Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä anna lemmikille omia särkylääkkeitäsi, voi aiheuttaa myrkytyksen – Eläinlääkäriltä saa reseptin koronan keskelläkin

Miten toimia, jos koiralle tai kissalle tulee kipuja kesken koronaeristyksen? Älä ainakaan anna lemmikille omia särkylääkkeitäsi, varoittaa Agria Eläin vakuutus.

Ihmisten särkylääkkeet voivat aiheuttaa lemmikille kivun lievittymisen sijaan vaarallisen myrkytyksen.

Lääkeaineet hajoavat eläinten elimistössä eri tavalla kuin ihmisen. Hajoaminen voi olla huomattavasti hitaampaa tai se ei välttämättä hajoa lainkaan. Lääkeaine voi myös lemmikin maksassa muuttua hengenvaaralliseksi.

Ihmisten särkylääkkeet ovat erityisen vaarallisia kissoille.

Agria muistuttaakin, että eläinlääkäriasemat ja apteekit ovat avoinna myös koronaepidemian aikaan, joten lemmikille soveltuvia särkylääkkeitä saa tarvittaessa ostettua.

Eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä myös, jos epäilee lemmikin syöneen lääkkeitä vahingossa. Esimerkiksi maksavauriot eivät välttämättä heti oireile.

Nämä särkylääkkeet aiheuttavat ongelmia:

Ibuprofeiini, joka on muun muassa Buranan ja Ibumaxin vaikuttava aine.

Kissalle ibuprofeeni on myrkyllistä. Jos kissa saa ibuprofeenimyrkytyksen, kissa on usein sekava, uloste on veristä ja kissa voi pahimmassa tapauksessa joutua shokkiin tai menehtyä.

Koiralle oireita aiheuttaa ibuprofeenin yliannostus. Oireita ovat tavallisimmin esimerkiksi oksentelu, ripuli, ulosteen verisyys, vatsakipu ja mahdollisesti mahalaukun ja pohjukaissuolen haavaumat.

Suurina määrinä ibuprofeeni voi aiheuttaa koiralle munuaisvaurioita, keskushermosto-oireita tai kooman.

Parasetamoli, jota on muun muassa Panadolissa.

Kissalle parasetamoli on vaarallista jo hyvin pieninä annoksina, kerrotaan muun muassa Kissakoiraklinikan nettisivuilla. Lääkeaine vaikuttaa kissalla Agrian mukaan veren hapenottokykyyn, mikä usein väsyttää. Myrkytys voi johtaa anemiaan ja jopa menehtymiseen, jos kissa ei saa oikeanlaista hoitoa ajoissa. Parasetamoli voi myös aiheuttaa maksavaurioita.

Koiralle parasetamoli voi suurena kerta-annoksena aiheuttaa myrkytysoireita ja maksavaurion. Tyypillisiä oireita ovat oksentelu, vatsakipu, apaattisuus ja maksavaurion yhteydessä ihon, limakalvojen ja silmänvalkuaisten kellertävä väri.

Asetyylisalisyylihappo, joka on vaikuttava aine muun muassa aspiriinissa.

Kissalla asetyylisalisyylihappomyrkytyksen oireita ovat oksentelu, krampit ja koomaan joutuminen. Pahimmillaan hoitamaton myrkytys voi johtaa kissan menehtymiseen.