Helsingin suositulla kesämaja-alueella siirrettävä mökkejä, voi olla vanhimmille asukkaille ylivoimaista – Osa viettänyt kesiään mökillä jo vuosikymmeniä

Lauttasaari: Kesämaja-alueen läpi virtaa tuhansia ulkoilijoita.

Kesämajat sijaitsevat metsäisessä ympäristössä. Majat ovat vuokralaisten omaisuutta, kaupunki perii maa-alasta vuokraa, mikä maksetaan mökkiläisten yhdistykselle. Kaisa Paastela
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

Lauttasaaren kesämaja-alueella Vattuniemessä viimeistenkin mökkiläisten pitää siirtää mökkinsä kaupungin osoittamaan uuteen paikkaan tämän vuoden loppuun mennessä, mikäli ne ovat kaavassa sallitun alueen ulkopuolella.

Siirto koskee vielä reilua pariakymmentä mökkiläistä, useita kymmeniä mökkejä on jo vuosien varrella siirretty. Viidelle mökille sijaintipaikat on osoitettu toiselta puolelta Lauttasaarta Länsiulapanniemestä.

Kaupunki haluaa varata rannan läheisimmät alueet virkistykseen sekä suojata muinaismuistomerkkejä, joita on muun muassa Krimin sodan ajalta.

Särkiniemen mökkiläiset ry:n hallituksen varajäsen Päivi Litmanen-Peitsala kertoo, että hänellä on peritty mökki Länsiulapanniemellä, jota siirtovaade ei koske.

Litmanen-Peitsala toteaa, että monet mökkiläiset ovat vanhempia ihmisiä ja heille siirto voi olla lähes ylivoimainen operaatio.

Paikkoja on osoitettu olemassa olevien mökkien väliin, mikä lyhentää välimatkaa naapuriin ja on aiheuttanut jonkin verran kipuilua yhteisössä.

Lue myös: Lauttasaari valittiin Vuoden kaupunginosaksi

Litmanen-Peitsala myös asuu Lauttasaaressa.

– Voin kävellä mökille ja moni pyöräilee mökille.

Suomalaisten kesämökkiunelma on usein tupa metsän keskellä kaukana kaikesta. Siihen kuvaan ei mökkeily kantakaupungissa sovi. Lauttasaaren rannat ovat vilkkaassa ulkoilukäytössä ja etenkin Vattuniemeen rakennetaan yhä lisää asuintaloja.

– Muutin Lauttasaareen 1983, ja sen jälkeen asukkaita on tullut lisää noin 7 000. Väestöpainetta lisäävät myös Ruoholahti ja Jätkäsaari, joissa ei ole luontoalueita, Litmanen-Peitsala huomauttaa.

Lue myös: Odotettu uimalaituri saadaan viimein Lauttasaareen – parannuksia myös rantareitteihin

Hän sanoo, ettei virkistyskäyttö haittaa. Maastopyöräilylle soveltuvista reiteistä sen sijaan syntyy toisinaan keskustelua, ja toiveissa on, että reitistö merkittäisiin selkeästi.

– Sadan hengen turistilaumoista pyörillä, joita yksityiset yritykset tuovat, tulee joskus mieleen, että onko tämä tarpeen.

Toisaalta Litmanen-Peitsala naurahtaa monesti olevansa mökillään itsekin kuin turistiopas – mökki kun sijaitsee kahden kävelytien risteyksessä. Litmanen-Peitsala on perehdyttänyt ohikulkijoita muun muassa alueen historiaan.

– Veijarivuorella mökkeily on alkanut 1940-luvulla yksittäisten ihmisten ja perheiden toimesta aluksi telttailusta ja vanerisista majoista, jotka piti talveksi purkaa.

– Länsiulapanniemellä puolestaan mökkeilyn taustalla oli yhdistyksiä, sotainvalidien, HKL:n ja poliisien kesämajayhdistykset, hän jatkaa.

