Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin suositulla kesämaja-alueella siirrettävä mökkejä, voi olla vanhimmille asukkaille ylivoimaista – Osa viettänyt kesiään mökillä jo vuosikymmeniä

Lauttasaari: Kesämaja-alueen läpi virtaa tuhansia ulkoilijoita.

Lauttasaaren kesämaja-alueella Vattuniemessä viimeistenkin mökkiläisten pitää siirtää mökkinsä kaupungin osoittamaan uuteen paikkaan tämän vuoden loppuun mennessä, mikäli ne ovat kaavassa sallitun alueen ulkopuolella.

Siirto koskee vielä reilua pariakymmentä mökkiläistä, useita kymmeniä mökkejä on jo vuosien varrella siirretty. Viidelle mökille sijaintipaikat on osoitettu toiselta puolelta Lauttasaarta Länsiulapanniemestä.

Kaupunki haluaa varata rannan läheisimmät alueet virkistykseen sekä suojata muinaismuistomerkkejä, joita on muun muassa Krimin sodan ajalta.

Särkiniemen mökkiläiset ry:n hallituksen varajäsen Päivi Litmanen-Peitsala kertoo, että hänellä on peritty mökki Länsiulapanniemellä, jota siirtovaade ei koske.

Litmanen-Peitsala toteaa, että monet mökkiläiset ovat vanhempia ihmisiä ja heille siirto voi olla lähes ylivoimainen operaatio.

Paikkoja on osoitettu olemassa olevien mökkien väliin, mikä lyhentää välimatkaa naapuriin ja on aiheuttanut jonkin verran kipuilua yhteisössä.

Lue myös: Lauttasaari valittiin Vuoden kaupunginosaksi

Litmanen-Peitsala myös asuu Lauttasaaressa.

– Voin kävellä mökille ja moni pyöräilee mökille.

Suomalaisten kesämökkiunelma on usein tupa metsän keskellä kaukana kaikesta. Siihen kuvaan ei mökkeily kantakaupungissa sovi. Lauttasaaren rannat ovat vilkkaassa ulkoilukäytössä ja etenkin Vattuniemeen rakennetaan yhä lisää asuintaloja.

– Muutin Lauttasaareen 1983, ja sen jälkeen asukkaita on tullut lisää noin 7 000. Väestöpainetta lisäävät myös Ruoholahti ja Jätkäsaari, joissa ei ole luontoalueita, Litmanen-Peitsala huomauttaa.

Lue myös: Odotettu uimalaituri saadaan viimein Lauttasaareen – parannuksia myös rantareitteihin

Hän sanoo, ettei virkistyskäyttö haittaa. Maastopyöräilylle soveltuvista reiteistä sen sijaan syntyy toisinaan keskustelua, ja toiveissa on, että reitistö merkittäisiin selkeästi.

– Sadan hengen turistilaumoista pyörillä, joita yksityiset yritykset tuovat, tulee joskus mieleen, että onko tämä tarpeen.

Toisaalta Litmanen-Peitsala naurahtaa monesti olevansa mökillään itsekin kuin turistiopas – mökki kun sijaitsee kahden kävelytien risteyksessä. Litmanen-Peitsala on perehdyttänyt ohikulkijoita muun muassa alueen historiaan.

– Veijarivuorella mökkeily on alkanut 1940-luvulla yksittäisten ihmisten ja perheiden toimesta aluksi telttailusta ja vanerisista majoista, jotka piti talveksi purkaa.

– Länsiulapanniemellä puolestaan mökkeilyn taustalla oli yhdistyksiä, sotainvalidien, HKL:n ja poliisien kesämajayhdistykset, hän jatkaa.

Lue myös: Siirtolapuutarha ei hiljene talvellakaan

Moni mökkiasukas on viettänyt alueella kesiään erittäin pitkään ja mökit periytyvät sukupolvelta toiselle.

– Eräs mökkiläinen muisteli, että heitteli lapsena keihästä mökin pihalla vuonna 1952, Helsingin olympialaisten innoittamana.

Litmanen-Peitsala toteaa, että arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelemien tyyppipiirustusten mukaan tehdyt 14-neliöiset mökit ovat mielenkiintoinen lisä alueen historiaan ja tuovat omaleimaisuutta Lauttasaaren ranta-alueille.

– En usko, että myöskään kukaan alueen asukas haluaisi niitä täältä pois.