Kuva: Puoli miljoonaa litraa jäteolutta aiheutti ikimuistoisen viemärikatastrofin Lappeenrannassa – voiko sama toistua nyt Helsingissä?

Totta vain tarua? Helsingissä kiertää juttu, jonka mukaan koronan takia suljetut ravintolat tärvelevät jätevedenpuhdistuksen. Juttu on kiirinyt myös HSY:n tietoon. Pontimeksi on arveltu uutista Pariisista noin viikon takaa, jolloin kerrottiin ravintoloiden kaatavan siellä olutta viemäriin.
Helsingin Uutiset selvitti kuukausi sitten, mihin ylijäämäruoka meni koronan suljettua ravintolat. Pakastaminen, säilöminen, hyväntekeväisyys ja henkilökunnalle, olivat päällimmäiset vastaukset.
Ensiksi, pitääkö olutta hävittää?
– Suurtankit säilyttävät oluen. Nehän ovat jäähdytettyjä. 30 litran tynnyreissä olut pilaantuu, jos ne eivät ole kylmässä. Vanha totuus on, että vahvat ja tummat oluet säilyvät paremmin kuin vaaleat ja miedot. Oluet on vain maistettava, kun niitä aletaan taas myydä. Myrkyllisiksihän ne eivät muutu, pitkänlinjan pienpanimoyrittäjä Pekka Kääriäinen sanoo.
Panimoravintola Bryggerin toimitusjohtaja Olli Majanen arvelee jutun juuren piilevän siinä, että nopeasti viemäriin laskettu olut vaahtoaa runsaasti ja saattaa siksi tukkia viemärin tilapäisesti.
– Tuo vaahtoaminen on ongelma, mutta sen voi ratkaista laittamalla juoksutuksen pienelle. Koetettiin tätä vuonna 1996 Lappeenrannassa, kun piti hävittää puoli miljoonaa litraa olutta. Ensimmäisen 20 000 litran tankin lorotuksessa vaahto tuli ulos Ainonkadun katuviemäreistä. Oli pakko lopettaa. Loput ajettiin Kaukaan jätealtaaseen tankkiautolla, Kääriäinen kertoo kokemuksesta.
Syynä erikoiseen tilanteeseen oli Lappeenrannan panimon hakeutuminen konkurssiin. Myymättä jääneet oluet kipattiin Kaukaan tehtaiden viemäriin ja jätevedenpuhdistamolle, kertoi Etelä-Saimaa-lehti vuonna 2016.
Jos panimo joutuisi tuhoamaan olutta, rahallinen menetys olisi iso, koska tukkuhinnasta leijonan osa on veroa.
– Ainoa tapa saada valmisteverohyvityksiä, olisi palauttaa oluet panimolle, joka puolestaan saisi hyvityksen hävittäessään ne. Moni ravintola on kuulemma yrittänyt, mutta en tiedä miten suuret panimot, maahantuojat ja tukkurit ovat asiaan suhtautuneet, hän kertoo.
Vesihuollon vastaava tiedottaja Kati Mäki-Latikka HSY:ltä muistuttaa, että Viikinmäellä käsitellään 800 000 asukkaan sekä lähialueen teollisuuden jätevedet. Puhutaan todella suurista määristä.
– Lisäksi olut on orgaaninen aine. Ei siitä tule ongelmia.
Jätevedenpuhdistusosaston valvontainsinööri Heli Lindberg sanoo, että ravintolat yrittävät varmasti pysyä mahdollisimman pienissä kaatomäärissä.
– Suuremmat määrät eli yli 500 litraa otamme vastaan suoraan jätevedenpuhdistamolle, jolloin oluesta saadaan mädättämällä biokaasua. Puhdistamolle kuormat tuodaan loka-autolla, joten kovin pieniä eriä ei kannata tuoda. Teollisuusjätevesien tarkkailumme ottaa mielellään tiedon, jos viemäriin joudutaan kaatamaan suuria määriä olutta, jotta tiedämme mitä poikkeavaa sinne on johdettu.
Juttua muokattu 14.5.: Kuvatekstissä oli virheellinen vuosiluku 2016. Kuva on otettu 1996.