Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoolaisfirma keksi käsidesiautomaatin, josta ei voi varastaa – "Julkisista tiloista viety pulloja mukaan ja jotkut hörppineet päihtymistarkoituksessa"

Korona: Yritys uskoo käsidesin tulleen julkisiin tiloihin jäädäkseen.

Käsidesistä on tullut koronaepidemian puhkeamisen myötä haluttua tavaraa.

Tähän rakoon on iskemässä espoolainen Vivotech. Yhtiö on tuomassa markkinoille käsidesiautomaatin, josta desinfiointiaineen varastaminen ei onnistu.

 – Olemme tehneet yhteistyötä esimerkiksi kauppakeskusten ja kirjastojen kanssa jo pitkään. Julkisista tiloista viedään nykyään kaikki, mikä lähtee irti. Vartijoilla ei ole mahdollisuutta valvoa kaikkea, eikä valvontakameroiden kantama riitä joka paikkaan, sanoo Vivotechin toimitusjohtaja Janne Räsänen.

Ennen koronaa yritys toimitti julkisiin tiloihin näytöllisiä kännyköiden latauspisteitä.

Kun korona hiljensi latauspisteiden kaupan, alettiin julkisiin tiloihin tarjota näytöllisiä käsidesiautomaatteja, joissa käsidesi on lukkojen takana.

– Kirjastoista, terveyskeskuksista ja kauppakeskuksista on tullut viestiä, että kun käsidesipulloja on ripoteltu pöydille, ne lähtevät nopeasti joidenkin matkaan. Jotkut hörppivät niitä päihtymistarkoituksessa, jotkut vievät niitä kotiin, Räsänen kertoo.

Jotkut hörppivät käsidesiä päihtymis- tarkoituksessa.

Räsänen sai idean käsidesiautomaattipalvelun tarjoamiseen ollessaan business summitissa Israelissa helmikuun viimeisellä viikolla.

Yhtiön tuotteissaan käyttämä näytönohjaussofta on israelilaisen kumppanin kanssa kehitetty.

– Korona oli juuri heräilemässä ja keskustellessani siellä englantilaisen tuttavani kanssa, tajusin, että tämä voisi olla hyvä tuote Suomen markkinoille, Räsänen sanoo.

Vivotechin kumppaniyhtiö on Iso-Britanniasta. Räsäsen mukaan samanlaisia käsidesiautomaatteja on asennettu Britanniassa jo muun muassa yli viiteensataan kuntokeskukseen.

Vivotech on valinnut automaattinsa desinfiointiaineeksi kotimaisen valmistajan etanolipohjaisen käsidesin, joka täyttää THL:n suositukset.

THL:n mukaan julkisiin tiloihin soveltuu alkoholipohjainen käsihuuhde, jonka alkoholipitoisuus on yli 70 prosenttia.

Räsäsen mukaan käsidesimarkkina on nyt kuin villi länsi ja myynnissä on paljon testaamattomia aineita, joista osa on jopa alkoholittomia ja etikkapohjaisia.

Vivotechin edustamassa automaatissa on iso näyttö, johon voidaan ajaa mitä tahansa materiaalia.

– Annostelija keskustelee näytön kanssa, ja voi vaikka kiittää käsidesin käytöstä.

Yrityksessä uskotaan, että käsidesin säännöllinen käyttö on uutta normaalia.

– Emme ole vastaamassa pandemian huippuaikaan pikaratkaisulla, vaan mietimme jo koronan jälkeistä elämää ja sitä, mitä ihmiset vaativat julkisilta paikoilta jatkossa. Meillä on ajatus, että käsidesi on tullut jäädäkseen.

Uskoa vahvisti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen huhtikuun puolivälissä antama ohjeistus, jonka mukaan käsien desinfioinnin tulisi olla mahdollista kaikissa julkisissa tiloissa.

– Myös asiakkaat tulevat vaatimaan sitä.

Räsänen muistuttaa, että käsidesiä tarjoamalla esimerkiksi kauppakeskukset ja ravintolat voivat viestiä pitävänsä asiakkaiden terveyttä tärkeänä.

– Kukaan ei tiedä, miten pitkään tämä kestää. Emme tule pääsemään koronasta, käsihygienia on isossa roolissa.