Lue myös: Siirtolapuutarha ei hiljene talvellakaan

Jotkut kesämajoista ovat huonossa kunnossa. Omistaja ei pääse enää mökilleen tai perikunta ei huolehdi rakennuksesta. Tällaisten mökkien haltijoille on lähdössä muistutuskirje kunnossapidosta. Kaisa Paastela

Moni mökkiasukas on viettänyt alueella kesiään erittäin pitkään ja mökit periytyvät sukupolvelta toiselle.

– Eräs mökkiläinen muisteli, että heitteli lapsena keihästä mökin pihalla vuonna 1952, Helsingin olympialaisten innoittamana.

Litmanen-Peitsala toteaa, että arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelemien tyyppipiirustusten mukaan tehdyt 14-neliöiset mökit ovat mielenkiintoinen lisä alueen historiaan ja tuovat omaleimaisuutta Lauttasaaren ranta-alueille.

– En usko, että myöskään kukaan alueen asukas haluaisi niitä täältä pois.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 2. Säilyykö ostari vai ei? – Kontulan kehitykselle haetaan uutta vauhtia arkkitehtuurikilpailusta
 3. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 4. Muumien syntymästä 75 vuotta: Kansallismuseo juhlistaa näyttelyllä – katso tärpit helsinkiläisten museoiden tarjonnasta kesällä
 5. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 6. Lukijalta: Finnairin kriisissä pitäisi harkita myös säästöjä
 7. Lukijalta: Korona-aika on hankala ilman älylaitteita
 8. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 9. Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva: Koronan vaikutukset osuvat kaikkein pahiten Helsinkiin
 10. Kolumni: Sinnikkäästi parempaan tulevaisuuteen
 11. Päätoimittaja Karri Kannala: Tallinna-tunneli on tervetullut, mutta hankkeella on liian utopistiset tavoitteet
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 14. Päätoimittaja Kannala: Tallinna-tunneli kerää kannatusta, mutta hankkeen esittelytapa ampuu itseään jalkaan
 15. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 2. Helsingistä risteillään kesällä joka toinen päivä Riikaan – alus otetaan Tukholman-reitiltä
 3. Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita
 4. Ilkivalta, varkaudet ja luvaton yöpyminen piinaavat helsinkiläistä senioritaloa – 85-vuotias asukas: "Talon varasto on kuin ilmainen kirpputori"
 5. Mies tunkeutui aamuyöllä Triplaan – ehti mellastaa kauppakeskuksessa 3 minuutissa järjettömät vahingot
 6. Liikkuva lomakoti kiinnostaa – uusi asiakaskunta innostui matkailuautoista
 7. Helsingin vanhin etninen ravintola päihitti epäilijät – avajaisten jälkeen 1980 tokaistiin: "Poika, sulla on puoli vuotta aikaa"
 8. Helsinkiläisellä asuinalueella on myynnissä peräti 20 hulppeaa luksusasuntoa – Tämä kohde poikkeaa täysin muista
 9. Mehumyynti ei tänä vuonna kannattanut, joten töölöläistytöt siirtyivät pullobisnekseen – Lyylillä, 5, on selkeä tavoite
 10. T24: Viro avasi rajat ja laivayhtiöt lisäsivät laivavuoroja Helsinki-Tallinna-reitille – Matkustajamäärät ovat kuitenkin vielä vähäisiä
 11. Mistä Tallinna-tunneli kulkee? – Linjauksesta syntyi tiukka vääntö
 12. Mari Holopainen torjuu kritiikin Helsingin toimista Tallinna-tunnelin kanssa: "Se kannattaa rakentaa sinne, missä on ihmisiä"
 13. Helsinkiläinen Sampsa hankki jäsenyyden yhteisveneeseen: "Koronataloustilanteessa tämä on hyvä vaihtoehto"
 14. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 15. Malmin kentällä aloitetaan maaperätutkimukset – Alueella tehdään myös luontoselvityksiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.