Saitko lapsen alkuvuonna? – Jo lähes 600 helsinkiläisvauvaa on saanut upean kulttuurikummin

Nukketeatteri Sampo on yksi teattereista, jotka ovat lähteneet alle kouluikäisten helsinkiläislasten kulttuurikummeiksi. Kuvassa esitetään Prinsessa Ruususta. Uupi Tirronen
Jari Pietiläinen

Jari Pietiläinen

Jo noin 570 tänä vuonna syntynyttä helsinkiläislasta on saanut itselleen ikioman kulttuurikummin. Vuodenvaihteessa käynnistyneen toiminnan tarkoituksena on yhdistää nuoria lapsiperheitä ja tarjota heille monipuolisia kulttuurielämyksiä.

Hanke on eurooppalaisessakin mittakaavassa ainutlaatuinen.

– Vastaavaa kaupungin järjestämää toimintaa ei tietääkseni ole missään muualla. Helsingin kaupunginorkesterin lisäksi Kuopion ja Espoon kaupunginorkesterit ovat järjestäneet kummilapsitoimintaa sekä myös Tanskassa Aarhus Symfoniorkester, kertoo Kulttuurin kummilapset -hankkeen projektipäällikkö Ulla Laurio.

Perheet kutsutaan mukaan toimintaan neuvoloissa heti lapsen synnyttyä ja kummius jatkuu, kunnes lapsi aloittaa koulun.

Koronatilanne on kuitenkin aiheuttanut sen, että kummilapsiksi ei Helsingissä ole ilmoittautunut aivan odotettua määrää lapsia.

– Uskon kuitenkin, että jos kulttuuritapahtumia voidaan ensi syksystä turvallisesti järjestää, yhä useampi perhe alkaa ilmoittaa lapsiaan tähän hankkeeseen, Laurio pohtii.

Kaupungin toiveena on se, että jokaisesta syntyvästä vuosiluokasta mukaan ilmoittautuisi viitisentuhatta lasta.

Ensimmäiset kummilapsitapaamiset oli tarkoitus järjestää huhtikuussa, mutta nyt niitä aiotaan pitää ensi syksystä lähtien.

Tapaamiset on räätälöity lasten iän mukaan sopivan intiimeiksi ja lyhyiksi.

Tärkeintä on lasten ja vanhempien välinen yhteinen hetki.

Tänä vuonna syntyneiden kummina on Helsingin kaupunginorkesteri, mutta ensi vuonna syntyvien lasten kummeina toimivat Helsingin teatterit.

Tuolloin kummeina ovat Helsingin Kaupunginteatteri, Suomen Kansallisteatteri, Svenska Teatern, Teatteri Ilmi Ö., Q-teatteri ja Nukketeatteri Sampo.

Sen jälkeen hankkeeseen osallistuu joka vuosi uusi taidemuoto – esimerkiksi vuonna 2022 syntyneet kulttuurin kummilapset etenkin tanssiin, sirkukseen, valokuvaukseen ja ruokakulttuuriin.

Vuonna 2027 syntyvien lasten kummina on jälleen kaupunginorkesteri.

Kummitoiminnan tarkoituksena on lisätä helsinkiläisten lapsiperheiden hyvinvointia.

– On useita tutkimuksia siitä, miten merkittävä tekijä kulttuuri on ihmisen hyvinvoinnille, Laurio muistuttaa.

– Toivottavasti lapsiperheissä huomattaisiin se, miten taide ja kulttuuri voivat rikastaa arkipäivää. Niiden kautta mielikuvitus kehittyy.

Hankkeen mahdollistaa Jane ja Aatos Erkon säätiön 900 000 euron avustus, joka kattaa osan kummitoimijoiden menoista ensimmäisten kolmen vuoden aikana.

Kulttuuri kutsuu vastasyntyneitä

Kaikki vuodesta 2020 eteenpäin syntyvät helsinkiläiset lapset kutsutaan kulttuurin kummilapsiksi.

Kummilapset saavat kutsun vuosittain kahteen tapahtumaan, kunnes lapsi aloittaa koulun.

Tapahtumat ovat maksuttomia.

Lisätietoa: www.kummilapset.hel.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.