Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Tyhjillään olevat rakennukset vetävät puoleensa ilkivaltaa –  Sibeliuksen puistossa pelätään, että edessä on Kruunuvuoren huviloiden julma kohtalo

Sibeliuksen puiston huviloita uhkaa ränsistyminen, jos niille ei löydy ostajaa tai vuokraajaa.

Sibeliuksen puiston pohjoisosassa kyyhöttää noin viisi vuotta tyhjillään ollut Villa Bråvalla. Helsingin kaupunki suunnittelee sille sopivaa käyttötarkoitusta, koska tällöin rakennukset pysyvät paremmassa kunnossa ja välttyvät myös ilkivallalta.

Helsingistä löytyy muutamia huviloita, kuten Kruununvuoren huvilat, jotka on päästetty ilkivallan kohteeksi ja luonnon armoille.

Villa Bråvallalle ei kuitenkaan haluta sellaista kohtaloa, koska puisto on Helsingille imagollisestikin tärkeää aluetta.

Helsingissä on toinenkin "Seurasaari", josta vain harva tietää – yksityinen puisto on kaupungin komeimpia

Kaupungilla ei kuitenkaan ole taloudellista mahdollisuutta kunnostaa kaikkia vanhoja rakennuksia. Yhtenä vaihtoehtona on pohdittu Villa Bråvallan myymistä.

– Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi viime vuonna kiinteistöpoliittisen ohjelman, jossa mainitaan, että kaupunki voi luopua niistä kiinteistöistä, joihin ei löydy omaa toimintaa tai jos muut syyt eivät estä myymistä, Helsingin tilapalvelupäällikkö Irmeli Grundström kertoo.

Villa Bråvallassa toimi noin viisi vuotta sitten päiväkoti, joka kuitenkin siirrettiin huvilan viereisiin rakennuksiin, koska huvilan sisäilmassa todettiin ongelmia, eikä tiloja myöskään saatu esteettömiksi.

Ihmiset ovat kekseliäitä.

Aivan Sibeliuksen puiston eteläosassa sijaitsee Villa Humlevik, eli Pauligin huvila, joka oli vuonna 2018 ehdolla myytävien huviloiden pitkällä listalla. Nyt kuitenkin Helsingin aikomuksena on saada tiloihin vuokralainen.

Pauligin huvilan tilanne ei ole niin kriittinen, koska sen tiloissa toimii Staran tukikohta, jossa työntekijät voivat syödä eväitä ja levähtää. Paikka on otollinen, kun se on keskellä puistoalueita, joita työntekijät huoltavat.

Toiveena kuitenkin on, että huviloihin saataisiin sellaista toimintaa, joka voisi palvella alueenkin käyttäjiä ja turisteja, kuten nyt vaikkapa kahvila- ja myymälätoimintaa. Kokonaan yksityisiksi huviloita ei toivota.

– Ihmiset ovat kekseliäitä. Meidän ei kannata sanoa liian tarkasti, mitä siihen voisi tulla, koska ihmiset saavat paljon parempiakin ideoita, Grundström sanoo.

Villa Bråvallan ja Pauligin käyttötarkoitus selviää asemakaavamuutoksen ja puiston peruskorjauksen suunnittelun yhteydessä.

Irmeli Grundström toivoo, että jos villa Bråvalla tulee myyntiin, sille löytyisi omistaja, jolla on halua pitää huvilaa hyvässä kunnossa. Kunnostus vaatii kuitenkin rutkasti rahaa.

– Kuka maksaa vanhan rakennuksen kunnostuksen, jotta siellä voidaan harjoittaa monipuolista toimintaa, Grundström kysyy.