Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisilta pysäyttävä tilasto: Vakava piittaamattomuus +84%, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen +47% - "Syitä voidaan arvailla"

Kaahailu on pahimmillaan yli kaksinkertaistunut Suomen teillä koronakevään aikana, selviää poliisin tilastoista.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein julkaisi tänään Twitter-tilillään aiheesta pysäyttävän tilaston, josta ilmenevät automaattivalvonnan tammi-maaliskuussa paljastamat kaahailut verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Alueilla, joilla nopeusrajoitus on korkeintaan 60 kilometriä tunnissa, vakavat piittaamattomuudet (ylinopeus 36–47 km/h) ovat lisääntyneet 84 prosenttia, törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset (ylinopeus vähintään. 48 km/h) 47 prosenttia.

Maantienopeuksissa holtiton meno on lisääntynyt suhteessa vielä enemmän: vakavissa piittaamattomuuksissa (ylitys 39–50 km/h) oli alkuvuodesta kasvua 125 prosenttia ja törkeissä liikenneturvallisuuden vaarantamisissa 110 prosenttia.

Tilastossa on tapauksia tältä vuodelta kaikkiaan 203 ja viime vuodelta 106. Kameratolppien määrä on ajankohtien välillä pysynyt suunnilleen samana, Pasterstein kertoo Twitterissä.

Kasvu näkyy Dennis Pastersteinin mukaan myös perinteisen liikennevalvonnan puolella: törkeitä liikenneturvallisuuden rikkomisia oli tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kaiken kaikkiaan 992, kun viime vuonna luku oli 619. Luvut sisältävät sekä perinteisen valvonnan että kameratolpat koko Suomessa.

– Syitä voidaan arvailla. Olisiko Etelä-Suomen vähäluminen talvi osasyynä, Pasterstein pohtii.

Tarkastelujakson kaksi viimeistä viikkoa olivat koronaepidemian aikaa ja niiden aikana yksi syy on Pastersteinin mukaan voinut olla myös liikenteen väheneminen.

Kaahailu on jatkunut korona-aikana: etenkin Länsi-Uudenmaan poliisi on parin viime viikonlopun jälkeen tiedottanut hurjista ylinopeusmääristä.

Lue lisää: Poliisi jakoi roppakaupalla ajokieltoja: Länsi-Uudellamaalla kaahattiin taas viikonloppuna

Yli kahtasataa satasen rajoitusalueella – Länsi-Uudenmaan poliisi otti vappukaahareilta paljon kortteja pois Espoossa ja Kirkkonummella