Korona pelästytti vanhemmat, lapsille rokotuksia viime vuotta vähemmän – THL:n asiantuntija huolestui

Pikkulapsille on alkuvuonna annettu rokotteita vähemmän kuin vuosi sitten. Näin toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Osassa sairaanhoitopiireistä rotavirus-, pneumokokki- ja viitosrokotusten kattavuus on merkittävästi matalampia kuin viime vuoden toukokuussa. Alueelliset erot ovat suuria.

– Koronaepidemia on vaikuttanut lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman toteutukseen. Monissa kunnissa neuvola- ja kouluterveydenhuollon palveluja on rajattu. Lisäksi vanhemmat ovat siirtäneet neuvola-aikoja koronatilanteen takia, THL:n eritysasiantuntija Mia Kontio toteaa tiedotteessa.

Kattavuuden laskua useita prosenttiyksiköitä.

Esimerkiksi viitosrokotteen saaneiden lasten osuus on laskenut 6–16 prosenttiyksikköä riippuen rokoteannoksesta.

Viitosrokote antaa suojan kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja vastaan. Viitosrokote annetaan kolmen, viiden ja 12 kuukauden iässä.

Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen ensimmäisen annoksen kattavuus on kymmenen prosenttiyksikköä matalampi kuin viime keväänä viidessä sairaanhoitopiirissä. Myös pneumokokkirokotetta ja rotavirusrokotetta on annettu vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Kontio muistuttaa oikea-aikaisesta rokotteen ottamisesta.

– Kansallinen rokotusohjelma on suunniteltu niin, että rokotteet antavat suojaa juuri oikeaan aikaan. Sekä neuvola- että kouluterveyshuollon käynneistä on tärkeää huolehtia myös poikkeusoloissa, jotta rokotussuojaan ei jää puutteita.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut