Tämä kaikki muuttuu pian liikenteessä – loppuvatko perä pimeänä räntäsateessa ajelijat vihdoin?

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1. kesäkuuta. Keltainen sulkuviiva muuttuu valkoiseksi, ja teiden varteen tulee useita uusia liikennemerkkejä. Lisäksi monia merkkejä on selkeytetty.

Muuttuneet liikennemerkit ja keltaiset viivat korvataan pääosin 10 vuoden siirtymäajan kuluessa.

Laissa on täsmennetty, että pimeällä tai näkyvyyden muuten huonontuessa moottorikäyttöisessä ajoneuvossa on ajon aikana käytettävä ajovaloja ja takavaloja. Huomiovalot eivät riitä.

Tielle pysäköidyssä ajoneuvossa pitää olla valot pimeällä. Hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa, jos on tarpeellista varoittaa muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

Taajamassa voi kaksisuuntaisella tiellä pysäyttää tai pysäköidä kulkusuunnassa vasemmalle puolelle tietä, jos se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä.

Pysäköintiajan alkamisen voi ilmoittaa vapaasti, mutta selkeästi havaittavalla tavalla. Pysäköintikiekon käyttö ei ole enää välttämätöntä.

Paketti-, ruumis-, huolto- ja matkailuautoilta poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Niillä noudatetaan tie- tai aluekohtaisia nopeusrajoituksia kuten henkilöautoilla.

Kevytperävaunua vetävän henkilö- tai pakettiauton suurin sallittu nopeus on 100 km/h.

Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.

Käyttöön tulee useita pyöräilyä koskevia uusia liikennemerkkejä. Pyöriin tulee pimeän aikaan punainen takavalo pakolliseksi. Polkupyörään kiinnitettävän valaisimen vaihtoehtona voidaan valaisin kiinnittää kuljettajaan, esimerkiksi kypärään.

Kevyellä sähköajoneuvolla kulkeva noudattaa yleensä polkupyöräilijöiden sääntöjä.

Liikennevirhemaksu korvaa tieliikenteen rikesakon. Liikennevirhemaksu on kiinteämääräinen seuraamus, jonka suuruus on rikkomuksesta riippuen 20–200 euroa.

Jalankulkijan pitää käyttää ali- tai ylikulkua, jos sellainen on lähellä. Hänen on myös käytettävä pyörätien tai ajoradan reunaa, jos jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai jos sillä on vaikea kulkea.

Lähde: Traficom.fi

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: HotLips

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut