Kesällä avattavaan Helsingin suurimpaan skeittiparkkiin rynnitään jo sisälle, vaikka pääsyä yritetään estää aidoilla – "Poliisi alkoi partioida väkimäärän vuoksi"

Aidat eivät pidättele skeittaajia.

Työmaa-aidat ympäröivät Kontulan uutta skeittiparkkia, mutta puistoa käytetään jo päivittäin. Päivi Tuovinen
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Kontulan uudessa skeittiparkissa käy väkeä päivittäin, vaikkei puisto ole vielä kokonaisuudessaan valmis tai virallisesti auennut. Projektinjohtaja Jouni Sivosen mukaan vielä pitäisi malttaa olla menemättä, eikä syynä ole tällä kertaa pelkästään korona.

– Se on työmaa-aluetta, sen vuoksi siellä on aidat ympärillä. Poliisikin on alkanut partioida siellä välillä sen väkimäärän vuoksi, Sivonen toteaa.

Kontulan skeittiparkki kuvattuna huhtikuun lopulla. Päivi Tuovinen

Vaikka skeittipuoli on pääosin valmistunut jo syksyllä, puiston pallokenttiä ja muita maisemointeja tehdään vielä. HU on vieraillut skeittipuistossa, eikä skeittipuistossa ole kieltomerkkejä sen käytöstä. Suomen skeittausken olympiamaajoukkuetta kokoava Chasing the Spot ja Skeittibetoni ovat julkaisseet kuvia ja videoita Kontulan skeittiparkista ja sitä käyttää lapsiperheetkin vanhempineen.

Kontulan uusi skeittiparkki ei myöskään ole säästynyt tägeiltä ennen lopullista avautumistaan. Janne Saario osasi odottaa niitä. Lukijan kuva

Skeittiparkin epävirallinen käyttöönotto kielii siitä, kuinka odotettu ja tärkeä skeittipuisto Kontulaan on. Puiston suunnitellut maisema-arkkitehti Janne Saario sanoo, että skeittipaikoilla on etenkin nuorille tärkeä sosiaalinen merkitys. Hän toivoo, ettei koronan aiheuttama epävarma taloustilanne leikkaa nuorten harrastuspaikoista.

– Skeittikulttuuri tavoittaa sellaisia nuoria, jotka eivät muuten hakeutuisi liikuntaharrastustoimintaan. Se on matalan kynnyksen laji, kausimaksuja ei ole, Saario toteaa.

Hän kertoo, että Itä-Helsingissä alkaa olla jo hyvä tilanne skeittiparkkien suhteen. Sen sijaan Pohjois-Helsingissä on katvealueita.

– Ongelmaksi usein syntyy sopivan paikan löytäminen, mutta vanhoja 80-luvun kahluualtaita voitaisiin helposti kunnostaa skeitattaviksi. Myös olemassaolevia koulujen pihoja voisi kehittää pienillä lisäyksillä paikallisiksi mestoiksi, Saario pohtii.

Aidat ympäröivät skeittiparkkia, koska alue on vielä työmaa. Lukijan kuva

Näillä näkymin koko Kelkkapuisto voisi avautua juhannuksen tienoilla, mutta säiden vuoksi valmistumista on haastavaa arvioida. Sivonen kuitenkin lupaa, että puisto valmistuu kesän aikana.

Avautuessaan Kontulan Kelkkapuiston skeittiparkki on Helsingin suurin ja kansainväliset mitatkin kattava. Se tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa siellä on mahdollista järjestää kilpailuita ja tapahtumia.

– Puistoon on mahdollista tuoda väliaikaisten tapahtumien ajaksi yleisölle katsomokin, Saario esittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.