Kohtuuhintaisten asuntojen hitas meni rikki – vuokraamalla asunnon pois voi tehdä hyvän tilin

Vaihtoehto: Tuomas Rantanen (vihr.) säilyttäisi puolihitakset.

Osa Helsingin päättäjistä tuntuu alkaneen vieroksua hitas-järjestelmää. Valtuustopuheissakin on väitetty, että hitas-asunnoista olisi tullut keinottelukohteita.

– Voi olla, että viimeisten muutosten jälkeen hitas ei ole enää paras keino tarjota kohtuuhintaisia omistusasuntoja kaupunkilaisille, asuntopoliitikkona profiloitunut vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen sanoo.

Hitas on Helsingin kaupungin oma asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä, jossa rakennuttaja saa vain kiinteän palkkion eikä suurempaa markkinavoittoa.

– Hitas syntyi Nurmijärvi-ilmiön myötä, kun lapsiperheet alkoivat muuttaa Helsingin lähikuntiin. Hitas-asuntojen kohtuullisempi neliöhinta mahdollisti keskituloisille tilavamman perheasunnon hankkimisen myös Helsingistä.

Hitas meni Rantasen mukaan rikki, kun sääntelyä muutettiin niin, että asunnon sai myydä rajoituksetta jo 30 vuoden omistuksen jälkeen.

– Tämä mahdollisti rahanteon. Halutuimmilla alueilla hitas-asunto voi olla jopa kolmanneksen vapaiden markkinoiden asuntoja edullisempi. Kun sen panee vuokralle, tuotolla voi lyhentää lainaa ja sääntelyn päättymisen jälkeen myynnistä saa hyvän voiton.

Jo mahdollisuus keinotteluun syö järjestelmän oikeutusta.

Menettely ei ole laiton. Porsaanreikä syntyi, kun hitas-ehtoja muutettiin Rantasen mukaan liian heppoisella valmistelulla.

– Ei ole tiedossa miten yleistä keinottelu on, mutta jo mahdollisuus syö järjestelmän oikeutusta.

Hitakset sijoittuvat asuntomarkkinoilla kalliiden omistusasuntojen ja vuokra-asumisen väliin. Vaikka perheet eivät enää muuta samaan tapaan lähikuntiin kuin hitaksen perustamisen aikoihin, Rantasen mukaan jotain asumisen välimuotoja tarvitaan edelleen asuntoalueiden tasapuolisen kehittämisen takia.

– Perushitasta paremmin toimivia välimalleja ovat asumisoikeusasuntojen ohella esimerkiksi ryhmä- ja osuuskuntarakennuttaminen, joita muualla Euroopassa tehdään enemmänkin.

Hitaksen sivutuotteena syntyneitä puolihitaksia Rantanen pitää silti edelleen asuntopoliittisesti toimivina. Puolihitaksessa hintasääntely koskee vain uuden asunnon myyntiä rakennuttajalta ensimmäiselle omistajalle.

– Niistä haluaisin pitää kiinni. Niiden avulla vanhoille vuokratalovaltaisille alueille saadaan uutta omistusasumista.

Jälleenmyyntihinnan sääntelemättömyys toimii Rantasen mielestä silloin, kun kyse on alueista, joissa uusien omistusasuntojen hinta ei ole hitas-hintaa korkeampi. Pikavoittoja ei ole saatavilla.

– Kun kaupunki rakennuttaa tällaisille alueilla omistusasuntoja, uskaltavat näitä kohteita usein muuten välttelevät yksityiset rakennuttajat tulla perässä. Uusien omistusasuntojen ostajat taas laajentavat näiden alueiden sosiaalista skaalaa.

(13.5.2020 klo 21.40 korjattu hitaksen minimiomistuskausi, joka mahdollistaa rajoituksettoman myynnin, 30 vuodeksi.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut