Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Korona sai työnantajat varovaisiksi – Näin suuret konsernit jatkavat työntekijöiden etätyöskentelyä

Työ: Koronapandemia on saanut työnantajat varovaisiksi. Moni jatkaa etätyöskentelyä.

Koronapandemian sulkemat koulut ja kirjastot avasivat ovensa viime viikolla. Helsingin Uutiset kysyi suurilta työnantajilta, kuinka pitkään etätyöt jatkuvat vai palaavatko aikuisetkin jo työpaikoilleen.

Tietoliikenneyhtiö DNA:n pääkonttorilla Käpylässä on hiljaista. Henkilöstöjohtaja Marko Rissanen tulee käymään työpaikallaan ensimmäistä kertaa kahteen kuukauteen.

– Tuntuu jopa vähän oudolta, Rissanen hymähtää.

Kovin pitkäksi visiitti ei jää. Rissanen hoitaa neuvotteluhuoneessa etätöiden purkamiseen liittyvän palaverin sekä tulostaa muutaman paperin ja hurauttaa takaisin kotiinsa Lohjalle, sillä DNA:lla etätyöt jatkuvat.

– Nyt kun rajoitukset alkavat purkautua, me olemme olleet hyvin varovaisia. Jatkamme toistaiseksi nykymallilla.

Nykymalli tarkoittaa etätöiden jatkumista ainakin elokuulle.

– Jatkamme etätöissä kesän yli, jos ei pidempääkin. Tulemme tässä asiassa mieluummin peräjoukoissa kuin edellä. Pääkonttorin käytävillä on värikkäitä eristysnauhoja, joissa roikkuu Alueelle meno kielletty -lappuja. Tilojen käyttöä on haluttu koronan vuoksi rajoittaa.

DNA:n henkilökunnasta noin 90–95 prosenttia henkilöstöstä on ollut etätöissä maaliskuusta lähtien. Etätyöpisteille siirtyminen sujui Rissasen mukaan erittäin helposti, sillä henkilökunta on tehnyt etänä töitä pitkälti jo nyt.

– Olemme kahdeksan vuotta rakentaneet Mutkaton työ -toimintamallia, joten poikkeustila on ollut meille suhteellisen helppo.

Pääkonttorin 830 työntekijällä ei ole Käpylässä omia työpisteitä. Seitsemänkerroksisessa talossa on erilaisia työpisteitä perinteisestä tuolista ja pöydästä sohvaryhmiin. Työntekijät ovat normitilanteessa etätöissä keskimäärin reilut kaksi päivää viikossa.

Kalasatamaan uuden pääkonttorin rakennuttanut K-ryhmä pohtii parhaillaan etätöiden jatkumista.

– Tutkimme tällä hetkellä erilaisia etenemisvaihtoehtoja ja teemme suunnitelmia siitä, miten niin sanotusti uudessa normaalissa tarjoamme henkilöstölle turvallisen paluun toimistoympäristöön, kertoo henkilöstöjohtaja Matti Mettälä.

Viime vuonna valmistuneella K-kampuksella työskentelee 1 700 työntekijää. Kampus on ollut auki koko kevään, mutta lähes koko henkilöstö on ollut etätöissä.

– Paluu normaalimpaan arkeen tulee olemaan asteittainen, Mettälä jatkaa.

Kansaneläkelaitoksella (Kela) työntekijöiden etätöiden jatkumista suositellaan jatkettavaksi elokuun loppuun.

– Henkilökunnastamme 5 500 on ollut koko ajan etätöissä. Tällaisella volyymilla jatkamme. Tarjoamme samanaikaisesti mahdollisuuden työskennellä turvallisesti työpaikoilla, kertoo henkilöstöjohtaja Pasi Lankinen.

Turvallisuus taataan turvaväleillä ja tarvittaessa sopimalla vuoroviikoista samassa tilassa työskentelevien kesken.

Kelalla on isoja toimipisteitä Töölössä, Pitäjänmäellä ja Käpylässä sekä asiakaspalvelupisteitä eri puolilla Helsinkiä. Kelan 8 000 työntekijästä noin 2 000 työskentelee Helsingissä.

Etätyö tullaan purkamaan vaiheittain.

– Tulemme rakentamaan vuoroja. Suunnittelemme kokonaisuutta parhaillaan. Toki meillä on myös sellaisia toiminnallisuuksia, että ihmisten on pakko olla työpaikoillaan.

Auki olleilla Kelan asiakaspalvelupisteillä työskentelevillä on ollut edessään turvalasit. Myös maskien käyttöä ja influenssarokotuksia harkitaan.

Vakuutusyhtiö If:in viestintäjohtaja Ainomaija Pippuri kertoo, että etätyöskentelyä ei olla purkamassa.

– Jatkamme hallituksen suosituksen mukaisesti pääsääntöisesti työskentelyä etänä kesälomien yli.