Lautakunta hylkäsi Lapinlahden sairaalan myynnin – uutta ratkaisua valmistelemaan nimitetään selvittäjä

Kaupunkiympäristölautakunta hylkäsi Lapinlahden sairaalan myynnin ideakilpailun voittaneelle Nrep Oy:lle. Hylkäyspäätös syntyi äänin 8–4. Vain kokoomus kannatti alkuperäistä ehdotusta.

Lautakunta päätti, että Lapinlahden jatkoa linjaavaa hanketta varten nimitetään selvityshenkilö. Hänen tehtävänään on löytää ratkaisu, jolla rakennukset voidaan korjata suojeluarvot säilyttäen, ja jolla alue säilyy niiin puiston kuin rakennusten osalta riittävän avoimessa käytössä.

Kokonaisuuden tulee mahdollistaa mielenterveystyön sekä kansalaisjärjestö- ja kulttuuritoiminnan säilyminen alueella. Rakennusten korjaamiseen ja alueen kehittämiseen etsittäisiin ulkopuolisia toimijoita, mutta myös kaupunki voi jäädä rakennusten omistajaksi.

Myös Nrep kumppaneineen voisi edelleen olla tällainen toimija, ja heidän ehdotuksensa pidetään mukana selvitystyössä.

Suunnittelualuetta laajennetaan Länsiväylän alkupäähän, jotta puisto voitaisiin säilyttää nykyisessä laajuudessaan.

Kokoomuslaiset lautakunnan jäsenet Risto Rautava, Atte Kaleva, Sirpa Asko-Seljavaara ja Laura Rissanen jättivät päätökseen eriävän mielipiteensä. Heidän mielestään lautakunnan olisi tullut hyväksyä Nrepin ehdotus.

– Lautakunta päätti vuonna 2018 yksimielisesti, että kaupungin omiin korjaustoimiin ei ryhdytä, vaan alueen tulevaisuus ratkaistaan suunnittelukilpailulla. Myös kilpailun ohjelma hyväksyttiin yksimielisesti. Samoin kilpailun arviointiryhmä päätti yksimielisesti valita ehdotuksen. Voittanut ehdotus vastasi hyvin kilpailuohjelman odotuksiin, he perustelevat.

– Kaupungin talouden kannalta kilpailuehdotuksen tarjous on erittäin hyvä. Pelkästään sairaalarakennuksen peruskorjaus maksaa yli 20 miljoonaa euroa. Asian hylkääminen on myös talouden kannalta vastuuton nykyisessä taloudellisesti epävarmassa epidemiatilanteessa.

–  Asian hylkääminen on kaupungin kiinteistöpoliittisen ohjelman vastainen. Kaupunki on päättänyt luopua tiloista, joita se ei tarvitse omassa käytössään.

Niin ikään kokoomuslaiset pitävät esityksen hylkäämistä kaupungin uskottavuuden ja maineen kannalta vahingollisena.

– Päätös on omiaan rapauttamaan kaupunkiympäristölautakunnan arvovaltaa vastuullisena päätöksentekoelimenä Helsingissä, eriävän mielipiteen jättäjät muistuttavat.

Myös kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho kirjautti samansuuntaiseen eriävän mielipiteen.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut