Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perhe säästi talopaketistaan 100 000 euroa – "Yllätyin kuinka vähillä tiedoilla talotehtaat yrittävät kauppaa tehdä"

Rakentaminen: Henri Haho kilpailutti talopaketin 11 talotehtaalla.

Espoo

Siivousalan yrittäjäpariskunta Henri Haho ja Saana Tyni rakennuttaa parhaillaan kotia perheelleen ja neljälle muulle perheelle Henttaalle.

Haho kertoo, että he onnistuivat säästämään rakennusten kilpailuttamisella noin 100 000 euroa. Tämä vaati kuitenkin paljon työtä, tarkkaavaisuutta ja jämäkkyyttä.

Kun arkkitehti oli suunnitellut talot, Haho pyysi tarjouksen yhdeltätoista eri talotehtaalta.

– Yllätyin kuinka vähillä tiedoilla talotehtaat yrittävät kauppaa tehdä.

Haho halusi tehdä muuttovalmiiden rakennusten kilpailutuksen kuitenkin huolella. Tarjouspyyntöön mietittiin ratkaisut yksityiskohtineen ja materiaaleineen, jotta tarjousten vertailu olisi ylipäätään mahdollista.

Tavoite on Suomen dokumentoiduin taloprojekti.

– Kilpailutus oli tosi hankala. Kaikki yrittivät tehdä vähän erilaista. Talotehtaat eivät halua tarjota samanlaista, koska he tietävät, että silloin mennään hintakilpailuun, Haho sanoo.

Lopulta hän sai yhteensä kuusitoista tarjousta kymmeneltä eri toimittajalta.

Nuoren lapsiperheen arki Kalasatamassa sai kansainvälistä huomiota – "Taivalkoskellakaan elämä ei ollut niin yhteisöllistä kuin täällä"

– Kilpailutuksessa pitää olla tarkkana, jotta saa realistisen kuvan todellisista kustannuksista.

Projekti sai alkunsa, kun pariskunta ei löytänyt mieleistään yksitasoista ja sopivanhintaista omakotitaloa Henttaan lähialueilta.

Lopulta vastaan tuli Henttaalla myynnissä oleva isohko tontti, jossa oli purkukuntoinen talo.

Hankkeesta saatiin järkevä, kun tontin koko ja rakennusoikeus hyödynnettiin ja paikalle päätettiin rakentaa itselle tulevan omakotitalon lisäksi kaksi paritaloa.

– 88 neliön paritaloasunnot varattiin 395 000 eurolla hetkessä. Koronatilanteen vuoksi yksi kauppa on peruuntunut, mutta toiset ostajat löytyivät jo, Haho kertoo.

"Turha syyttää, jos maksat 8–9 euroa palkkaa" – menestyvät siivousyrittäjät teilaavat KL:ssä väitteet suomalaisista työntekijöistä

Suosikkisaippua katosi kaupoista – kohta 50 vuotta samaa palasaippuaa käyttänyt Timo: "Ei ne toiset ole samanlaisia"

Hahon mukaan omakotitalosta haaveilevien kannattaa katsoa tarkkaan, mitä niin sanottuun muuttovalmiiseen taloon sisältyy.

– Se ei ole muuttovalmis, vaan sisältää paljon sellaista, josta pitää maksaa erikseen.

Tarjouksista puuttui muun muassa tukimuurien ja aputöiden osuuksia sekä saunan lasiseinä ja takka. Haho muistuttaa, että tarvittavien pohjatöiden, räjäytysten ja tukimuurien tarve selviää vasta, kun tontin maastotutkimus on tehty. Jos töiden laajuutta ei selvitetä tarjoukseen sisältyväksi, niistä voi koitua iso lasku jälkikäteen. Hahon hankkeessa yksistään tukimuurin osuus on noin 30 000 euroa.

Yleistä on myös se, että tarjouksessa on vain keittiön metrimitta muttei sitä, mitä keittiö sisältää.

– On paljon sellaista, josta täytyy olla rakennuttajana kartalla. Jos jotain asiaa ei ole tarjouksessa määritelty, siitä tulee lisälasku ja hankkeen hinta pompsahtaa.

Henttaalla panostetaan myös hankkeen dokumentointiin. Rakentamisen vaiheet tullaan dokumentoimaan tarkasti Kotopro-nimisellä sovelluksella. Näin se, miten työt on tehty, voidaan tarkastaa vaikka vuosien päästä.

Haho myös kuvaa tontin perustusvaihetta päivittäin dronella.

– Ihmetyttää suuresti, että yleensä dokumentaatio rakentamisesta on hyvin heikkoa. Mitä enemmän dokumentoidaan, sitä parempaa laatua saadaan. Tavoite on tehdä tästä Suomen dokumentoiduin taloprojekti.

Siivoja tilataan nykyään jopa yksiöön – Töölössä asuva Pilvi, 28: "Vähäisiä vapaita tunteja ei halua käyttää siivoamiseen"

Asumaan Hahon ja muiden perheiden pitäisi päästä ensi vuoden maaliskuussa.

Ökytornin asukkailta satelee palautetta SRV:lle – Tammisten kolmiossa asuu tyytyväinen pariskunta: "Ihmettelisin, jos mitään soraääniä ei olisi"

Hengenvaarallinen ilmiö: Kuka heittää lasipulloja 134-metrisestä Majakasta? – "Älkää kävelkö tästä!"