Näistä sairaaloiden suojatarvikkeista kovin pula Helsingin – kaupunki teki oman 20 miljoonan Kiina-ratkaisun

Helsingin kaupunki kertoo, että muun muassa hoitohenkilökunnan suojatakeista on ollut pulaa. Johanna Erjonsalo
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Etenkin suojatakeista ja visiirimaskeista on ollut kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa viime aikoina pulaa. Kaupunki onkin alkanut myös itse tilata suojavarusteita eri puolilta maailmaa. Tämän ansiosta esimerkiksi kirurgisia suojamaskeja on pystytty jakamaan myös kotihoidon käyttöön.

– Tilauksia on tehty yhteensä 20 miljoonalla eurolla. Näistä noin kolmasosa on saapunut perille. Edelleen suurin osa tarvikkeista saadaan ensisijaisesti Hus-logistiikan kautta. Olemme ajaneet voimakkaasti kotimaisen tuotannon lisäämistä, sanoo kaupungin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen Helsingin Uutisille.

Toimialajohtajan mukaan muun muassa Kiinasta tilattujen tarvikkeiden laatu on ollut hyvä.

– Pettymyksiä ja kupruja ei ole tiedossa. Helsingin kaupunki ei ole juurikaan maksanut suojatarvikkeista ennakkomaksuja.

Juha Jolkkonen on tyytyväinen siihen, kuinka nopeasti kaupunki pystyi reagoimaan koronakriisin alkuun. Esimerkiksi tartuntaketjuja on selvittämässä nyt 130 ihmistä, kun normaalisti epidemiologisessa toiminnassa on seitsemän työntekijää.

– Kaupungilla oli ennalta hyvin mietitty pandemiasuunnitelma. Tämän ansiosta esimerkiksi Laakson terveysasemasta saatiin viikonlopun aikana tehtyä koronaterveysasema. Samalla tavalla tiedämme, miten joukkorokottaminen tehdään, kun koronarokote aikanaan on olemassa. Myös sairaaloiden ja seniorikeskusten paikkamäärän asteittaisesta nostamisesta on hyvä suunnitelma.

Seniorikeskusten paikkamäärän nostamisesta on hyvä suunnitelma.

Sosiaali- ja terveystoimialan johtaja Juha Jolkkonen. Helsingin kaupunki

Helsingin kielteinen kanta sote-uudistuksen maakuntamallista on korostunut koronakriisin aikana.

– Mikään koronakriisissä ei osoita, että maakuntaa tarvitaan. Toki korona osoittaa, että esimerkiksi soten sähköisiä palveluita pitää uudistaa, mutta se on eri asia kuin hallintoratkaisu, Juha Jolkkonen sanoo.

Jolkkonen korostaa, että koronataistelussa sote on ollut tiiviissä yhteistyössä koulujen, päiväkotien ja kulttuuripalveluiden kanssa.

– Asioiden hoitamista vaikeuttavaa rajapintaa syntyisi heti, jos sote olisi maakunnassa ja muut palvelut kunnassa. Uudenmaan erillisratkaisu on parempi vaihtoehto, jos Suomessa kuitenkin mennään maakunnalliseen sote-malliin.

Juha Jolkkonen pitää mahdollisena, että ravintoloiden asteittainenkin avaaminen voi kiihdyttää koronan leviämistä Helsingissä.

– Terassit houkuttelevat ihmisiä ja se on hyvä asia. Ravintolat ovat tärkeitä Helsingille. Toive kuitenkin on, että avaaminen tehdään hallitusti, jotta nähtäisiin, tuleeko tautitilanne pahenemaan. Ravintoloiden avaamiseen tarvitaan kansalliset ohjeet.

Kun Tallinnan laivaliikenne avataan, Jolkkonen toivoo sekä satama- että muihin rajatarkastuksiin selkeitä kansallisia ohjeita.

– Jos matkustajalla on oireita, hänet on ohjattava testiin ja karanteenin kaltaisiin olosuhteisiin.  On selvää, että ulkomailta Suomeen saapuminen lisää tartuntariskiä, vaikka tautitilanne ei olisi lähtömaassa huono.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut