Pyöräilijän risteyskuolema järkyttää Herttoniemessä: Eeva, 39, vei valkoisen haamupyörän muistomerkiksi – "Tapahtui se, mitä on pelätty"
2
Eeva Karhuvaara toi valkoiseksi maalatun haamupyörän Herttoniemen risteykseen, jossa pyöräilijä kuoli tiistaina. Eeva Karhuvaara
Katso isompi kuvaOnnettomuus tapahtui Laivalahdenkadun ja Linnanrakentajantien risteyksessä. Eeva Karhuvaara
Aapo Siippainen
| Päivitetty
Herttoniemeläisessä pyörähuollossa työskentelevä Eeva Karhuvaara-Järvinen, 39, oli lopettelemassa työvuoroaan tiistaina, kun hän kuuli pyöräilijän kuolleen muutaman sadan metrin päässä. Rekka oli törmännyt pyöräilijään Laivalahdenkadun ja Linnanrakentajantien risteyksessä.
– Se osui liian lähelle. Kuljen risteyksestä pyörällä päivittäin. Itsekin olen meinannut joutua siinä onnettomuuteen. Risteys on vaarallinen, koska siinä on vihreät valot kääntyville moottoriajoneuvoille ja suoraan kulkevalle kevyelle liikenteelle. Pari vuotta sitten asukkaat lähettivät Karhuvaara-Järvisen mukaan asiasta kaupungille pyyntöjä, että risteyksen liikenteenohjaukselle tehtäisiin jotain.
– Liikennemäärät ovat lisääntyneet, koska isompi liikenneympyrä suljettiin rakennustyömaan vuoksi. Nyt tapahtui se, mitä on pelätty.
Ghostbike-perinne on lähtöisin Yhdysvalloista 2000-luvun alussa. Helsingissä haamupyörä on viety muun muassa Tullinpuomin turmapaikalle 2015. Arkisto
Nopeasti onnettomuusuutisen jälkeen Karhuvaara vei risteykseen valkoisen haamupyörän. Se toimii paitsi muistomerkkinä myös muistutuksena moottoriajoneuvojen kuljettajille.
– Pyörähuollossa pomo antoi luvan, että tätä ylimääräistä pyörää ei laiteta eteenpäin, käytetään se tuohon. Kaapissa oli valkoinen maalipurkki. Tahtotila oli, että pyörä on saatava paikalle mahdollisimman nopeasti.
– Tunne oli kuin olisin mennyt hautajaisiin. Lisäksi oli yhteisöllisyyden tunnetta. Pyöräyhteisö odotti, että sinne kuuluu viedä valkoinen pyörä.
Pyörän viemistä ei ole erikseen organisoitu.
– Yleensä se vie pyörän, joka juuri sillä hetkellä pystyy.
"Ghostbike"-perinne alkoi nykyisessä muodossa 2000-luvun alussa Yhdysvalloissa. Suomessa ensimmäiset haamupyörät ilmestyivät katukuvaan Karhuvaara-Järvisen mukaan 2010-luvun alussa.
– En ole aiemmin ollut viemässä haamupyörää. Tullinpuomin pyöräilijän kuolemaan johtanut kiilausonnettomuus oli iso juttu vuonna 2015. Kävin silloin hiljentymässä paikan päällä.
Suomessa haamupyörät ovat melko harvinaisia.
– Onneksi pyöräilijöitä ei kuole usein. Enemmän heitä vammautuu.
Roihuvuoressa asuva Karhuvaara kävi onnettomuuspaikalla uudestaan vielä pimeän laskeuduttua.
– Pyörän luokse oli tuotu kynttilöitä ja neilikoita.