Merikotkat Amalia ja Nadi saivat harvinaiset kolmoset – ovat osoittautuneet naapureilleen erittäin vaarallisiksi

Merikotka on komea eläin. Arkistokuva/Jussi Vehkasalo

Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueella pesivä merikotkapariskunta on saanut kolme pienokaista, jotka kurkistavat jo pesästä.

Arka laji ei ole tiettävästi aiemmin pesinyt näin kaupunkimaisessa ympäristössä Suomessa eikä Euroopassa.

Vain muutamia vuosikymmeniä aiemmin merikotkat olivat sukupuuton partaalla. Siksi onkin hämmästyttävää, että kotkat valitsivat pesimäpaikakseen Vanhankaupunginlahden luonnonsuojelualueen, josta on linnuntietä vain viisi kilometriä Helsingin ydinkeskustaan.

Nadi ja Amalia kyhäsivät kotinsa vanhaan harmaahaikaran pesään Lopin saarelle. Samalla pienellä saarella asustaa harmaahaikaroita ja merimetsoja, jotka yrittävät sitkeästi pesiä merikotkien vieressä. Merikotkat ovat osoittautuneet vaarallisiksi naapureiksi, sillä ne ovat jo syöneet saaren muiden lintujen munia.

Citykotkien pesintää voi seurata merikotkalivestä!

Kotkat ruokkivat poikasiaan pääasiassa lähivesistä pyydystämillään lahnoilla ja muilla kaloilla. Pari onkin saanut nimensä alueella 1800-luvulla asuneen kalastajapariskunnan mukaan. Ruokittavia suita on enemmän kuin yleensä, sillä merikotkat saavat kolmosia vain harvoin.

Petolinnuista Helsinkiin on merikotkan lisäksi viime aikoina asettunut niin ikään ennen ihmisasutuksia vältellyt kanahaukka. Lajin nopean runsastumisen seurauksena pääkaupungissa on nykyään koko Suomen tihein kanahaukkakanta.

Vanhankaupunginlahden suojelualue on Helsingin merkittävin kosteikko ja kansainvälisestikin tärkeä lintualue, jonka pesimälajistoon on kuulunut 2000-luvulla 125 eri lintulajia.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut