"Tämä on muutoksena nopein ikinä" – Korona nosti Helsingin työttömyysluvut pilviin, tällainen on tyypillinen työtä vailla oleva nyt

Korona: Työttömien määrä ei ole koskaan noussut niin nopeasti kuin nyt.

Viime keväänä Ravintolakolmio-konsernin Joonas Keskinen avasi Meripaviljongin terassin Hakaniemessä. Nyt lähes kaikki Ravintolakolmion 200 työntekijästä on lomautettu. Joonas Keskisen arkisto
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Koronaepidemian puhkeaminen maaliskuussa vaikutti niin dramaattisesti Helsingin työttömyyslukuihin, ettei vastaavaa ole koskaan aiemmin koettu.

Näin toteaa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) neuvotteleva virkamies Petri Syvänen.

– Tämä on muutoksena nopein mitä ikinä on ollut.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa yli 10 000:lla helmikuuhun verrattuna. Kun työttömiä oli vielä helmikuussa 30 880, maaliskuussa luku oli jo 41 793.

Helsingissä työttömien määrän kehittyminen ei edes 1990-luvun lamassa ollut yhtä hurjaa kuin nyt. Maaliskuussa 1994 työttömiä työnhakijoita oli tosin enemmän, 48 200.

– Täytyy muistaa, että 90-luvun lamassa tilanne lähti jo vuodesta 1991 ja syyt olivat muualla. Vasta vuonna 1994 se oli korkeimmillaan ja kehittyi huomattavasti hitaammin, Syvänen sanoo.

Ennen lomautettu oli yli 50-vuotias teollisuudessa työskentelevä mies.

Koronan vaikutukset ovat Helsingissä iskeneet erityisesti ovensa sulkemaan joutuneisiin ravintoloihin.

– Isoimmat muutokset ovat palvelutyöntekijöissä ja myyjissä. Ravintolat menettivät asiakkaitaan, kun kokoontumisrajoitukset alkoivat maaliskuussa, Syvänen toteaa.

Helsingissä 12 ravintolaa pyörittävä Ravintolakolmio-konserni joutui maaliskuussa lomauttamaan lähes kaikki 200 työntekijästään.

– Meillä on käytännössä kolmehenkistä hallitustamme lukuun ottamatta kaikki lomautettuina. Aloitimme enintään 90 päivän lomautuksilla. Vielä en osaa tarkalleen sanoa, kauanko ne kestävät, kertoo perheyhtiön kentän johtaja Joonas Keskinen.

Konsernin työntekijöistä noin 45 prosenttia on miehiä ja 55 naisia. Työntekijöiden keski-ikä on noin 30 vuotta.

Vielä vuosi takaperin ja alkuvuonnakin eniten työttömiä työnhakijoita Helsingissä erityisasiantuntijoissa ja rakennusalalla.

Helsingin työttömyystilastoissa korostuvat nimenomaan lomautetut, joiden määrä kymmenkertaistui Helsingissä alkuvuonna.

Kun vielä tammikuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 921, maaliskuussa heitä oli jo 9 092. Miehiä kokoaikaisesti lomautetuista oli 4 456 ja naisia 4 636.

– Voi sanoa, että ennen lomautettu oli yli 50-vuotias teollisuudessa tai rakentamisessa työskentelevä mies. Nyt se tyypillisesti on alle 30-vuotias palvelualalla oleva mies tai nainen, Syvänen tiivistää.

Lomautettujen suuri määrä selittyy sillä, että moni yritys pyrkii irtisanomisten sijaan lomautuksilla kitkuttelemaan koronaepidemian yli.

– Tämä on se tapa, jolla tähän tilanteeseen on vastattu ja sopeuduttu. Palvelualojen työttömyyden kasvu näkyy nimenomaan lomautettujen kasvuna, Syvänen sanoo.

Työnhakijoiden joukossa Helsingissä korostuu miesten osuus.

Maaliskuussa työttömistä työnhakijoista Helsingissä 22 667 oli miehiä ja 19 126 naisia. Miksi miesten osuus korostuu, vaikka koronan on puhuttu iskeneen eniten naisvaltaisiin aloihin?

– Sanotaan, että kokit ovat pääosin miehiä ja tarjoilijat naisia, joten sen suhteen molempien määrä on noussut. Miesten osuus oli jo ennen koronaa naisia korkeampi, mutta kyllä naisten lomauttaminen tässä nyt suhteessa korostuu, Syvänen jatkaa.

Työpaikat

Maaliskuussa 900 työpaikkaa edellisvuotta vähemmän

Uusien avoimien työpaikkojen määrä väheni Suomessa maaliskuussa.

Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin maaliskuun aikana 63 500.

Luku on 900 vähemmän kuin edellisen vuoden maaliskuussa.

Kaikkiaan TE-toimistoissa oli helmikuussa avoinna 149 900 työpaikkaa.

Tämä on 18 600 vähemmän kuin vuosi sitten.

Työttömiä oli maaliskuussa koko maassa 197 000, mikä oli 6 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Työllisyysaste oli 71,3 prosenttia, eli0,5 prosenttiyksikköä edellisvuotta matalampi.

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut