Kuva: Milon, 24, "äkäinen" peräkärrysauna herättää melkoista huomiota Kalasatamassa – "Vaaran tuntua"

Sompasaunan lähistölle on ajettu peräkärry, jonka päälle ystäväporukka rakensi saunan neljässä päivässä. Hintaa tuli noin tuhat euroa. Matti Kinnunen
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Kalasataman eteläkärkeen on ilmestynyt kevään aikana pieni peräkärryn päälle rakennettu sauna. Saunominen vanhalla satama-alueella on herättänyt ihmetystä sosiaalisessa mediassa ja ohikulkijoissa, koska esimerkiksi lähistöllä oleva Sompasauna on pysynyt kiinni Suomen hallituksen suositusten mukaisesti.

Saunan omistajaksi esittäytyy Kulosaaressa asuva Milo Aminoff, 24.

– Olen käynyt Sompasaunalla noin vuoden ajan. Kun sen meni kiinni, mietin että olisi kiva saunoa jossain ihmisten kanssa. Rakensimme saunan ystävien kanssa neljässä päivässä. Peräkärryyn meni rahaa 300 euroa ja saunan tarvikkeisiin tuhat euroa.

Peräkärrysaunan lauteille mahtuu viisi henkeä, "änkeämällä kuusi".

– Kun pesän laittaa täyteen puita ja odottaa puoli tuntia, tulee heittämällä 120 astetta. Kiukaalla saa joko pehmeät ja pitkät löylyt tai nopeat ja äkäiset.

Aminoff korostaa, että kyseessä ei ole samalla tavalla yleinen sauna kuin Sompasauna.

– Monille olen joutunut sanomaan, ettei saunaan voi tulla. Tämä on ystävieni ja tuttavieni käytössä. Kaikki ovat tyytyväisiä, että pääsevät saunomaan. Saamme arvokasta sisältöä elämään.

Saunaan mahtuu kerralla noin viisi ihmistä. Matti Kinnunen

Hengenvaarallinen ilmiö: Kuka heittää lasipulloja 134-metrisestä Majakasta? – "Älkää kävelkö tästä!"

Helsingin kaupunki on tietoinen saunasta. Alueidenkäyttö ja -valvonta yksikön päällikkö Antti Mäkinen sanoo, että peräkärry on pysäköintikieltoalueella. Suurempiin toimenpiteisiin kaupunki ei ainakaan toistaiseksi ole saunan suhteen kuitenkaan ryhtynyt.

 – Erilaisten tapahtuminen yhteydessä olevien siirrettävien saunojen kanssa ollaan toimittu niin, että jos peseytymisessä käytetään pesuaineita, niin pesuvedet on kerättävä talteen. Pelkälle huuhteluvedelle ilman pesuaineita on annettu lupa johtaa viemäriin, Mäkinen sanoo.

Aminoff kertoo, ettei saunassa peseydytä pesuaineilla.

– Tästä pääsee hyppäämään meriveteen. Kahden metrin hypyssä on vaaran tuntua. Toki veteen voi mennä portaitakin.

Peräkärrysauna ei ole pysyvästi Kalasatamassa.

– Siirrän sitä tarpeen mukaan, Aminoff sanoo.

Milo Aminoffin saunominen on herättänyt huomiota myös Karhu-oluen markkinoinnissa. Aminoff kertoi osallistuneensa Karhun järjestämään kampanjaan, jossa etsittiin intohimoisia saunojia. Aminoffin saunomisasenne teki kampanjan järjestäjiin niin suuren vaikutuksen, että hänen kertoma saunatarina päätyy kesällä olut-tölkin kylkeen.

Poliisi vahvistaa HU:lle: Rikosilmoituksia tehty – Majakasta lentänyt alas paistinpannu, skumppapullon palasia ja numerokylttejä

Sompasaunan hallituksen puheenjohtaja Lasse Mannonen sanoo, että yhdistys tiedottaa jäseniään saunan avaamissuunnitelmista ensi viikolla.

Museosta tuodut kirahvit rapistuvat Sompasaaressa, toiselta kaula katki – "Suunnitelmissa on, että jotain tapahtuu toukokuun aikana"

Ökytornin asukkailta satelee palautetta SRV:lle – Tammisten kolmiossa asuu tyytyväinen pariskunta: "Ihmettelisin, jos mitään soraääniä ei olisi"

Redin tornitaloon pettyneet Niina ja Jari peruivat asuntokaupat ja muuttivat Triplaan – uusi koti samalla paikalla kuin ensitreffit

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 6. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 7. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 10. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 11. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 12. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.