Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Koronan takia jätetty käyttämättä 3 000 neuvola-aikaa Helsingissä – osaa tukea tarvitsevista pienten lasten perheistä ei tavoiteta nyt lainkaan

Koronakriisi: Perheet ovat peruneet neuvola-aikoja. Huoli kasvaa niistä tukea tarvitsevista perheistä, joita ei käy vastaanotoilla.

Maaliskuussa alkaneen koronapandemian jälkeen Helsingissä on peruttu perheiden toimesta noin 3 000 neuvola-aikaa. Käynnit ovat pääasiassa terveydenhoitajille varattuja lastenneuvolan terveystarkastuksia. Tarkastuksia tehdään 1-6-vuotiaille lapsille.

– Tietyillä alueilla aikoja ei ole peruttu, mutta alueellisia eroja on, toteaa neuvola- ja perhetyön päällikkö Monica Lindberg.

Lindberg ei vielä pysty kertomaan, millä alueilla perumisia on ollut erityisen paljon.

– Tarkastelemme tilastoja uudelleen terveydenhoitajakohtaisesti. Tilastot valmistuvat ensi viikolla.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suuri osa lasten määräaikaistarkastuksia ja erityisesti rokotusohjelman mukaisia rokotuksia on jäänyt antamatta.

Lue myös: Kaupunki maksaa uuden perhepalvelun tuloksesta: tavoitteena estää esimerkiksi käytöshäiriöisen leikki-ikäisen päätyminen myöhemmin sijoitukseen

Töölön neuvolassa aikojen peruminen on tarkoittanut aikaa vievää tekstiviestirumbaa.

– Meille on tullut lisätyötä siitä, kun olemme joutuneet käymään aikoja peruneita asiakkaita läpi ja kyselemään uusien aikojen perään. Työtä aiheuttaa se, että perheitä pitää saada kiinni, kertoo terveydenhoitaja Anni Komonen.

Jos lapsen sovittu neuvola-aika perutaan, terveydenhoitajat ovat perheisiin yhteydessä tekstiviestitse. Komosen asiakasrinkiin kuuluu yli 40 raskaana olevaa naista ja yli 200 lasta.

– Erityisesti leikki-ikäisten lasten vanhemmat ovat peruneet aikoa ja siirtäneet niitä myöhemmäksi, Komonen jatkaa.

Etutöölöläinen Hanna Rajantie on tullut Komosen vastaanotolle kolmekuukautisen esikoispoikansa kanssa määräaikaistarkastukseen, jonka yhteydessä annetaan pneumokokki- ja viitosrokotukset.

Rajantie on käyttänyt neuvolan monipuolisia etäpalveluita ja on ollut niihin tyytyväinen.

– Palvelut ovat toimineet hyvin. Olemme viestitelleet (Komosen kanssa) etäyhteydellä. Jälkitarkastus tehtiin puhelimitse. Neuvolachatista olen kysynyt imetysasiaa ja puhelimessa saanut uniohjausta. 

Lue myös: Koronaepidemian huolestuttava vaikutus: Lasten rokottamisesta tingitty – THL muistuttaa, että rokotuksista on huolehdittava myös poikkeusoloissa

Neuvolat ovat Helsingissä koko koronapandemian aikana olleet auki normaalisti. Erityisesti sähköisten neuvolapalveluiden käyttö on lisääntynyt.

– Etäyhteydenotot perheisiin ja kaksisuuntainen sähköinen asiointi ovat lisääntyneet jopa 37 prosenttia. Käyntiä korvaavat puhelut ovat kasvaneet kymmenen prosenttia verrattuna maaliskuun 2019 lukuihin, Lindberg kertoo.

Helsingissä asuu yhteensä noin 45 000 iältään alle kouluikäistä lasta.

Vaikka neuvolaterveydenhoitaja-aikojen peruminen on Lindbergin mukaan ymmärrettävää, samalla huoli neuvolan tavoittamattomista, tukea tarvitsevista lapsiperheistä kuitenkin kasvaa.

– On välttämätöntä löytää lapset ja ne perheet, jotka tarvitsevat erityistä tukea. Perheet ovat olleet yksinäisiä. Totta kai. Poikkeusolot vaikuttavat lapseen ja perheen hyvinvointiin kokonaisuudessaan, Lindberg toteaa.

Pahimmillaan Helsingissä neuvola-aikojen peruminen ja sitä kautta lasten rokottamattomuus voisi johtaa erilaisiin epidemioihin, kuten tuhkarokkoon. Perheitä pyydetään nyt varaamaan rokotusaikoja.

– Silloin säästytään siltä, että mihinkään tartuntatautiin liittyvää epidemiaa ei synny. Onneksi perheet eivät matkustele tällä hetkellä ulkomaille, joka hillitsee tilannetta. MPR-rokotteen kattavuus on tärkeä, Lindberg sanoo.

MPR on yhdistelmärokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Nykyisessä kansallisessa rokotusohjelmassa rokotuksia annetaan kahden, kolmen ja viiden kuukauden ikäisille sekä yksi-, puolitoista-, neljä- ja kuusi-vuotiaille lapsille. Rokotukset tehdään määräaikaistarkastusten yhteydessä.

Neuvoloissa ollaan oltu iloisia, että sairaita lapsia ei ole neuvoloihin tuotu.

–  Olemme huomanneet, että perheet eivät ole tulleet neuvolaan pienellä nuhallakaan. Korona on otettu vakavasti ja jääty kotiin, Lindberg toteaa.