Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinkiläinen Jouko, 82, ällistyi kaupungin kovasta korona-väitteestä – "Kukaan ei ole soittanut meille"

Itä-Pasilassa asuva Jouko Vakkilainen, 82, hämmästelee kaupungin väitettä, että koronaepidemian tarpeisiin luotu Helsinki-apu olisi tavoittanut kaikki yli 80-vuotiaat, joilla ei ole salaista numeroa.

Kaupungin mukaan Helsingissä asuu 27 000 yli 80-vuotiasta. Salainen numero on noin kymmenellä tuhannella. Kaupungilla on käytössään rekisteri kaikista saatavilla olevista yli 80-vuotiaiden numeroista. Heistä tavoitettiin siis noin 17 000.

– Kukaan ei ole soittanut minulle eikä vaimolleni. Hän on 81-vuotias. Numeromme eivät ole salaisia ja olemme asuneet Itä-Pasilassa 40 vuotta, Jouko Vakkilainen kertoi Helsingin Uutisille.

Miksi Helsinki-apu ei ole soittanut Vakkilaisille, vaikka tiedotteessa lukee että kaikki 17 000 yli 80-vuotiasta on tavoitettu.

– Kysymys on aiheellinen, ja ennen kuin uskalsimme tiedottaa asian noin yksikantaan, harkitsimme tarkasti. Valitettavasti joitakin mahdollisia syitä on, sanoo Jussi Kaisjoki Helsingin kaupungin viestinnästä.

Mitkä ovat mahdollisia syitä?

– Kaikkiin numeroihin ei ole ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla vastattu, niinpä soittamista on jatkettu vähintään viiden soiton verran per numero. Kaikki yli 80-vuotiaat oli tähän tapaan tavoiteltu läpi pääsiäiseen mennessä. Joitakin yksittäisiä ikäihmisiä on kuitenkin voinut jäädä saamatta kiinni.

Ongelmia on ollut kaupungin mukaan erityisesti ruotsinkielisillä helsinkiläisillä.

– Oman operaattorin osoitetiedoissa on voinut olla postiosoite suomeksi ja väestörekisterikeskuksessa ruotsiksi, tai toisinpäin. Niinpä ristiintaulukoinnissa nämä eivät ole käyneet yksiin, ja numero on jäänyt pois Helsinki-avun soittoringistä. Nyt tämä on kyllä oikaistu viime viikolla, mutta listalla on yhä joitakin numeroita soitettavana.

Tällä hetkellä Helsinki-apu tavoittelee 75-80-vuotiaita helsinkiläisiä. Ottaako kaupunki vielä yhteyttä

yli 80-vuotiaisiin Vakkilaisiin?

– Ilman muuta, jos tarvetta on. Kiitämme lisäksi Vakkilaisia asian esille tuomisesta, ja selvitämme tarkemmin katkoksen syyn. Soitamme tällä toisella kierroksella läpi kaikki ne yksittäiset numerot, jotka syystä tai toisesta ovat vasta nyt tiedossa. Lisäksi kehotamme edelleen kaikkia yli 70-vuotiaita helsinkiläisiä soittamaan itse Helsinki-avun numeroon (09 310 10020), on avuntarve sitten suuri tai pieni. Suoran kauppa- tai apteekkiasioinnin lisäksi tarjolla on keskustelutukea tai vaikka jumppaohjeita kotiin toimitettuna.

Jouko Vakkilainen korostaa, että hän ei ole tarvinnut vaimonsa kanssa korona-aikaan ylimääräistä apua. Hän olisi ollut Helsinki-avun soitosta kuitenkin mielissään.

– Jollain apua tarvitsevalla yli 80-vuotiaalla tai nuoremmallakin voi olla ikävä tilanne, jos hän ei ole soittoa saanut, Jouko Vakkilainen kertoo.

– Me olemme pärjänneet. Olemme terveitä ja voimme hyvin. Lähikauppa on 50 metrin päässä, jossa molemmat käymme. Myös tytär asuu lähellä. Ulkoilemme myös päivittäin. Apteekki ja hyvä leipäkauppa löytyvät Triplan kauppakeskuksesta. Tänä aamuna kävimme Länsi-Pasilassa poliisilaitoksella hoitamassa passiin liittyvän asian. Emme ole kuitenkaan toisten kanssa tekemisissä.