Helsinkiläisessä irkkubaarissa tavannut pariskunta muutti keskelle metsää – nyt molemmat ovat kirjoittaneet kirjan intohimostaan

Talvikki Lyytinen liikkuu paljon kodin lähimetsissä. Pasi Huuhtanen

Talvikki Lyytinen kirjoitti oppaan lapsiperheen metsäretkille.

Pasi Huuhtanen

Metsästä on tullut Lyytisen perheelle jos ei pakkomielle niin hyvä tapa. Perhe muutti toistakymmentä vuotta sitten Sälinkäälle keskelle metsää. Varsinainen lähinaapuri on metsä, vaikka jonkun matkan päästä löytyy talojakin.

Mies Jukka Lyytinen kirjoitti toissa vuonna kirjan Metsä - hyvää mieltä ja rentoa oloa metsästä. Se palkittiin vuoden luontokirjana 2018.

Nyt Talvikki Lyytinen on kirjoittanut kirjan Metsäretki - lasten kanssa luontoon. Hänen kirjassaan paneudutaan metsään lapsiperheen näkökulmasta. Konstailemattomasti, niin kuin lasten kanssa on useimmiten paras.

Talvikki Lyytinen on lapsiperheen äiti, toimittaja ja kirjailija. Mikä sai kirjoittamaan metsäkirjan juuri lapsiperheen näkökulmasta?

– Minulle on vuosien varrella kertynyt paljon leikki- ja retkivinkkejä omien lasteni kanssa luonnossa touhuiluista. Kokemusta on myös siitä, mikä juttu on toiminut ja mikä taas ei…

– Ajattelin, että valmiit leikki-, retki- ja eväsideat innostaisivat ja helpottaisivat metsään lähtemistä ja luonnon mahdollisuuksien hyödyntämistä lasten kanssa arjen muiden kiireiden keskellä.

Millainen on oma suhteesi luontoon?

– Eiköhän tuo ole ihan mutkaton. Luonto on minulle rauhoittumisen ja hyvänmielen paikka. Biologian cumua suorittaessa tuli opeteltua tunnistamaan useita satoja kasveja latinankielisine nimineen. Mielenkiintoista tietenkin osata sitäkin, useimmiten retkilläni en kuitenkaan keskity yhdenkään lajin tunnistamiseen vaan nautin yleisesti ottaen luonnon kauneudesta ja raittiissa ilmassa oleilusta.

Mitä tykkäät tehdä metsässä?

– Patikoida, oleilla, kuunnella luonnon ääniä, seurata vuodenaikojen vaihtelua ja niiden vaikutusta koko metsään niin eläinten kuin kasvienkin osalta.

Oletko hyötykäyttäjä: marjastaja, sienestäjä, metsästäjä?

– Kerään marjoja ja sieniä, mutta olen tässä asiassa laiska ja kerään vain pieniä määriä. Yhden reissun saalis tulee käytetyksi kerralla esim. mustikkapiirakkaan.

Miehesi Jukka kirjoitti myös metsäkirjan. Metsä taitaa olla teidän juttunne? Oletteko tavanneet metsässä?

– Heh, ei metsässä. Tapasimme vuonna 2003 Molly Malones -baarissa Helsingin keskustassa. Asuimme silloin molemmat Helsingissä.

Onko metsissä näkynyt tänä keväänä enemmän ihmisiä kuin tavallisesti?

–Lähimetsissä ei eroa ole huomannut. Paljon on tietysti ollut juttua, että ihmiset ovat rynnänneet luontoon laumoittain näin korona-aikana virkistymään ja rentoutumaan. Suosituimpia laavujakin piti sulkea, kun suosio kasvoi niin suureksi, ettei turvavälejä pystytty pitämään.

Missä metsissä käytte? Ja millainen on suosikkimetsäsi, jos sellaista on?

– Suurimman osan aikaa lähialueiden metsissä. Kaikki metsät ovat hienoja. Jos joku täytyisi valita, niin ehkä kuiva kangasmetsä. Pidän tämän metsän kasvillisuudesta ja siellä on helppo patikoida.

Mitä toivot suomalaisilta metsässäkävijöiltä?

– Luonnon arvostamista. Jos on eväsvehkeitä mukana, niin kaikki roskat pitää kerätä mukaan eikä niitä saa jättää metsään.

Metsäretki - lasten kanssa luontoon

Talvikki Lyytinen

Kerttakeskus

Mäntsälässä kirjaa myy Kipa-kirjakauppa.

Lyytinen suosittelee valitsemaan sellaista metsätekemistä, mikä kiinnostaa myös itseä.

– Silloin välittyy aito innostus ja aikuisellakin on mukavaa.

– Ei tarvitse olla kävelevä luonnontietopankki, asioita voi tutkia ja ihmetellä yhdessä lapsen kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 2. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 3. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 8. T24: Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta
 9. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina
 10. Perinteiset heinätalkoot jäävät tänä vuonna järjestämättä – päätös tapahtuman pitämisestä piti tehdä silloin, kun rajoitukset olivat tiukat
 11. Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin
 12. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 13. "Se on hirmu vaarallista touhua" – venepoliisi menee hätiin, kun Helsingin laivaväylillä uidaan ja silloilta hypitään
 14. Saneeraukseen joutuneella Cirque du Soleililla esityksiä Helsingissä ja Turussa – miten lippujen käy?
 15. Mihin lähtisi reissuun kotimaassa? Julkisrahoitteinen verkkosivu Tee se Suomessa antaa satoja vinkkejä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 4. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 7. Helsingin taivaalla jyrähtää huomenna – Hornetin ylilento kunnioittaa jatkosodan hävittäjälentäjän muistoa
 8. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot
 9. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 10. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 11. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 12. Laivamatkustaminen lähialueille nyt hyvin suosittua – Tallink lisää lähtöjä Riikaan ja Tallinnaan
 13. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen
 14. Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"
 15. Puotilan kartano vaihtoi omistajaa – luvassa huima heinäkuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.