Kuka murtautuu idyllisiin ravintoloihin sorkkaraudalla? – Järkyttynyt helsinkiläisyrittäjä: "Ei tähän kaikkeen tarvitsisi tällaista enää"

Rikokset: Varkaat ovat lähiviikkoina vierailleet ainakin kahdessa ravintolassa Tuomarinkylässä ja Haltialassa.

Annan Kartanon väliaikainen ovi muistuttaa edelleen viikkko sitten kartanolla tapahtuneesta murrosta. – Vanhaa ovea ei todenäköisesti pysty edes korjaamaan, toteaa yrittäjä Nina Nummela. Vieressä toinen omistaja Eija Riikonen. Sanna Jompero
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Korona ja suljetut ravintolat ovat saattaneet saada ainakin Koillis-Helsingin alueella varkaat liikkeelle.

Kaksi suosittua ravintolaa joutui pienen ajan sisällä lähes samanlaisen murron kohteeksi. Murroista toinen jäi yritykseksi.

Viime viikon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä kutsumattomat vieraat menivät sorkkaraudalla sisään Tuomarinkylässä sijaitsevaan ravintola Annan Kartanoon.

– Vanha ja arvokas museoviraston suojeluksessa ollut ovi oli rikottu sorkkaraudalla ja murtauduttu sisälle, kertoo kahvilan toinen yrittäjä Nina Nummela.

Mukanaan varkaat veivät kahvilan pohjakassan ja alkoholia. Nummela kertoo kuulleensa murrosta vasta seuraavana aamuna. Ensimmäinen ajatus oli järkytys.

– Olihan se järkyttävä ja outo tunne katsoa aamusta valvontakameran kuvaa, että vieraita ihmisiä pyörii meidän kassamme kimpussa, yrittäjä muistelee.

Joka kesä tapahtuu jotain.

Vanhan rakennuksen ovet kärsivät murron jäljistä. Jenni Seppälä

Tavallisesti ravintola on saanut olla varkailta rauhassa. Tosin viime keväänä ennen sesongin alkua kartanon pihalta vietiin sohva.

– Tämä oli nyt ensimmäinen murto, Nummela toteaa.

Kovin kauaksi murtopaikalta varkaat eivät viikko sitten ehtineet saaliinsa kanssa pötkiä.

Kahvilan hälytysjärjestelmän ansiosta vartija saapui paikalle minuuteissa. Myös poliisipartio koirineen oli nopeasti kartanolla. Vartijan mukaan tekijät jäivät kiinni. Poliisi tutkii asiaa.

Nummela harmittelee tapahtuneessa erityisesti aiheutunutta sotkua ja mielipahaa. Korona on jo vaikuttanut muutenkin Annan Kartanon arkeen isosti, kun ravintola joutui maaliskuussa sulkemaan ovensa take away -lounasmyyntiä lukuun ottamatta.

– Ikävää tietenkin, kun tilanne on yrittäjille ja ravintoloille tällainen muutenkin. Ei tähän kaikkeen tarvitsisi tällaista enää.

Myös Haltialassa sijaitsevassa Wanhassa Pehtoorissa kävi 19. huhtikuuta yöaikaan kutsumattomia vieraita.

–  Äitini tuli aamulla töihin ja huomasi, että munalukot oli hajotettu. Asiakkaiden sisäänkäynnin ovi oli yritetty vetää sorkkaraudalla auki. Aika samantyyppistä jälkeä kuin Annan Kartanossa, toteaa yrittäjä Jenni Seppälä.

Teko jäi yritykseksi.

Seppälä kertoo harmistuneensa murtoyrityksestä, joka ei ollut ensimmäinen. Kaksi kesää sitten varkaiden matkaa lähti muun muassa alkoholia ja kaikki munalukollisessa ulkokaapissa säilytetyt juurekset.

– Joka kesä tapahtuu jotain, joko ilkivaltaa tai murtoyritys.

Seppälä on asunut ravintolan pihapiirissä vuodessa 1990 lähtien ja jatkanut äitinsä yritystoimintaa vuodesta 2004.

– Pistää vihaksi. Tuntuu, että ihmisillä menee nyt huonommin. Harmittaa, että tällaista tapahtuu. Se tietää meille aina ylimääräistä työtä, koska teemme suurimman osan remonteista itse.

Helsingin poliisin rikostarkastaja Jari Illukka kertoo, että tilastojen valossa tammi–helmikuussa helsinkiläisiin ravintoloihin ja kahviloihin tehtiin noin 15 murtoa kuukaudessa eli saman verran kuin viime vuoden vastaavana aikana.

– Maaliskuussa luku oli yhdeksän. Missään nimessä luku ei ole ollut ainakaan kasvava, vaan pikemminkin laskeva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.