Helsinkiläiseltä ravintolayrittäjältä neuvo kilpailijoille: "Ei ole mitään mieltä avata ravintoloita tekemään tappiota"

Gianjot "Dollar" Singh Viidessä Pennissä ja Tullinpuomilla, joka on verottamisen symboli Helsingissä. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Taka-Töölön Viisi Penniä, Vuosaaren Bistro&Bar Fregatti ja esimerkiksi Vantaan Happy Red Onion. Nämä kuuluvat hänen kuningaskuntaansa.

Kymmenen ravintolan ja sadan työntekijän Onniravintoloiden toimitusjohtaja Gianjot ”Dollar” Singh on harvinaisen rauhallinen mies – toisen polven perheyrittäjä.

Harvinaisen rauhallinen siksi, että 97 prosenttia väestä on lomautettu. Vain hän ja kolme Fregatissa noutoruokaa tekevää ammattilaista painavat nyt töitä.

Se ei estä häntä jo suunnittelemasta uutta. Siirrämme paperit syrjään. Niistä hän puhuu myöhemmin.

– Lähtevätkö vain kulut juoksemaan, mutta mitään ei liikevaihtoa ei tule sisään?, hän purkaa oman ja yrittäjäkollegoiden suuren kysymyksen avautumisen alla.

Singh toivoo kaikkien sidosryhmien jeesaavan nyt ravintoloita, ja tulevaisuudesta hän toivoo, että kiinteistöjen omistajat siirtyisivät liikevaihtopohjaiseen vuokrahinnoitteluun.

Ravintola-ala on valtava, mutta aliarvostettu.

Itse hän kertoo osan vuokraisännistä ilmoittaneen, että ne eivät nyt osallistu vuokratalkoisiin. Osa taas ymmärtää hyvin yrittäjän tuskan.

Onniravintolat ovat kaikki erilaisia. Siinä mielessä ei voi puhua ketjusta. Eivätkä ne ole kauppakeskusravintoloita, vaikka sijaitsevatkin joskus kauppakeskuksen kupeessa, kuten The Black Bird Itäkeskuksessa. Sen ovet avautuvat vain kulttuurikeskus Stoan puoleiselle sivulle.

Puolitoista vuotta sitten Annankadulle avattu Gate A21 on luonteeltaan ”industrialhenkinen”. Baaritiskin yläpuolella on oikea Cessna-lentokone.

Kukaan ei oikeastaan tule edes ajatelleeksi, että näillä paikoilla on sama omistaja.

Onniravintoloiden onni on ollut periaate, että ei pidä törsätä ennen kuin rahat on ansaittu. Hankkeet etenevät omalla rahalla.

Erikoisin tapaus oli Viiden Pennin laajennus Mannerheimintiellä. Vuodesta 1956 toiminut ravintola laajeni naapuritaloon entisen Bar Paitsion tiloihin, jotka Onniravintolat oli ostanut. Siinä kaatui palomuuria ja ennakkoluuloja. Remontti valmistui kuusi vuotta sitten.

Onniravintolat omistaa myös viereisen Mexi-ravintolan, mutta sen profiili toisenlainen: edullinen musaystävällinen sporttibaari.

Jopa 97– 98 prosenttia liikevaihdosta on nyt kadonnut Singhin mukaan kaksi kuutta jatkuneen koronakriisin aikana. Se tekee kahden kuukauden ajalta jo 1,6 miljoonaa euroa, kun vuodessa pitäisi kertyä vaihtoa 9,7 miljoonaa.

Hallituksen tulevista toimista ja tarkoista ohjeista tai aluehallintoviranomaisten linjauksista eli siitä miten Suomi avataan, ei vielä haastattelua tehdessä ollut tietoja.

Jos rajoituksista tulee tiukkoja, Singh neuvoo jopa kilpailijoitaan:

– Pitämällä paikat kiinni tehdään pienempää tappiota. Ei ole mitään mieltä avata ravintoloita tekemään vain entistä suurempaa tappiota.

– Ravintola-ala on valtava, mutta aliarvostettu – elinkeino on suorastaan halveksittu.

– Toivottavasti valtio ei lähde korottamaan veroja. Alkoholiverojen tiukennus on uhkakuva, Singh toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.