Keskuspuistoon toivotuista opasteista tuli miljoonahanke – tältä ne näyttävät
4
Tällaisia uudet opasteet ovat. Koko- ja tyyppivaihtoehtoja on useita. Helsingin kaupunki
Katso isompi kuvaKeskuspuistossa ei nykyisellään aina hiffaa, mikä reitti kannattaisi valita. Tässä ollaan matkalla Paloheinästä Pitkäkoskelle. Kaisa Paastela
Luontoon: Lähikaduilta ja asuinalueilta ihmisiä kutsutaan Tervetuloa Keskuspuistoon! -kylteillä.
Jukka Hämäläinen
Keskuspuistossa on toista sataa kilometriä ulkoilureittejä. Niitä tamppaa, rullaa ja sivakoi vuosittain yli kaksi miljoonaa kävijää.
Puistossa ei ole kuitenkaan ollut kunnollista opastusta, ja siitä on tullut kaupungille runsaasti palautetta. Keskuspuistoon on ollut helppo eksyäkin hetkellisesti.
Nyt opastus aiotaan laittaa kuntoon. Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi suunnitelman viime viikolla.
Uusi opastus ohjaa niin kävely-, pyöräily- ja hiihtoreiteille kuin ratsastus- ja maastopyöräilypoluille. Se opastaa myös koira-aitauksien luo, viljelypalstoille, ulkoilumajoille ja luonnonsuojelualueille.
Kulkijoita on tähän asti opastettu ruskeilla viitoilla, josta näkee mihin tie vie. Matkan pituus on voinut jäädä arvailun varaan. Kaisa Paastela
Opastesuunnitelma on valmisteltu yhdessä eri ulkoilijaryhmien edustajien kanssa. Suurelta yleisöltä palautteita kertyi 143, ja myös niitä on hyödynnetty suunnittelussa.
Opasteiden ulkoasu on tehty Helsingin graafisen ohjeen mukaisesti. Materiaalina on kuumasinkitty teräs. Opasteet tulostetaan suoraan levyille, jotka vielä lakataan töhryjen varalta, jotta ne on helpompi poistaa.
Kylttejä sijoitetaan keskeisiin risteyksiin ja puiston porttikohtiin. Keskuspuiston profiilia nostetaan lähikaduilla ja asuinalueilla Tervetuloa Keskuspuistoon! -kylteillä.
Reittimerkkeinä käytetään valaisinpylvääseen asennettavaa tarraa tai puun runkoon kiinnitettävää laattaa.
Vanhojakin opasteita toki on. Uusilta opasteilta on haluttu parempaa selkeyttä. Kaisa Paastela
Opastus pohjautuu pääosin vanhoihin reitteihin. Poikkeuksena ovat reittien käyttötarkoituksen muutokset laduista talvella käveltäviksi ja pyöräiltäviksi Kuninkaantammentiellä Pitkäkoskelta Niskalaan, Niskalan ja Torpparinmäen välisellä ulkoilureitillä sekä Paloheinän huippua kiertävällä reitillä. Näiden yhteyteen on suunniteltu tarvittavat latuja täydentävät osuudet.
Keskuspuistossa liikkuu paljon maastopyöräilyn harrastajia. Heille on linjattu puistoon reitti, joka sopii kaikentasoisille maastopyöräilijöille. Reitin linjaus tehtiin Mountain Bike Club Finlandin ehdottaman olemassa olevan polun pohjalta.
Maastopyöräilyn ohjaaminen opastetulle reitille vähentää herkkien luontoalueiden kulumista. Samaa reittiä voivat käyttää myös kävelijät ja polkujuoksijat.
Opasteiden uusiminen maksaa 1,2 miljoonaa euroa.
Uuden opastuksen rakentaminen tapahtuu vaiheittain tästä vuodesta alkaen. Asentamissuunnitelmat tehdään ensin Kehä I:n pohjoispuoliseen osaan ja vasta sen jälkeen muuhun Keskuspuistoon.