Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Taide-aarteiden täyttämästä Lastenlinnasta hierotaan kauppoja nyt tosissaan – Kotka-kabinetin satumainen yksityiskohta mykistää

Hus on löytänyt uuden ostajaehdokkaan tyhjänä seisovalle Lastenlinnalle.

– Käymme vakavia neuvotteluja kotimaisen ostajan kanssa, sanoo Husin kiinteistökehitysjohtaja Hannu Lähteenmäki Helsingin Uutisille.

Hus on yrittänyt myydä Lastenlinnaa vuodesta 2014 lähtien.

Lastenlinnaan kaavaillaan nyt muun muassa palveluasuntoja ja päiväkotia.

Aiemmin vastaavia suunnitelmia teki helsinkiläinen Guud Invest Oy. Yhtiö kuitenkin laski, ettei sijoitus peruskorjausta vaativaan Lastenlinnaan ole kannattava.

– Kaupanteko päättyi viime syksynä, Lähteenmäki sanoo.

Ilkivalta uhkaa tyhjää Lastenlinnaa – poliisi alkoi harjoitella suojellun rakennuksen käytävillä

Lastenlinnan pääsisäänkäynnin pitkä lippa muistuttaa hotellista tai arvokkaasta asuintalosta.

Tätä käyttöä varten kaupungin pitäisi tehdä kaavamuutos, joka veisi vuosia.

Hotelliyhtiöt eivät ole kiinnostuneet Lastenlinnasta.

– Meilahdessa on liian vähän ravintoloita ja palveluita, joita hotelli tarvitsee. Torniosa on suojeltu niin, ettei sinne saa ehkä rakennettua riittävästi huoneita, Lähteenmäki kertoo.

Myös Lastenlinnan kaareva osa on suojeltu. Lähteenmäki uskoo, että vuonna 1959 valmistunut sivuosa suojellaan tulevaisuudessa.

Videolla näkyy Lastenlinnan juhlasali, jonka yksityiskohdissa on paljon taidetta.

Sairaalatoiminta Lastenlinnassa päättyi kun Uusi Lastensairaala valmistui syyskuussa 2018. Husilla itsellään ei ole käyttöä Lastenlinnalle.

Uusi lastensairaala voitti arkkitehtuurin huippupalkinnon – julkisivussa jopa 13 000 keraamista lankkua

– Ylläpitokulut ovat muutamia satojatuhansia vuodessa. Lastenlinnaa voisi käyttää toimistoina, mutta Husilla on jäämässä lähivuosina Meilahteen muitakin tyhjiä rakennuksia, kun muun muassa Silmäsairaala valmistuu, Lähteenmäki kertoo.

Lähteenmäen arvion mukaan Lastenlinnan arvo on nykykunnossa ja nykyisellä asemakaavalla noin 6–7 miljoonaa euroa.

– Rakennus vaatii täydellisen peruskorjauksen. Sen hinta on arviolta kymmeniä miljoonia euroja. Muun muassa kaikki välipohjien puurakenteet täytyy purkaa, koska viemäreiden kosteusvauriot ovat aiheuttaneet mikrobikasvustoja. Myös talotekniikka, kuten sähköt ja lvi ovat elinkaariensa päässä. Vesikato on pääosin ok, Lähteenmäki arvioi.

Toimistoissa ja poliklinikkahuoneissa on nähtävillä kosteusvaurioita. Taiteelliset yksityiskohdat, kuten reliefit, arvolamput ja juhla- ja kokoustilat ovat erinomaisessa kunnossa. Lähteenmäki sanoo, että rakennuksessa on tehty säännölliset vuosihuollot.

– Viimeisin peruskorjaus on 2010-luvun alusta.

Täysin hiljaa Lastenlinna ei kuitenkaan ole. Julkisivun ”sydänverellä poikasiaan ruokkiva kotkaemo” ja muut satumaiset hahmot houkuttelevat kaupunkilaisia ja turisteja kuvaamaan 1940-luvun arkkitehtuurin taidonnäytettä. Myös poliisi on käyttänyt sairaalaa harjoituspaikkanaan.

Rakennuksessa on lisäksi joitain sairaaloiden työntekijöiden pukuhuoneita. Lastenlinnasta on pari sataa metriä pitkä tunneliyhteys Meilahden sairaalaan.

Helsingissä on toinenkin "Seurasaari", josta vain harva tietää – yksityinen puisto on kaupungin komeimpia

Kuvat: Helsingin ydinkeskustan funkkishotelli uusittiin – luksushuoneesta avautuu upea näköala