Lääkärit huolestuivat koronakevään ilmiöstä – "Voi aiheuttaa suoranaista vaaraa terveydelle"

Lääkärit ovat huolissaan koronakevään vaikutuksista suomalaisten terveydelle.

– Potilaat jättävät tulematta vastaanotoille ja peruuttavat jopa leikkauksiin tulemista. Tämä voi aiheuttaa suoranaista vaaraa terveydelle, kun sairauksia jää hoitamatta, sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi liiton tiedotteessa.

Lääkärikäynnit ovat liiton mukaan pudonneet jopa alle puoleen, mikä tarkoittaa, että joka viikko noin 100 000 käyntiä jää toteutumatta.

Erityisen paljon vastaanottokäyntejä on tiedotteen mukaan peruutettu yksityisellä puolella, mutta tätä tapahtuu myös julkisella sektorilla.

Uhkana on, että oireita jää piiloon ja ihmisten terveydentila heikkenee.

Lisäksi lääkärit pelkäävät, että kun poikkeusolot päättyvät, lääkäriasemille tulvii potilaita. Lääkäriliitto uskoo, että epidemian laannuttua käyntimäärät räjähtävät käsiin ja terveydenhuolto saattaa ajautua kriisiin.

Riski menehtyä koronaan on noin 0,2 prosenttia, mutta sydäninfarktissa jopa 30–50 prosenttia.

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi

– Ihmisten tulisi uskaltaa hakeutua hoitoon ja tutkimuksiin koronaepidemiasta huolimatta. Hyöty hoitoon hakeutumisesta on suurempi kuin riski saada koronavirus. Vastaanotto ja hoito voidaan toteuttaa turvallisesti terveydenhuollon yksiköissä. Potilaiden vastaanoton tarvetta arvioidaan yksilöllisesti, Rajaniemi painottaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa viattomiltakin vaikuttavat oireet voivat joissakin tapauksissa pahentua nopeasti ja muuttua vakaviksi, jopa kohtalokkaiksi terveyttä ja henkeä uhkaaviksi sairauksiksi. Hän huomauttaa, että Suomessa kuolee vuosittain noin 55 000 ihmistä ja koronaviruksen ennustetaan aiheuttavan noin 1 000–3 000 kuolemaa.

– Ihmisten ei siis tulisi pelätä koronaepidemiaa suhteettoman paljon akuuteissa oireissaan. Riski menehtyä koronaan on noin 0,2 prosenttia, mutta sydäninfarktissa jopa 30–50 prosenttia.

Kysely

Lähes joka toisen lääkärin työ vähentynyt

Lääkäriliitto on teettänyt lääkäreille kyselyn koronatilanteen vaikutuksista näiden työmäärään.

Kyselystä ilmenee, että työmäärä on vähentynyt lähes joka toisella lääkärillä (46 prosenttia).

Työmäärä on lisääntynyt viidenneksellä.

Kyselyyn vastanneista lääkäreistä 80 prosenttia kertoo asiakkaiden vähentyneen yksityispuolella.

Kyselyyn vastasi yhteensä 8 562 lääkäriä.

Kysely toteutettiin 8.–15. huhtikuuta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut