Olavi, 69, on kuullut monen yksinäisen ja eristyksissä olevan ikäihmisen tarinan: "Hän sanoi olevansa aivan loppu"

Korona: Aktiivisesti senioritoiminnassa mukana oleva Olavi Nieminen, 69, on huolissaan vanhuksista. Niemiselle Onni-koira, 2, on ollut onni.

– Onni on meidän personal trainerimme. Käymme ulkona 4-6 kertaa päivässä, kiittelee konalalainen Olavi Nieminen, 69 koiraansa Onnia, 2. Sanna Jompero
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Korona on viime viikkoina eristänyt ikäihmisiä koteihinsa, hoitolaitoksiin ja palvelutaloihin.

Konalalainen Olavi Nieminen, 69, on keskustellut lukuisten ystäviensä kanssa asiasta ja kuullut lukuisia tarinoita yksinäisyydestä.

– Olen kuullut koronasta ja ikäihmisten hoidoista ihan riittävästi kokemuksia. Eräs ystävä sai sairaalassa noroviruksen ja hänet eristettiin. Hammasproteesikin hukkui. Sitten hän pääsi palvelutaloon jatkokuntoutukseen, mutta korona-aika esti sen.

Nyt ystävä on eristyksissä toisessa palvelutalossa, odottaa vakinaista hoitopaikkaa ja liikuntaterapiaa. Alkuun huoneessa ei ollut käytössä telkkaria eikä edes omaa puhelinta. Kukaan läheisistä ei saanut käydä eikä ulkoilemaankaan päässyt.

– Puhuin hänen kanssaan puhelimessa. Hän sanoi olevansa henkisesti aivan loppu. Hoitajatkin käyvät vain silloin tällöin.

Helsinki uudisti ympärivuorokautiseen hoitoon liittyviä karanteeniohjeitaan huhtikuussa. Uudistettujen ohjeiden mukaan uusi asukas asetetaan karanteenimaisiin olosuhteisiin kahdeksi viikoksi.

Ei ihme, että ihmiset lamaantuvat ja taantuvat.

Olavi Nieminen

Osa kotona asuvista ikäihmisistä on ottanut koronarajoitukset niin kirjaimellisesti, että vähäinenkin liikkuminen on jäänyt. Sekin on Niemisen mukaan huono asia.

– Pahin on sellainen ikäihminen, joka on ollut jo seitsemän viikkoa kotona yksiössään, kuuntelee vieläkin telkkarista päivittäin kahdettoista uutiset. Ei mikään ihme, että ihmiset lamaantuvat ja taantuvat. Koronaa tulee joka paikasta. Entä miten sitten vaikeasti liikkuvat ja kehitysvammaiset? mies pohtii.

Kehitysvammaisten Tukiliitto otti viime viikolla tiedotteella kantaa kehitysvammaisten liikkumisrajoituksiin. Liiton mukaan koronapandemiaan liittyviä liikkumisrajoituksia sovelletaan vammaispalveluissa kirjavasti ja osittain lainvastaisesti

– Ikäihmisten hoivakotien rajoituksista on ollut paljon puhetta. Ihan samoja ongelmia ja inhimillisesti vaikeita tilanteita on ollut myös kehitysvammaisten yksiköissä. Monet asukkaat ovat huomattavasti nuorempia, eivätkä kuulu riskiryhmään. Siitä huolimatta heidän liikkumistaan on rajoitettu, toteaa toiminnanjohtaja Risto Burman Helsingin Uutisille.

Ero läheisistä kuormittaa sekä turhauttaa asukkaita ja omaisia. Monet kehitysvammaiset eivät koskaan ole elämässään olleet näin kauan erossa toisistaan, liitto huomauttaa.

Helsinkiläinen Jouko, 82, ällistyi kaupungin kovasta korona-väitteestä – "Kukaan ei ole soittanut meille"

Koronakriisi koettelee kodittomia – HU pääsi harvinaiselle vierailulle arabiankielisten paperittomien päiväkeskukseen

Seniori-Olliksi itseään tituleeraavalla Niemisellä on laajat kontaktit erilaiseen senioritoimintaan. Hän kuuluu Kansalliseen Senioriliiton hallitukseen ja edustaa noin 2 000 helsinkiläistä sekä on Helsingin kansallisen senioripiirin hallituksen jäsen, Länsi-Helsingin senioreiden puheenjohtaja ja Helsingin Eläkeläisjärjestöjen (HEJ) vastavalittu puheenjohtaja.

– Yhdistystenkin kannalta tämä on huono asia. Ihmiset ovat laiskistuneet. Jumpat, teatterit, ystävien käynnit, yhdistysten tapaamiset ja kokoukset ovat jääneet pois. Moni jättää yhdistysten jäsenmaksut maksamatta, kun ei ole toimintaa, josta saisi vastinetta.

Nieminen on itsekin ollut pääasiassa kotioloissa jo viikkoja, koska vaimo on yli 70-vuotias. Vaikka kaikki yhdistys- ja aktiivinen senioritoiminta katkesi koronan vuoksi maaliskuussa, on silmäleikkauksesta toipuvaa miestä liikuttanut kaksivuotias Welsh corgi Onni.

– Onni on ollut minulle onni. Se on pitänyt liikkeessä. Kun aamulenkillä paistaa aurinko, me molemmat olemme onnellisia.

Karanteeniviikkojen aikana on ollut myös aikaa kirjoittaa tietokoneella monta kymmentä sivua ajatuksia omasta elämästä.

– Tämä on ollut minulle ikään kuin tuplakaranteeni. Kun saan silmän kuntoon, tulen jatkamaan kirjoittamista.

Nyt miehen ajatukset ovat jo ensi syksyssä.

– Mietin jo syksyn senioritoimintaa. Kyllä tämä tästä taas. Pitää vain ajatella positiivisesti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut