"Vastaukseksi haistattelua" – Peltoja tallovista ulkoilijoista riesaa Viikissä, kieltokylttejä heitetään ojiin

Viljelykset: Viikin opetustilan peltojen läpi risteää luvattomia oikopolkuja. Niistä seuraa monenlaista harmia.

– Varsinkin keväällä kun kasvusto tallaantuu, niin ei siinä sitten kasva mikään, sanoo yliteknikko Mikko Lattu (vas.). Vieressä yliteknikko Karri Perttunen. Sanna Jompero
Sanna Jompero

Sanna Jompero

Viikin opetus- ja tutkimustilan peltojen välissä Viikissä kulkee polkuja, vaikka ei pitäisi. Pelloilla liikkuminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan vaatii maanomistajan luvan.

Tänä keväänä pelloille on syntynyt ei-toivottuja polkuja erityisen hanakasti.

– Liikkuminen pelloilla on jonkin verran lisääntynyt nyt kun ihmisten liikkuminenkin on lisääntynyt koronarajoitusten aikana. Ehkä ihmiset haluavat tilaa ja oikaisevat peltojen läpi, toteaa peltoja hallinnoivan Helsingin yliopiston yliteknikko Mikko Lattu.

Viikin pelloilla on kieltokylttejä, mutta polkuja muodostuu silti joka vuosi. Sanna Jompero

Opetustilan työntekijät ovat pellolla työskennellessään satunnaisesti huomauttaneet pelloilla ulkoilevia. Joskus palaute on ollut jopa negatiivista.

– Kollega on saanut vastaukseksi myös haistatteluita, Lattu hymähtää ja toteaa, että itse peltojen läpi kulkeminen ei ole iso ongelma, mutta siitä seuraa lukuisia muita ongelmia.

– Pinta-alallisesti satoa ei tallaannu merkittävästi, mutta kun kulkureitti kulkee pellon läpi, siitä seuraa roskaamista.

Roskista pahimpia ovat tölkit, joita löytyy pelloilta opetus- ja tutkimustilan yliteknikko Karri Kauppisen mukaan vuosittain noin 5–10.

– Tölkkejä ei saa eroteltua. Rauta jää apesekoittimen magneettiin, mutta juomatölkit ovat alumiinia, toteaa Kauppinen laitteesta, jolla lehmien rehua käsitellään.

Tölkit jauhautuvat apesekoittimessa pieneksi silpuksi, joka päätyy lehmien rehun joukkoon. Viikissä on aikaisempina vuosina ollut joitain tapauksia, joissa lehmiä on kuollut tölkkien revittyä mahan rikki.

– Jokainen tietää, mitä siitä seuraa, jos lehmä syö tölkinpaloja, Lattu toteaa.

Kaikki peltojen viljelykset menevät yliopiston lypsylehmien ruokintaan. Tänä vuonna pelloilla kasvatetaan kauraa, ohraa, maissia, härkäpapua ja laidun- ja säilörehunurmea. Yliopistolla on Viikissä 150 hehtaaria peltoa.

Oikopolkujen käyttö on Viikissä lisääntynyt tänä keväänä, kun ihmiset ulkoilevat enemmän. Sanna Jompero

Ratsastuskeskus Viikin viereisellä pellolla on erityisen leveä polku.

– Tämä on pahin, Karttunen toteaa.

Alkujaan kapeasta oikopolusta on kehkeytynyt leveä, ainakin metrin levyinen kävelytie keskelle viljelyspeltoa. Tallotulla peltokaistaleella ei kasva enää mitään.

– Pelloilta saatetaan myös kerätä satoa koe-alueilta. Viime vuonna eräs maissitutkimus vaarantui tämän takia, Kauppinen sanoo.

Lue myös: Viikin pelloilta kerätään luvatta satoa mukaan, tutkimus vaarassa – "Jättäkää maissit rauhaan, kiitos"

Noin seitsemän vuotta Viikissä asunut Airikka Nurmela ulkoilee säännöllisesti peltojen kupeessa Allu-koiran kanssa. Nurmela kertoo huomanneensa tänä keväänä kyltit aikaisempaa selkeämmin.

– Heti kun taulut tulivat, sanoin tyttärelle, että nyt pellolle ei sitten mennä, kun siellä on kasvukausi. Kyltit ovat nyt huomattavasti selkeämmin esillä kuin aikaisemmin.

Latun mukaan kylttien paikat ja määrät eivät ole muuttuneet. Koe-alueiden kyltitystä joudutaan kuitenkin tarkastelemaan päivittäin.

– Kylttejä kaadetaan ja heitetään ojiin. Pahimmillaan ne ovat hävinneet seuraavaan päivään mennessä.

Viikkiläinen Airikka Nurmela ulkoiluttaa Allu-koiraansa, mutta ei mene pelloille kasvukauden aikana. Sanna Jompero

Viikin koetilan pelloilla on jo vuosia ollut myös mittava valkoposkihanhiongelma. Satoa syöviä hanhia on tänäkin vuonna häädetty pelloilta koirien avulla. Toiminta on luvanvaraista. Yliopisto on hakenut luvan hanhien häätöön Uudenmaan ely-keskukselta.

Lue myös: Valkoposkihanhet tekevät joka vuosi 260 000 euron vahingot – korvausmenettely halutaan laittaa kuntoon

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 10. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 11. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 12. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.