Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokavalinnoilla suuri merkitys koronasta toipumiseen – Hus: "Mikään yksittäinen ruoka-aine tai vitamiinipilleri ei estä sairastumasta"

Koronavirustartunnan saaneiden on tärkeä huolehtia riittävästä ravinnon ja nesteen saannista sairastamisen aikanakin, vaikka oireet haittaisivat syömistä.

– Riittävä ravitsemus antaa elimistölle mahdollisuuden kamppailla mahdollista tartuntaa vastaan, ja mahdollisesti lieventää taudin vakavuutta, sanoo Husin johtava ravitsemusterapeutti Pia Nikander tiedotteessa.

Heikko ravitsemus lisää infektioiden kestoa ja vakavuutta. Kuitenkaan mikään yksittäinen ruoka-aine, dieetti tai vitamiinipilleri ei estä sairastumasta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin, Husista muistutetaan.

Tautiin liittyy usein väsymystä, kuumeilua, ruokahaluttomuutta, suolen toiminnan muutoksia sekä haju- ja makuaistin muutoksia. Nämä kaikki yhdessä voivat merkittävästi heikentää ravinnon saantia.

Lue myös: Ravitsemusasiantuntija HS:lle: Tällä yksinkertaisella keinolla suomalaisten liikakiloista lähtisi puolet pois 10 vuodessa

Ruokavalion yksipuolistuminen voi pitkään jatkuessaan heikentää suojaravintoaineiden saantia. Tämä vähitellen heikentää immuunipuolustusta ja altistaa taudeille.

Hus muistuttaa, että vitamiini- tai hivenainevalmisteiden käytöstä ei ole hyötyä immuunipuolustuksen kannalta silloin, kun ruokavalion kokonaisuus on hyvä.

– Pidä kiinni säännöllisestä ateriarytmistä ja syö riittävän monipuolisesti. Ateriat ja välipalat, jotka koostuvat kasviksista, hedelmistä ja marjoista, täysjyväviljatuotteista, hyvistä proteiinin lähteistä sekä pehmeistä rasvoista, ovat monipuolisen ruokavalion ydin, muistuttaa Nikander.

Lue myös: Helsingin kouluissa ruokaillaan niukasti – näin korona laittoi oppilaat syömään kotonaan