Pääsy Helsingin suosituimman nähtävyyden luo voi vaikeutua – Sibeliuksen puisto myllätään ensi vuonna

Perusparannuksessa karsitaan puita, ennallistetaan lampi ja selkeytetään väyliä.

Helsingin suosituimman nähtävyyden eli Sibelius-monumentin luona on autiota. Yksi ulkoilija istuu puiston penkillä lukemassa kirjaa, toinen ulkoiluttaa koiraa ja osallistuu samalla etäpalaveriin. Turistin turistia ei luonnollisestikaan ole.

Nyt olisi oivallisin hetki toteuttaa Sibeliuksen puiston perusparannus, koska rakennusvaiheessa pääsy monumentille voi hankaloitua tai estyä joksikin aikaa.

Puiston rakennussuunnitelma on kuitenkin vasta tilattu. Rakentamisen piti alkaa loppuvuonna, mutta projektinjohtaja Tomas Palmgrenin mukaan rakentaminen ajoittuu mahdollisesti vasta ensi vuoden alkupuolelle.

– Totta kai pyrimme tekemään tämän mahdollisimman pian, koska tämä on yksi kaupungin kiireellisistä hankkeista, hän sanoo.

Sibeliuksen puiston perusparannuksen ensimmäinen vaihe ulottuu Sibelius-monumentin lähiympäristöön.

– Itse monumentille ja kalliolle ei olla tekemässä mitään. Parannuksia tehdään sisääntuloalueille, joiden kautta suuret ryhmät ohjataan monumentille, Palmgren selventää.

Luontoarvoja on paljon.

Puiston kulkuyhteydet pyritään järjestämään ohjatummin. Sisääntuloaukiot kivetetään ja ympäröidään matalilla muureilla sekä käytävät rajataan matalilla aidoilla.

– Puistoon on muodostunut paljon uusia kulkuyhteyksiä suunniteltujen kulkureittien ulkopuolelle. Kaikki aidat ja muurit tehdään kuitenkin puistoon sopivaksi, eikä mitään aitaviidakkoa tule, Palmgren lupaa.

Perusparannuksessa joudutaan myös kaatamaan puustoa, joka on huonokuntoista ja osa halutaan pois näkymien tieltä.

– Sibeliuksen puisto vaatii tarkkaa suunnittelua, muun muassa koska luontoarvoja on paljon. On harvinaisia kasveja, arvoniittyjä ja liito-oravien reitti kulkee alueen läpi. Haluamme varmistaa, että ne säilyvät mahdollisimman hyvin jatkossakin.

Samalla myös monumentin lähellä sijaitsevaan lampeen tehdään uusi vedenkiertojärjestelmä. Alajuoksussa aikoinaan sijainnut lampi ennallistetaan. Se on aikojen saatossa kasvanut umpeen ja toiminut ainoastaan veden imeytyspaikkana.

Puistoon on tulossa myös paljon uutta. Muun muassa esiintymislavaan on varauduttu. Kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) ehdotti kahvilaa jompaankumpaan puiston huviloista.

Heidi Autiosuo Helsingin tilapalveluista vahvistaa, että vuokraneuvottelut Pauligin huvilaan on käynnissä, mutta koronatilanne on viivästyttänyt asioiden etenemistä.

Sibeliuksen puiston eteläreunassa Mechelininkadun varrella sijainneen minigolf-alueen paikalle on tulossa koira-aitaus. Teekkareiden ylläpitämä minigolf-toiminta loppui kaksi vuotta sitten keväällä.

– Koira-aitausta on toivottu hartaasti. Tilaa ei kuitenkaan saatu kovin paljon, jonka vuoksi alueelle mahtuu vain yksi koira-aitaus, joka on tarkoitettu pienille koirille. Normaalisti pyrimme tekemään aitauksia, joissa on erikseen alueet isoille ja pienille koirille, Palmgren sanoo.

Matkailuvaltti

Suosittu turistikohde

Sibeliuksen puistossa käy parhaimpina päivinä kymmenen bussilastillista matkailijoita.

Matkailijoiden suosikkikohteena on taiteilija Eila Hiltusen veistämä Sibelius-monumentti.

Puistossa on myös presidentti Mauno Koiviston 60-vuotispäivän kunniaksi vuonna 1983 istutettu visakoivikko.

Lisäksi Mechelininkadun toisella puolella on Aarre Aaltosen Kalevala-aiheinen veistos Ilmatar ja sotka.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut