Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsinki haluaa kaupunkiin mehiläispesiä – sopivia paikkoja puistoissa ja maisemaniityillä

Mehiläistenpito on yhä suositumpaa kaupungissa, ja Helsinki haluaa edistää mehiläistenpitoa mahdollistamalla harrastuspohjaisen toiminnan yleisillä alueilla.

– Mehiläistenpidosta on tehty toimintaohjeet, joiden tarkoituksena on helpottaa ja selkeyttää kaupunkimehiläishoitajien alkutaivalta uusia pesäpaikkoja haettaessa, kaupunki tiedottaa.

Kaupunkialueella on mehiläisille monipuolista kasvilajistoa puistoissa, istutuksissa, kukkaniityillä, pientareilla, viljelypalstoilla, siirtolapuutarhoissa ja pientalojen kukkivilla pihoilla. Mehiläiset toimivat tehokkaina hyötykasvien pölyttäjinä pihojen ja puutarhojen marja- ja hedelmätarhoissa sekä kaupunkiviljelyksillä.

Mehiläistenpito vaatii tarkkaa tarhapaikan suunnittelua ja kaupunkilaisten huomioonottamista – pesiä ei saa sijoittaa esimerkiksi päiväkotien, koulujen ja leikkipuistojen lähimaastoon.

Kaupungin yleisillä alueilla mehiläistarhan paikkoja voivat olla esimerkiksi puistot, maisemapellot ja kaupunkiniityt. Pesän sijoittamiselle tulee hakea lupaa, ja mutta siitä ei peritä vuokraa.

Mehiläinen on kotieläin, joka kaipaa ympärivuotista huolenpitoa. Perehtymiseen, paikan etsimiseen ja luvan hakemiseen on hyvä varata aikaa. Kursseja järjestetään syys–talvikaudella. Paras aika luvan hakemiseen on talvella. Mehiläishoitajan peruskurssin käyminen on suositeltavaa. Lisätietoa kursseista löytyy Suomen Mehiläishoitajain liiton verkkosivuilta.