Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi Digimuseo aukesi – tarkoituksena on niputtaa eri museoiden palvelut saman sateenvarjon alle

Suomen museoliitto ja John Nurmisen Säätiö julkistivat 18. toukokuuta uuden Digimuseo-fi-verkkopalvelun, jonka tavoitteena on koota kaikkien suomalaisten museoiden digitaaliset sisällöt ja tarjonta samaan paikkaan. Digimuseossa pääsee tutustumaan virtuaalisesti museoiden kokoelmiin – ensimmäistä kertaa myös yhtä aikaa ystävien kanssa tai oppaan opastuksella, kerrotaan tiedotteessa.

Tekijöiden tavoitteena on kasvattaa palvelusta Suomen suosituin digitaalisia museopalveluja tarjoava sivusto. Digimuseon konseptia on kypsytelty jo pitkään, mutta koronaepidemia vauhditti sen käyttöönottoa.

Digimuseo.fi -palvelussa avataan aluksi kolmen Vuoden museo 2020 -kilpailun finaaliin valitun museon ovet: kävijällä on mahdollisuus tutustua Apteekkimuseo & Qwenselin talon, Helinä Rautavaaran museon sekä Maatalousmuseo Saran kokoelmiin. Neljäntenä kohteena on John Nurmisen Säätiön merelliset kokoelmat.

– Ennen Digimuseo.fi -palvelukokonaisuutta museoiden digitaalisten aineistojen julkaisemiseen ei ole ollut yhteistä alustaa, eikä ansaintamallin sisältämää kanavaa niiden käyttämiseksi, sanoo Suomen museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä tiedotteessa.

Museoalan digitalisaatiota on edistetty lukuisilla hankkeilla koko 2000-luvun ajan. Tavoitteena on ollut kulttuuriperintöaineiston saatavuuden ja käytön lisääminen sekä museoiden talouden monipuolistaminen. Museotilastosta saatujen tunnuslukujen perusteella tavoitteissa ei kuitenkaan ole juuri edistytty, vaikka kulttuuriperintöaineistoja on muutettu digitaaliseen muotoon huomattava määrä, kerrotaan tiedotteessa.

Uudessa palvelussa järjestetään kokoelmiin tutustumisen lisäksi näyttelyitä ja opastettuja kierroksia. Digimuseo.fi -sivusto sisältää myös jo aiemmin käyttöönotetut museoiden digitaaliset palvelut: Seinätön museo, Kysy museolta sekä Lokistories. Tulevaisuudessa Digimuseoon lisätään myös museokauppa.