Satoja isoja kuusia kuollut Helsingissä – puuhun porautuva koiras kutsuu paikalle lisää tuholaisia

Helsingin kaupunki alkaa kartoittaa kirjanpainaja-nimisen kaarnakuoriaisen aiheuttamia tuhoja Keskuspuiston kuusissa. Kirjanpainaja on kuivattanut isoja kuusia Keskuspuistossa muutaman viime vuoden aikana. Paloheinän alueella on kuollut yli 200 isoa kuusta kahdella alueella ja Maunulassa on kuollut yli 100 kuusta pääasiassa Maunulan keskustan lähellä Männikkötien molemmin puolin ja Keskuspuistontaipaleen varressa, kerrotaan tiedotteessa.

Kirjanpainaja on noin 5 millimetriä pitkä, mustan kiiltävä kaarnakuoriainen, joka on luontainen kuusen laji. Se on lentokykyinen, mutta lentää yleensä vain noin 100–200 metriä lähimpään seuraavan kuusen rungolle.

Maassa talvehtineet aikuiset parveilevat alkukesällä ja koiraat etsivät lisääntymiseen sopivia puita (tuoreet tuulenkaadot, heikentyneet pystypuut) ja porautuvat kuoren läpi nilaan, kerrotaan tiedotteessa. Koiraat erittävät houkutinainetta, feromonia, jonka seurauksena on kuoriaisten massaiskeytyminen samaan puuhun. Uusi kirjanpainaja-sukupolvi on valmis lähtemään liikkeelle ”kotikuusestaan” Etelä-Suomessa heinäkuun puolivälin jälkeen.

Heikentyneet suuret kuuset ovat kirjanpainajalle erityisen suotuisa lisääntymispaikka. Kirjanpainaja lisääntyy paksun kaarnan alla, jossa toukat syövät nilaa ja aiheuttavat häiriöitä sekä ravinteiden että veden kuljettamiseen. Ilmastonmuutoksen myötä kirjanpainajan aiheuttamat vahingot todennäköisesti lisääntyvät.

Kartoitusta tehdään droneilla eli pienoiskoptereilla, ensimmäiset pienoiskopterilennot on tarkoitus toteuttaa 20. toukokuuta alkaen. Lennot ja ilmakuvaus aloitetaan Paloheinän majan pohjoispuolelta kiipeilypuiston ja Paloheinän täyttömäen väliseltä ulkoilureitiltä, kerrotaan tiedotteessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut