Helsingin ensimmäiseen hävikkiterminaaliin tulossa kokonaisia kylmä- ja pakastinhuoneita – Täältä elintarvikkeita jättivarastoon tulee: "Voi tulla isojakin määriä"

Helsingin ensimmäinen hävikkiterminaali avataan kaupan tiloihin Tapulikaupunkiin ensi syksynä. Eila Jaakkola
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Helsingin ensimmäisen hävikkiruokaterminaalin tilojen remonttia suunnitellaan parhaillaan. Itse remontti alkaa kesällä.

Ensi syksynä lähes 900-neliöinen, entinen kaupan tila Puistolan asemalla muuttuu Helsingin ensimmäiseksi hävikkiruokaterminaaliksi.

– Alustava aikataulu on että syksyn aikana. Vielä ei pysty tarkemmin sanomaan, kertoo ruoka-avun kehittämisen projektipäällikkö Anni Heinälä Helsingin kaupungilta.

Jotain ruokaterminaalin koosta ja avun tarpeesta kertoo se, että tiloihin on tulossa kokonaisia kylmä- ja pakastinhuoneita, joista ruokaa jaetaan kolmannen sektorin toimijoille mahdollisesti jopa kuutena päivänä viikossa.

Vielä tällä hetkellä hävikkiruokaa kuljetetaan Helsingissä viikoittain autoilla ovelta ovelle. Benjamin Laustiola

– Lahjoittajia on nyt pilottivaiheessa noin 30, mutta tilanne elää. Mukaan tulee jatkuvasti lisää uusia yhteistyökumppaneita ja kiinnostuneita. Terminaalin suunnittelussa on hyödynnetty Vantaan yhteisen pöydän mallia, Heinälä kertoo.

Elintarvikkeiden lahjoittajien joukossa on kauppoja, ravintoloita ja tukkuja.

– Ruoka on ehdottomasti tietenkin syömäkelpoista. Tuotteiden parasta ennen -päivämäärä saattaa lähestyä tai tuotteeseen voi olla tehtaalla laitettu vääränlainen etiketti, eikä tuotetta laiteta lainkaan myyntiin. Tehdas- ja tukkupuolelta elintarvikkeita voi tulla isojakin määriä.

Vielä nykyisin ruokahävikkikuljetuksia tehdään kahdella kylmäautolla niin, että ruoka toimitetaan lahjoittajalta suoraan toimijoille, koska tiloja ei vielä ole. Pilottivaiheessa ruokaa toimitetaan 34 ruoka-aputoimijalle eri puolille Helsinkiä. Viikossa tehdään yli 50 toimitusta.

Uusi terminaali tulee ensisijaisesti helpottamaan ruoka-aputoimijoiden työtaakkaa.

– Heidän ei tarvitse enää hakea ruokaa, vaan he pystyvät keskittymään ruoka-avun jakamiseen ja siihen, mihin heillä on paras osaaminen. Me pystymme tarvittaessa neuvomaan elintarvikehygieniassa ja tukemaan toiminnan kehittämisessä, Heinälä jatkaa.

Toimintaa tullaan pyörittämään yhdessä Helsingin seurakuntayhtymän kanssa. Ruoka toimitetaan seurakuntiin, nuorisotiloille, asukastaloihin ja erilaisille yleishyödyllisille järjestöille, jotka tarjoavat toimintansa yhteydessä esimerkiksi välipalaa.

Osa ruoista annetaan mukaan ruokakasseina ja osa kokataan paikan päällä yhteisölounaiksi ja välipaloiksi.

– Yritämme saada pisteisiin myös enemmän palveluohjausta. Monet ruoka-avussa käyvät eivät esimerkiksi saa kaikkia tukia, jotka heille kuuluisi, Heinälä jatkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut