Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Opetusviraston jättikorruptiossa nostettu syytteet 8 henkilöä vastaan – Kaupunki: Olemme tarkistaneet käytäntöjämme

Syyttäjä on nostanut syytteet Helsingin kaupungin opetusvirastoa koskevassa asiassa. Syytteet koskevat törkeää petosta ja rikoksella hankittuun omaisuuteen liittyvää törkeää rahanpesua.

Teot ajoittuvat vuosille 2006–2016. Syytteet on nostettu kahdeksaa henkilöä vastaan.

Lisäksi yhteen henkilöön kohdistuu syyte törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Syytteet eivät kohdistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan nykyiseen johtoon.

Helsingin Uutiset kertoi 3 vuotta sitten, että kyse on liki 9 miljoonasta eurosta. Kaupungin varoilla ilattua elektroniikkaa myytiin eteen päin, ja henkilökunta kantoi jopa koteihinsa taulutelevisioita. Kun kuprut tulivat ilmi, opetusvirastossa tietohallintopäällikkönä ja sittemmin turvallisuuspäällikkönä toiminut Hannu Suoniemi sai potkut.

Vastaajat osin myöntävät ja osin kiistävät syyllisyytensä.

Neljän esitutkinnassa epäiltyinä kuullun henkilön osalta syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta.

Kokonaisuuteen liittyy lisäksi muita epäiltyjä törkeitä petoksia ja kavalluksia, joista epäillään yhteensä 16 henkilöä. Näiden osalta syyteharkinta on vielä kesken.

Lue myös: Valtava korruptioepäily Helsingin opetusvirastossa – työntekijä tilasi viraston nimissä 9 miljoonalla elektroniikkaa ja myi eteenpäin

Kaupunki tiedottaa, että "on hyvä, että asian käsittely oikeudessa edistyy".

– Käynnistimme kurinpidolliset toimet entisessä opetusvirastossa heti, kun rikosepäilyt tulivat tietoomme vuonna 2017. Tämän tapauksen jälkeen olemme tarkistaneet käytäntöjämme ja uudistaneet tietohallinnon hankintaprosessin niin, että vastaavan tapahtuminen on erittäin epätodennäköistä ja prosessi on läpinäkyvä, toteaa kansliapäällikkö Sami Sarvilinna tiedotteessa.

Myös kasvatuksen ja koulutuksen toimiala vakuuttaa, että hankintojen seurantaa on tiukennettu.

– Hankintaprosessia on uudistettu muun muassa siten, että hankintarajoja on tarkastettu ja hyväksymiskäytänteitä on muutettu. Myös alle 30 000 euron hankintoja seurataan systemaattisesti samoin kuin yrityskohtaisia hankintoja. Toimialalle on luotu sähköinen laiterekisteri, jossa tilattuja laitteita ja vastaanottamista seurataan, kertoo tiedotteessa kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuosittainen ict-laitehankintabudjetti on noin 30 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 jälkeen toimialalle on hankittu 33 100 kannettavaa tietokonetta oppilaskäyttöön.

Koulujen ja oppilaitosten esitystekniikkaa on uudistettu ja langattomat verkot on päivitetty ajan tasalle.