Punaiseen rantamökkiin rakennettu Cafe Regatta oli Raine Korpelan elämäntyö – legendaarinen ravintoloitsija jätti Helsinkiin hienon perinnön

Sympaattinen Café Regatta toimii punaisessa hirsimökissä. Se on päässyt myös japanilaisen matkaoppaan kanteen. Sakari Nupponen
Sakari Nupponen

Sakari Nupponen

Töölön urheilutalon uimahallin saunanlauteilta ja pukuhuoneesta katosivat alkuvuonna yhdet kaikkien aikojen parhaat tarinat.

Vieraanvaraisuuden monitoimimies Raine Korpela menehtyi monen ystävänsä ja hyvänpäiväntuttunsa mielestä aivan liian aikaisin.

Nyt puhutaan ravintola-ammattilaisesta, joka teki omaperäiset sinunkaupat jopa presidentti Urho Kekkosen kanssa ja otti tuttavallisuudessaan erivapauksia adjuntanttien jäykistellessä. Linnan palveluksessa hän työskenteli seitsemän vuotta.

Elämäntyön huipentuma oli kuitenkin Café Regatta, joka päätyi takavuosina japanilaisen miljoonalevikkisen matkaoppaan kanteen.

Suomen ja Japanin kulttuurin tulkitsija, kauppakamariviestinnän tekijä, Akira Ropo arveli sen johtuneen suomalaisesta ja skandinaavisesta tyyneydestä, joka viehätti japanilaista matkailijaa.

– Hän teki siitä osan Sibelius-monumenttia, sanoo puolestaan matkailun ammattilainen Pekka Linnainen, ja jatkaa: Mikä loistava keksintö!

– Kunnioitamme Rainen perintöä, Rainen visioita, kertoo nyt tytär Marina Kuitunen.

Toiminta jatkuu siis ennallaan korona-aikanakin, rajoitukset huomioon ottaen. Terassilta on viety tuolit ja pöydät. Nuotio on kylmä.

– Ohjeiden mukaan mennään.

Pihalla pysyy tuunattu Lada-auto kukkaistutuksineen, ja tunnelma on kuin menisi maalaismökkiin kylään. Ja vain 2,5 kilometriä kaupungin ydinkeskustasta!

– Turistit ovat olleet iso osa asiakaskuntaa, mutta jokainen asiakas on meille tärkeä, Kuitunen huomauttaa.

Isä osti paikan Helsingin kaupungilta kuusi vuotta sitten, kun kaupunki tarjosi sitä ensin vuokralaiselleen. Vuokrasopimusta pihapiiriin terassialueelle jäi vielä vuosiksi.

– Hän oli visionääri, jolla eivät kuitenkaan kiillelleet miljoonat silmissä, vaan hyvä elämä. Näin sanovat ystävät sieltä urheilutalon saunanlauteilta.

Paikan perintö tulee vielä kauempaa. Punainen rantamökki on sijainnut niemennokassa jo vuodesta 1887. Rakennus on Museoviraston suojeluksessa.

Alunperin se oli läheisen Pauligin huvilan verkkovaja. Ravintola-alalla erilaisia töitä tehnyt Raine Korpela oli ainoa, joka näki paikan mahdollisuudet, joihin kukaan muu ei uskonut.

Helsingissä on toinenkin "Seurasaari", josta vain harva tietää – yksityinen puisto on kaupungin komeimpia

Regatasta saa nyt sekä Pauligin pahtamaa Presidentti-kahvia että omaa Bali Kintamani -kahvia.

Taide-aarteiden täyttämästä Lastenlinnasta hierotaan kauppoja nyt tosissaan – Kotka-kabinetin satumainen yksityiskohta mykistää

Työeläkeyhtiön Elon blogissa Raine Korpela muisteli kommelluksia, joita jatkui aina viime vuosiin. Väittipä jopa, ettei ravintolan pitäminen ollut niin byrokraattista kuin tällaisen kahvilan:

Pihakeinun siirtoon talviteloille piti anoa lupa kaupungilta. Kasvimaasta tehtiin valitus: Onko se EU-direktiivien mukainen? Todellisuudessa se oli pari kukkapurkkiin istutettua rosamundaperunaa.

”Kun vuokrasopimus päättyy, olen 95-vuotias. Jatkan sitten neuvotteluja kaupungin kanssa”, Korpela ilakoi blogissa neljä vuotta sitten. Näin ei käynyt.

Töölöläiset tunsivat hänet ennen kahvilayrittäjyyttä muun muassa Töölöntorilla sijaineen Mestari Krouvin entisenä ravintoloitsijana. Nyt sen paikalla sijaitsee terassiton TinTin Tango.

Café Regatta on auki vuoden joka päivä 8–21 osoitteessa Merikannontie 8.

Sadan metrin jono Suomenlinnan lauttaan – "Ollaan kuitenkin aika kaukana lautan maksimimatkustajamäärästä"

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut