Mistä tänään puhutaan?
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.
Suomalaiset ovat innostuneet erilaisista pätkäpaastoista, joissa kahtena päivänä viikosta paastotaan ja muutoin syödään normaalisti, tai esimerkiksi vuorokaudesta 16 tuntia pyritään olematta syömättä ja energiansaanti rajoitetaan 8 tuntiin.
Helsingin Sanomien haastattelema laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että järkevin tapa keveämpää oloa tavoitteleville on paastota on 5:2 tai 8:16-mallilla, koska pitkäaikaisessa paastoamisessa haittana on etenkin lihaskato.
Lyhytaikaisilla malleilla elimistö saa yhä käyttöönsä hiilihydraatteja, proteiinia ja muita ravintoaineita, mikä säästää lihaksia ja ehkäisee ravintoainepuutoksia.
Varsinkin 8:16-mallin mukaan syömistä tukee Laatikaisen mukaan moni seikka, jos kahdeksan tunnin syömiset ajoittuvat aamun ja varhaisen iltapäivän tunteihin.
– Uskon, että jos pystyisimme kansakuntana muuttamaan ruokailutottumuksiamme niin, että syöminen lopetettaisiin jo kello 17, koko kansalta lähtisi puolet liikakiloista seuraavien kymmenen vuoden aikana, sanoo Laatikainen HS:lle, mutta myöntää ettei pidä mallia realistisena.
– Meillä on sosiaaliset ja kulttuuriset paineet sekä vahva mielihalu syödä myös illalla, hän toteaa lehdelle.
Lue myös: Tutkija: Ulkonäkö tullut tärkeämmäksi työelämässä, eikä etätyökään muuta kehityskulkua
Mainos: PetterSteel
Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.
Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.