miljoonaa euroa.

HSL:n omistajakunnilta tukea on vaikea pyytää, sillä niiden omakin talous kriisiytyy. Rihtniemen mukaan HSL:llä on painavat perusteet tukihakemukselle.

– Koko Suomen joukkoliikennematkoista yli 65 prosenttia tehdään HSL-alueella ja kaupunkiliikenteestä 80 prosenttia. Alueemme on Suomen talouden veturi, ja kun nousu alkaa, olisi tärkeää, että meillä on edelleen toimiva joukkoliikenne, hän tähdentää.

Kassavarojen riittämiseksi HSL sai omistajakunnilta luvan hakea lainaa aina 200 miljoonaan euroon saakka. HSL on kiinni liikennöitsijöiden kanssa tehdyissä 7-vuotisissa sopimuksissa, joissa on vuosittaista neuvotteluvaraa vain 10 prosenttia ja koko kaudella 20 prosenttia.

Teemme tänä vuonna tappiota ainakin 120 miljoonaa euroa.

– HSL ei voi irtautua sopimuksista, sillä sen jälkeen emme olisi enää luotettava kumppani. Voisi myös olla, että liikennöitsijöitä menisi konkurssiin.

Joukkoliikenteen palvelutasoakaan ei voi olennaisesti huonontaa, sillä osa joutuu matkustamaan töihin ja asioilleen entiseen tapaan.

Osittaista säästöä juna-, bussi, raitiovaunu- ja metroliikenteeseen on saatu siirtymällä normaalia aiemmin kesäaikatauluihin.

– Säästö on suhteellisen pieni, 10–15 prosentin luokkaa liikennetyypistä riippuen, lähijunaliikenteessä alle tuon.

Hieman onneakin HSL:llä on ollut matkassa mukana. Edellisten vuosien sitomatonta ylijäämää oli kassassa 46 miljoonaa euroa. Juuri päättyneessä junaliikenteen kilpailutuksessa sen kulut saatiin laskemaan 10 prosenttia.

Heikentynyt talous näkyy väistämättä niin matkustajien kukkarossa kuin pysäkeilläkin, joilla vuorovälit harvenevat.

– Säästöjä on pakko hakea palvelutasosta ja lipunhinnoista, Rihtniemi myöntää.

– Ensi talvikaudelle liikennettä joudutaan supistamaan noin 5 prosenttia. Supistukset kohdennetaan iltoihin ja viikonloppuihin, kun taas ruuhka-aikojen liikenne pyritään pitämään ennallaan.

Liikenteeseen suunniteltuja lisäyksiä ja parannuksia jätetään toteuttamatta.

– Valtion tukea kaivataan todella kipeästi. Jos sitä ei saada, ainoat mahdollisuudet vajeen kattamiseen ovat kuntamaksujen korottaminen, lipunhintojen nostaminen ja palvelutasosta karsiminen.

– Vaikka selviäisimme tästä vuodesta lainalla, se on maksettava tulevina vuosina takaisin, Rihtniemi muistuttaa.

Kun koronakriisi joskus helpottaa, Rihtniemi uskoo ihmisten palaavan joukkoliikenteeseen.

– Vaikka ihmiset tekisivätkin enemmän etätöitä jatkossa, niin uskon että iltaisin ihmisten tekee jo mieli kotoaan jonnekin muualle.

– Oman auton käyttöä työmatkaliikenteessä ei taas voi oikein lisätä, sillä se näkyisi ruuhkaisuuden pahenemisena, hän ennustaa.

Helsingin seudun liikenne

Puolet tuloista tulee matkalipuista

HSL:n jäsenkuntia ovat Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen, Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio.

Normaalisti HSL:n liikenteessä tehdään yli miljoona matkaa päivässä. Nyt matkojen määrä on pudonnut 300 000:een.

Käytetyin kulkuneuvo on bussi, jolla tehdään lähes puolet matkoista.

HSL:n rahoituksesta puolet koostuu lipputuloista ja puolet jäsenkuntien maksamista kuntaosuuksista.

Vuonna 2018 HSL sai toimintatuloja 728 miljoonaa euroa, josta lipputulojen osuus oli 51 prosenttia.

HSL:ssä on 420 omaa työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 2. Helsingin koronalasku ensi vuonna "suorastaan dramaattinen" – työttömien määrä lisääntyi puolessa vuodessa 10 000:lla
 3. Muumit juhlivat Kansallismuseossa
 4. Hopeatöiden suurmestarin Bertel Gardbergin näyttely on avoinna Tuomiokirkon Kryptassa
 5. Vorschmack vegeksi – meilahtelaisravintola teki Mannerheimin klassikosta rohkean version
 6. Hyvinvointi: Harva ihminen on täysin symmetrinen – kehon toispuoleisuus voi aiheuttaa kipua sekä ongelmia liikkuvuuteen ja voimantuottoon
 7. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 8. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia
 9. Helsingin Taiteiden yö peruttiin, mutta paikallisesti järjestettävä tapahtuma valtaa Töölön – Luvassa musiikkia, tanssia ja kuvataidetta
 10. Pakilan Lidl avautui remontin jälkeen
 11. T24: Entisöity Padisen luostari on jälleen avoinna yleisölle – Luostari on mainio päiväretkikohde omalla autolla liikkuville
 12. Odotettu maskisuositus tuli – HSL toivoo matkustajien käyttävän suojaa
 13. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 14. Koululaisten kulkureittien turvallisuuteen kiinnitetään huomiota katutyömaalla – viimeistelyt Pohjois-Haagassa käynnissä
 15. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 2. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 3. Aatos Erkon penkki sai lähteä kun asemahallissa suitsittiin järjestyshäiriöitä – "Tilanne on selkeästi parantunut"
 4. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 5. Nyt tuli suositus kasvomaskien käytöstä Helsingin joukkoliikenteeseen – Pormestari Jan Vapaavuori: "Kaupunki varmistaa, että vähävaraisilla on mahdollisuus suosituksen noudattamiseen"
 6. Helsinkiläinen kauppakeskus saa tänään peräti 6 uutta ravintolaa – katso lista tästä
 7. Salkkarirooli voi joskus olla taakka – Hekan hallituksen uusi puheenjohtaja Jasmin Hamid oli politiikassa mukana jo ennen näyttelijän uraa
 8. T24: Kolme Tallinnan keskustahotellia menee remonttiin – Luvassa myös lisää irtisanomisia
 9. Lukijalta: Kasvomaskit ilmaiseksi eläkeläisille
 10. Asukkaat vastustivat ruokakauppaa, ovat saamassa nyt tilalle Mäkkärin
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. "Ihmisruumiin" osat olivatkin karhun käpälät – näin poliisi selittää virhetulkinnan
 13. Isä ja yrittäjä Kristian, 22, keksi automaatin, joka otetaan käyttöön nyt monissa kauppakeskuksissa: "Ajatus lähti täysin omista tarpeista"
 14. Kontulalainen kerrostalopiha poikkeaa täysin totutusta – "Ihmisiä näkee kesäisin lukemassa, juttelemassa tai vaikka mansikoita poimimassa"
 15. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.