Kallion rotat hävisivät kuin taikaiskusta – Tuomas Aivelo: "Voivat olla nyt lähiöissä"

Ravintoloiden sulkeminen näyttää vähentäneen rottien määrää Kalliossa. Normaalisti yhdellä umpinaisella pihalla voi olla jopa kaksi rotan pesää, joissa on yhteensä 10–50 rottaa.

– Esimerkiksi yhdellä pihalla on ollut Kalliossa 30–40 rotan yhteisö. Nyt siitä ei näy jälkeäkään, sanoo evoluutiobiologi ja rottatutkija Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

Rotat liikkuvat jätteiden seassa ja saavat ravintonsa sieltä. Kun ravintoloista ei jää nyt juurikaan ruokaa, siirtyvät rotat muun muassa kotitalouksien jäteastioiden lähelle.

– Kodeissa syntyy korona-aikaan normaalia enemmän ruokajätettä. Rottia voi hyvinkin olla nyt enemmän lähiöissä kerrostaloalueilla. Mielellään kuulisin, minne uusille alueille rottia on ilmestynyt. Ja missä niitä ei taas ole.

Aivelo johtaa Helsingin kaupunkirottatutkimusta. Tukijat ovat aiemmin tänä vuonna kertoneet, että rottien määrä on kasvanut erityisen paljon muun muassa Kannelmäessä, Roihuvuoressa ja Munkkivuoressa.

Muun muassa Kivikossa sijaitsevan pikaruokaravintolan autokaistalla on havaittu tavallista enemmän rottia, kertoo Ilta-Sanomat.

Tuomas Aivelolta radikaali koronaidea Kallioon – "Viimeksi se ei onnistunut"

Aivelo ei usko, että rottien määrä olisi Helsingissä kokonaisuudessaan vähentynyt merkittävästi.

– Rottia on joka tapauksessa enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Lämmin talvi vähensi rottien kuolemia. Olen kuullut rotantorjujilta, että koronan myötä tilauksia on tullut huomattavasti vähemmän. Taloihin ei uskalleta ottaa rotantorjuntaa.

Tuomas Aivelo on kuullut kansainvälisiltä rottatutkijoilta, että rotat käyvät New Yorkin ja Chicagon kaltaisissa jättikaupungeissa nyt ankaraa reviirisotaa.

– Kun ravinnon määrä vähenee, rotat tappelevat huomattavasti enemmän. Niiden hännissä on näkynyt arpia.

 Helsingissä eläviä rottia ei ole pyydetty korona-aikana.

– Emme tiedä, onko tilanne täällä yhtä paha. Yleensä Helsingissä nähdään vähemmän aggressiivisia reviirikiistoja, koska rottia on vähemmän.

Milloin rotat palaavat Kallioon?

– Jos ravintolat avautuvat kesällä, niin tilanne ennättää palautua tämän vuoden puolella.

Kettuja ja muita petoeläimiä ehdotetaan lisää Helsinkiin – vähentäisikö riesaa rotista ja hanhista?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut