Pyöräilijän risteyskuolema järkyttää Herttoniemessä: Eeva, 39, vei valkoisen haamupyörän muistomerkiksi – "Tapahtui se, mitä on pelätty"

Eeva Karhuvaara toi valkoiseksi maalatun haamupyörän Herttoniemen risteykseen, jossa pyöräilijä kuoli tiistaina. Eeva Karhuvaara
Aapo Siippainen

Aapo Siippainen

Herttoniemeläisessä pyörähuollossa työskentelevä Eeva Karhuvaara-Järvinen, 39, oli lopettelemassa työvuoroaan tiistaina, kun hän kuuli pyöräilijän kuolleen muutaman sadan metrin päässä. Rekka oli törmännyt pyöräilijään Laivalahdenkadun ja Linnanrakentajantien risteyksessä.

– Se osui liian lähelle. Kuljen risteyksestä pyörällä päivittäin. Itsekin olen meinannut joutua siinä onnettomuuteen. Risteys on vaarallinen, koska siinä on vihreät valot kääntyville moottoriajoneuvoille ja suoraan kulkevalle kevyelle liikenteelle. Pari vuotta sitten asukkaat lähettivät Karhuvaara-Järvisen mukaan asiasta kaupungille pyyntöjä, että risteyksen liikenteenohjaukselle tehtäisiin jotain.

HS: Herttoniemen pyöräilyturmassa kuoli arvostettu kääntäjä – "Suomalainen kirjallisuuskenttä menettää aivan mittaamattoman aarteen"

– Liikennemäärät ovat lisääntyneet, koska isompi liikenneympyrä suljettiin rakennustyömaan vuoksi. Nyt tapahtui se, mitä on pelätty.

Ghostbike-perinne on lähtöisin Yhdysvalloista 2000-luvun alussa. Helsingissä haamupyörä on viety muun muassa Tullinpuomin turmapaikalle 2015. Eeva Karhuvaara

Nopeasti onnettomuusuutisen jälkeen Karhuvaara vei risteykseen valkoisen haamupyörän. Se toimii paitsi muistomerkkinä myös muistutuksena moottoriajoneuvojen kuljettajille.

– Pyörähuollossa pomo antoi luvan, että tätä ylimääräistä pyörää ei laiteta eteenpäin, käytetään se tuohon. Kaapissa oli valkoinen maalipurkki. Tahtotila oli, että pyörä on saatava paikalle mahdollisimman nopeasti.

– Tunne oli kuin olisin mennyt hautajaisiin. Lisäksi oli yhteisöllisyyden tunnetta. Pyöräyhteisö odotti, että sinne kuuluu viedä valkoinen pyörä.

Pyörän viemistä ei ole erikseen organisoitu.

– Yleensä se vie pyörän, joka juuri sillä hetkellä pystyy.

Pyöräilijä kuoli Herttoniemessä – Poliisi: "Rekka kääntyi risteyksessä ja törmäsi"

"Ghostbike"-perinne alkoi nykyisessä muodossa 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa. Suomessa ensimmäiset haamupyörät ilmestyivät katukuvaan Karhuvaara-Järvisen mukaan 2010-luvun alussa.

– En ole aiemmin ollut viemässä haamupyörää. Tullinpuomin pyöräilijän kuolemaan johtanut kiilausonnettomuus oli iso juttu vuonna 2015. Kävin silloin hiljentymässä paikan päällä.

Suomessa haamupyörät ovat melko harvinaisia.

– Onneksi pyöräilijöitä ei kuole usein. Enemmän heitä vammautuu.

Roihuvuoressa asuva Karhuvaara kävi onnettomuuspaikalla uudestaan vielä pimeän laskeuduttua.

– Pyörän luokse oli tuotu kynttilöitä ja neilikoita.

