Talvikki Lyytinen kirjoitti oppaan lapsiperheen metsäretkille.

Metsästä on tullut Lyytisen perheelle jos ei pakkomielle niin hyvä tapa. Perhe muutti toistakymmentä vuotta sitten Sälinkäälle keskelle metsää. Varsinainen lähinaapuri on metsä, vaikka jonkun matkan päästä löytyy talojakin.

Mies Jukka Lyytinen kirjoitti toissa vuonna kirjan Metsä - hyvää mieltä ja rentoa oloa metsästä. Se palkittiin vuoden luontokirjana 2018.

Nyt Talvikki Lyytinen on kirjoittanut kirjan Metsäretki - lasten kanssa luontoon. Hänen kirjassaan paneudutaan metsään lapsiperheen näkökulmasta. Konstailemattomasti, niin kuin lasten kanssa on useimmiten paras.

Talvikki Lyytinen on lapsiperheen äiti, toimittaja ja kirjailija. Mikä sai kirjoittamaan metsäkirjan juuri lapsiperheen näkökulmasta?

– Minulle on vuosien varrella kertynyt paljon leikki- ja retkivinkkejä omien lasteni kanssa luonnossa touhuiluista. Kokemusta on myös siitä, mikä juttu on toiminut ja mikä taas ei…

– Ajattelin, että valmiit leikki-, retki- ja eväsideat innostaisivat ja helpottaisivat metsään lähtemistä ja luonnon mahdollisuuksien hyödyntämistä lasten kanssa arjen muiden kiireiden keskellä.

Millainen on oma suhteesi luontoon?

– Eiköhän tuo ole ihan mutkaton. Luonto on minulle rauhoittumisen ja hyvänmielen paikka. Biologian cumua suorittaessa tuli opeteltua tunnistamaan useita satoja kasveja latinankielisine nimineen. Mielenkiintoista tietenkin osata sitäkin, useimmiten retkilläni en kuitenkaan keskity yhdenkään lajin tunnistamiseen vaan nautin yleisesti ottaen luonnon kauneudesta ja raittiissa ilmassa oleilusta.

Mitä tykkäät tehdä metsässä?

– Patikoida, oleilla, kuunnella luonnon ääniä, seurata vuodenaikojen vaihtelua ja niiden vaikutusta koko metsään niin eläinten kuin kasvienkin osalta.

Oletko hyötykäyttäjä: marjastaja, sienestäjä, metsästäjä?

– Kerään marjoja ja sieniä, mutta olen tässä asiassa laiska ja kerään vain pieniä määriä. Yhden reissun saalis tulee käytetyksi kerralla esim. mustikkapiirakkaan.

Miehesi Jukka kirjoitti myös metsäkirjan. Metsä taitaa olla teidän juttunne? Oletteko tavanneet metsässä?

– Heh, ei metsässä. Tapasimme vuonna 2003 Molly Malones -baarissa Helsingin keskustassa. Asuimme silloin molemmat Helsingissä.

Onko metsissä näkynyt tänä keväänä enemmän ihmisiä kuin tavallisesti?

–Lähimetsissä ei eroa ole huomannut. Paljon on tietysti ollut juttua, että ihmiset ovat rynnänneet luontoon laumoittain näin korona-aikana virkistymään ja rentoutumaan. Suosituimpia laavujakin piti sulkea, kun suosio kasvoi niin suureksi, ettei turvavälejä pystytty pitämään.

Missä metsissä käytte? Ja millainen on suosikkimetsäsi, jos sellaista on?

– Suurimman osan aikaa lähialueiden metsissä. Kaikki metsät ovat hienoja. Jos joku täytyisi valita, niin ehkä kuiva kangasmetsä. Pidän tämän metsän kasvillisuudesta ja siellä on helppo patikoida.

Mitä toivot suomalaisilta metsässäkävijöiltä?

– Luonnon arvostamista. Jos on eväsvehkeitä mukana, niin kaikki roskat pitää kerätä mukaan eikä niitä saa jättää metsään.

Metsäretki - lasten kanssa luontoon

Talvikki Lyytinen

Kerttakeskus

Mäntsälässä kirjaa myy Kipa-kirjakauppa.

Lyytinen suosittelee valitsemaan sellaista metsätekemistä, mikä kiinnostaa myös itseä.

– Silloin välittyy aito innostus ja aikuisellakin on mukavaa.

– Ei tarvitse olla kävelevä luonnontietopankki, asioita voi tutkia ja ihmetellä yhdessä lapsen kanssa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut