Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

"Tämä on muutoksena nopein ikinä" – Korona nosti Helsingin työttömyysluvut pilviin, tällainen on tyypillinen työtä vailla oleva nyt

Korona: Työttömien määrä ei ole koskaan noussut niin nopeasti kuin nyt.

Koronaepidemian puhkeaminen maaliskuussa vaikutti niin dramaattisesti Helsingin työttömyyslukuihin, ettei vastaavaa ole koskaan aiemmin koettu.

Näin toteaa työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) neuvotteleva virkamies Petri Syvänen.

– Tämä on muutoksena nopein mitä ikinä on ollut.

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi maaliskuussa yli 10 000:lla helmikuuhun verrattuna. Kun työttömiä oli vielä helmikuussa 30 880, maaliskuussa luku oli jo 41 793.

Helsingissä työttömien määrän kehittyminen ei edes 1990-luvun lamassa ollut yhtä hurjaa kuin nyt. Maaliskuussa 1994 työttömiä työnhakijoita oli tosin enemmän, 48 200.

– Täytyy muistaa, että 90-luvun lamassa tilanne lähti jo vuodesta 1991 ja syyt olivat muualla. Vasta vuonna 1994 se oli korkeimmillaan ja kehittyi huomattavasti hitaammin, Syvänen sanoo.

Ennen lomautettu oli yli 50-vuotias teollisuudessa työskentelevä mies.

Koronan vaikutukset ovat Helsingissä iskeneet erityisesti ovensa sulkemaan joutuneisiin ravintoloihin.

– Isoimmat muutokset ovat palvelutyöntekijöissä ja myyjissä. Ravintolat menettivät asiakkaitaan, kun kokoontumisrajoitukset alkoivat maaliskuussa, Syvänen toteaa.

Helsingissä 12 ravintolaa pyörittävä Ravintolakolmio-konserni joutui maaliskuussa lomauttamaan lähes kaikki 200 työntekijästään.

– Meillä on käytännössä kolmehenkistä hallitustamme lukuun ottamatta kaikki lomautettuina. Aloitimme enintään 90 päivän lomautuksilla. Vielä en osaa tarkalleen sanoa, kauanko ne kestävät, kertoo perheyhtiön kentän johtaja Joonas Keskinen.

Konsernin työntekijöistä noin 45 prosenttia on miehiä ja 55 naisia. Työntekijöiden keski-ikä on noin 30 vuotta.

Vielä vuosi takaperin ja alkuvuonnakin eniten työttömiä työnhakijoita Helsingissä erityisasiantuntijoissa ja rakennusalalla.

Helsingin työttömyystilastoissa korostuvat nimenomaan lomautetut, joiden määrä kymmenkertaistui Helsingissä alkuvuonna.

Kun vielä tammikuussa kokoaikaisesti lomautettuja oli 921, maaliskuussa heitä oli jo 9 092. Miehiä kokoaikaisesti lomautetuista oli 4 456 ja naisia 4 636.

– Voi sanoa, että ennen lomautettu oli yli 50-vuotias teollisuudessa tai rakentamisessa työskentelevä mies. Nyt se tyypillisesti on alle 30-vuotias palvelualalla oleva mies tai nainen, Syvänen tiivistää.

Lomautettujen suuri määrä selittyy sillä, että moni yritys pyrkii irtisanomisten sijaan lomautuksilla kitkuttelemaan koronaepidemian yli.

– Tämä on se tapa, jolla tähän tilanteeseen on vastattu ja sopeuduttu. Palvelualojen työttömyyden kasvu näkyy nimenomaan lomautettujen kasvuna, Syvänen sanoo.

Työnhakijoiden joukossa Helsingissä korostuu miesten osuus.

Maaliskuussa työttömistä työnhakijoista Helsingissä 22 667 oli miehiä ja 19 126 naisia. Miksi miesten osuus korostuu, vaikka koronan on puhuttu iskeneen eniten naisvaltaisiin aloihin?

– Sanotaan, että kokit ovat pääosin miehiä ja tarjoilijat naisia, joten sen suhteen molempien määrä on noussut. Miesten osuus oli jo ennen koronaa naisia korkeampi, mutta kyllä naisten lomauttaminen tässä nyt suhteessa korostuu, Syvänen jatkaa.