Helsingin OmaStadi-ideoiden toteutus alkoi – jatkossa kotikulmien 8,8 miljoonan euron kehitysrahasta äänestetään joka toinen vuosi

Aurinkolahden uimaranta on Helsingin suosituimpia. Jussi Vehkasalo / Arkisto
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Aurinkolahden uimarannalta Vuosaaressa paikannetaan näinä päivinä vedenalaisia kiviä luotaamalla, jotta niiden poistoa päästään suunnittelemaan.

Vedenalaisten kivien poistaminen oli yksi ehdotuksista, joka valittiin toteutettavaksi OmaStadi-äänestyksessä viime syksynä. Nettisivuilta omastadi.hel.fi selviää, että kaikista 78 toteutettavasta kohteesta Aurinkolahden kivienpoisto on edennyt pisimmälle.

Sen valmiusaste on 60 prosenttia, kun kaikkien hankkeiden keskimääräinen valmiusaste on 26 prosenttia.

Kaupungin tavoitteena on, että mahdollisimman moni hanke valmistuisi jo tämän vuoden aikana, mutta koronaviruksen aiheuttama poikkeustila voi tuoda viivästyksiä aikatauluihin.

Toinen osallistuvan budjetoinnin OmaStadi-kierros käynnistyy taas syksyllä. Erotuksena edelliseen kertaan hankkeiden toteutusaika pitenee kahteen vuoteen ja käytössä oleva määräraha tuplaantuu.

Aiemman 4,4 miljoonan euron sijaan jaossa on siis 8,8 miljoonaa euroa.

Tehdyt muutokset pohjautuvat kaupunkilaisilta ja kaupungin asiantuntijoilta saatuun palautteeseen ensimmäisen kierroksen onnistumisista ja kehittämistarpeista.

– Pidempi toteutusaika antaa tarpeeksi aikaa yhteiskehittämiselle ja vuorovaikutukselle kaupunkilaisten kanssa. Myös äänestyksen jälkeen tarvitaan riittävästi aikaa hankkeiden toteutukselle ennen uutta kierrosta, Helsingin osallisuus- ja neuvontayksikön päällikkö Johanna Seppälä perustelee.

Hanke-ehdotuksia muutetaan myös niin, että yksittäisen äänestettävän ehdotuksen kustannukset saavat olla enintään 50 prosenttia alueen kokonaisbudjetista. Tällöin yksi iso kohde ei voi viedä ääniä keskittämälläkään alueen kaikkea rahaa.

– Viimeksi äänestettävänä oli useita melko samanlaisia suunnitelmia, joiden äänet hajaantuivat ja vaikeuttivat suunnitelmien menestystä. Alueilla järjestetään toisella kierroksella työpajoja, joissa samaan kohteeseen tai muuten yhteen sopivia ideoita voidaan yhdistellä, Seppälä kertoo.

Vielä yksi uusi muutos seuraavalle kierrokselle on tulossa.

– Kaupunki painottaa toimia enemmän niille alueille, joista ehdotuksia ja ääniä tulee vähiten.

– Tässä on taustalla se, että kaupunginosat ovat erilaisia ja aktiivissa kaupunginosissa hankkeet etenevät joka tapauksessa. Haluamme, että myös vähän äänestävien, kuten maahanmuuttajien ja vanhusten, toiveet pääsevät kuuluviin, Seppälä toteaa.

Väliarvio

Toimeenpanoa voisi parantaa

Pelisäännöt tulisi kommunikoida selvemmin ja budjetoinnin kohdistamista vuosittain vaihtuviin teemoihin tulisi harkita.

Kerätyn datan tulisi olla kaikille avoimesti saatavilla.

Syrjään jäävien ryhmien osallisuuden tukemisesta tarvittaisiin selvitys.

Kerättyjä ideoita tulisi hyödyntää monipuolisesti ja innovatiivisesti.

Lähde: Helsingin yliopiston selvitys

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.