Helsingin vilkkaalla pyöräbaanalla roikkui hengenvaarallinen "hirttoköysi" – pyöräilijät tyrmistyneitä kaupungin toimintaan

Kadonnut Samuli löytyi kuolleena

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Harva tietää tästä Mauno Koiviston 60-vuotisjuhlan kunniaksi tehdystä muistopaikasta Helsingissä – "Häpeällistä, ettei ole hoidettu"
 2. Tästä syystä Helsingin kaikki poliisiveneet ovat Villejä – "Nimi juontaa juurensa 60–70-lukujen taitteeseen"
 3. Tässäkö uusi keino vähentää auton tarvetta Helsingissä? – yhteiskäytöllisten tavarapyörien kokeilu alkoi
 4. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 5. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 6. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 7. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 8. T24: Virossa yrityksille on koronakriisin aikana jaettu 231 miljoonaa euroa palkkatukea – Tukea voi hakea vielä kesäkuulta
 9. Kesäkuussa hukkui 18 ihmistä – Miehet tilastossa yliedustettuina
 10. Perinteiset heinätalkoot jäävät tänä vuonna järjestämättä – päätös tapahtuman pitämisestä piti tehdä silloin, kun rajoitukset olivat tiukat
 11. Kuluttajaluottojen korkokatto madaltui koronan takia väliaikaisesti 10 prosenttiin, suoramarkkinointi kiellettiin
 12. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 13. "Se on hirmu vaarallista touhua" – venepoliisi menee hätiin, kun Helsingin laivaväylillä uidaan ja silloilta hypitään
 14. Saneeraukseen joutuneella Cirque du Soleililla esityksiä Helsingissä ja Turussa – miten lippujen käy?
 15. Mihin lähtisi reissuun kotimaassa? Julkisrahoitteinen verkkosivu Tee se Suomessa antaa satoja vinkkejä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kuva: Senaatintorin terassi aukesi hyvin hiljaisena – juomien hintataso jakoi heti mielipiteet
 2. Nämä 9 Helsingin ravintolaklassikkoa tulisi kokea edes kerran elämässä – "Keittiö ja palvelu ovat olleet ensiluokkaisia kautta aikojen"
 3. Lähes 100 päivää palanut koronasymboli sammutettiin Helsingissä – hotellinjohtaja paljastaa, kuinka jättisydän tehtiin
 4. Vihamielinen peli-ilmiö käänsi päitä Helsingin keskustassa – nämä 5 asiaa jokaisen tulee tietää The Last of Us Part II:sta
 5. "Aikataulussa ollaan enää nippa nappa" – Raidejokeri kohtasi vaikeuksia, jotka projektinjohtajan mukaan tässä kohti hanketta ovat "hankala asia"
 6. Helsingin taivaalla jyrähtää huomenna – Hornetin ylilento kunnioittaa jatkosodan hävittäjälentäjän muistoa
 7. Ainutlaatuinen saari avautuu retkikohteeksi Helsingissä – 1800-luvun luotsituvasta tehtiin ravintola
 8. T24: Muista ottaa virallinen matkustusasiakirja mukaan Tallinnan matkalle, muuten voit saada mojovat sakot
 9. Näin paljon maksaa oluttuoppi Senaatintorin jättiterassilla – Ravintoloitsija lupaa: "Ei riistohintoja eikä terassilisää"
 10. Helsinki tekee syksyllä päätöksiä satamien sijanneista – satamaselvitykselle heti kritiikkiä: "Miksi toimivaa käytäntöä ei haluttu tutkia vaihtoehtona?"
 11. USU: Näin paljon oluen, viinin ja väkevien hinta voi nousta – Alkoholiveron korotus syksyllä hallituksen käsittelyyn
 12. Laivamatkustaminen lähialueille nyt hyvin suosittua – Tallink lisää lähtöjä Riikaan ja Tallinnaan
 13. Legendaarinen DTM-yökerho suljetaan Mannerheimintiellä – Puumabaarin melu kantautui kolmeen hotellihuoneeseen
 14. Hakaniemen hallin remontin hinta nousi 20 miljoonasta 40 miljoonaan euroon – uusi mutka ilmestyi matkaan: "Hankaloittaa monella tavalla"
 15. Puotilan kartano vaihtoi omistajaa – luvassa huima heinäkuu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.