Kohtuuhintaisten asuntojen hitas meni rikki – vuokraamalla asunnon pois voi tehdä hyvän tilin

Vaihtoehto: Tuomas Rantanen (vihr.) säilyttäisi puolihitakset.

- Voi olla, että hitas ei ole enää paras keino tarjota kohtuuhintaisia omistusasuntoja, Tuomas Rantanen sanoo. Otto-Ville Mikkelä
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Osa Helsingin päättäjistä tuntuu alkaneen vieroksua hitas-järjestelmää. Valtuustopuheissakin on väitetty, että hitas-asunnoista olisi tullut keinottelukohteita.

– Voi olla, että viimeisten muutosten jälkeen hitas ei ole enää paras keino tarjota kohtuuhintaisia omistusasuntoja kaupunkilaisille, asuntopoliitikkona profiloitunut vihreiden valtuutettu Tuomas Rantanen sanoo.

Hitas on Helsingin kaupungin oma asuntojen hinta- ja laatutason sääntelyjärjestelmä, jossa rakennuttaja saa vain kiinteän palkkion eikä suurempaa markkinavoittoa.

– Hitas syntyi Nurmijärvi-ilmiön myötä, kun lapsiperheet alkoivat muuttaa Helsingin lähikuntiin. Hitas-asuntojen kohtuullisempi neliöhinta mahdollisti keskituloisille tilavamman perheasunnon hankkimisen myös Helsingistä.

Hitas meni Rantasen mukaan rikki, kun sääntelyä muutettiin niin, että asunnon sai myydä rajoituksetta jo 30 vuoden omistuksen jälkeen.

– Tämä mahdollisti rahanteon. Halutuimmilla alueilla hitas-asunto voi olla jopa kolmanneksen vapaiden markkinoiden asuntoja edullisempi. Kun sen panee vuokralle, tuotolla voi lyhentää lainaa ja sääntelyn päättymisen jälkeen myynnistä saa hyvän voiton.

Jo mahdollisuus keinotteluun syö järjestelmän oikeutusta.

Menettely ei ole laiton. Porsaanreikä syntyi, kun hitas-ehtoja muutettiin Rantasen mukaan liian heppoisella valmistelulla.

– Ei ole tiedossa miten yleistä keinottelu on, mutta jo mahdollisuus syö järjestelmän oikeutusta.

Hitakset sijoittuvat asuntomarkkinoilla kalliiden omistusasuntojen ja vuokra-asumisen väliin. Vaikka perheet eivät enää muuta samaan tapaan lähikuntiin kuin hitaksen perustamisen aikoihin, Rantasen mukaan jotain asumisen välimuotoja tarvitaan edelleen asuntoalueiden tasapuolisen kehittämisen takia.

– Perushitasta paremmin toimivia välimalleja ovat asumisoikeusasuntojen ohella esimerkiksi ryhmä- ja osuuskuntarakennuttaminen, joita muualla Euroopassa tehdään enemmänkin.

Hitaksen sivutuotteena syntyneitä puolihitaksia Rantanen pitää silti edelleen asuntopoliittisesti toimivina. Puolihitaksessa hintasääntely koskee vain uuden asunnon myyntiä rakennuttajalta ensimmäiselle omistajalle.

– Niistä haluaisin pitää kiinni. Niiden avulla vanhoille vuokratalovaltaisille alueille saadaan uutta omistusasumista.

Jälleenmyyntihinnan sääntelemättömyys toimii Rantasen mielestä silloin, kun kyse on alueista, joissa uusien omistusasuntojen hinta ei ole hitas-hintaa korkeampi. Pikavoittoja ei ole saatavilla.

– Kun kaupunki rakennuttaa tällaisille alueilla omistusasuntoja, uskaltavat näitä kohteita usein muuten välttelevät yksityiset rakennuttajat tulla perässä. Uusien omistusasuntojen ostajat taas laajentavat näiden alueiden sosiaalista skaalaa.

(13.5.2020 klo 21.40 korjattu hitaksen minimiomistuskausi, joka mahdollistaa rajoituksettoman myynnin, 30 vuodeksi.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 3. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 8. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 11. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 12. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 13. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.