Nyt tuli uusi ohje THL:ltä: Nuha ja yskäkin syy hakeutua koronatestiin

Koronavirustestejä voidaan nyt tehdä Suomessa jo 8 000 päivässä. Tiina Mutila

Minna Harmaala

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa kaikkia, joilla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, hakeutumaan testiin.

Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli.

THL perustelee suositustaan sillä, että mitä nopeammin koronatartunta todetaan, sitä nopeammin sairastunut voidaan eristää ja muut taudille mahdollisesti altistuneet jäljittää ja tavoittaa.

– Koronavirustartunnan nopea toteaminen auttaa jokaista sairastunutta suojaamaan lähipiiriään mahdolliselta jatkotartunnalta. Testauksen lisääminen parantaa myös epidemian leviämisen ajantasaista seurantaa sekä torjuntatoimien oikean ajoituksen ja laajuuden arviointia, sanoo ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:n tiedotteessa.

Tällä hetkellä Suomessa pystytään THL:n mukaan tekemään koronatartunnan paljastavalla PCR-testillä jo yli 8 000 näytettä päivässä.

Tavoitteena on kasvattaa jokaisen sairaanhoitopiirin ja keskeisten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden näytteenotto-, testaus- ja tartunnanjäljittämiskapasiteettia edelleen.

THL järjestää koronatestausta koskevan webinaarin perjantaina 15. toukokuuta kello 12–13. Kaikille avoimessa webinaarissa käsitellään sellaisia kysymyksiä kuin miten koronavirusta testataan, millaisia testejä on olemassa, ovatko testit luotettavia ja miksi en ole päässyt testiin, vaikka minulla on oireita.

Aiheesta kertovat THL:n asiantuntijat Merit Melin, Niina Ikonen, Mia Kontio ja Carita Savolainen-Kopra.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut