Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pirkkolan hallihanke kuumensi sekä asukkaiden että poliitikkojen tunteet – Apulaispormestari Nasima Razmyar tuohtui vihreiden takinkäännöstä

Pirkkolan hallihanke sai loppumetreillä raivokkaan vastustuksen aktivisteilta.

Keskuspuiston puihin Pirkkolan liikuntapuiston tuntumaan on ilmestynyt lukemattomia lappuja. "Tämä on tärkeä metsä". "Rakentakaa halli muualle". Viesteillä vastustetaan uuden liikuntahallin sijoittumista Keskuspuiston metsään liikuntapuiston kylkeen.

Maanantain ja tiistain aikana aktiivit osoittivat mieltään Pirkkolan uimahallin kulmalla – yksitellen totta kai. Maunulalainen metsän keskellä varttunut Minna Ainoa oli maanantaina omalla vuorollaan osoittamassa mieltään.

– Havahduin tähän ongelmaan, kun ymmärsin, että Keskuspuisto tulee kapenemaan niin paljon. Mietin, miten kapeneminen vaikuttaa paitsi ihmisiin ja viihtyisyyteen, myös alueen eläimiin, hän perustelee.

Keskuspuiston puolesta -ryhmää seuraa yli 5 700 ihmistä. Yhden hengen mielenosoitukseen osallistui Facebook-tapahtuman perusteella yli 500 henkeä ja lisäksi 400 oli kiinnostunut tapahtumasta.

Kaupunkilaiset ovat havahtuneet aktiiviseen vaikuttamiseen kuitenkin liian myöhään. Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti hallin vuokraamisen täytäntöönpanosta tiistaina. Päätös syntyi äänin 10–3.

Vuonna 2018 kaupunginhallituksessa äänestettiin hankkeen palauttamisesta uuteen valmisteluun, mutta vihreät ja vasemmistoliitto hävisivät. Sen jälkeen aktivistien näkökulmasta kaupunki on ajanut sitä hiljaisesti eteenpäin. Kaupunginhallitus on yksimielisesti päättänyt tontin vuokraamisesta helmikuun alussa.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialasta vastaava apulaispormestari Nasima Razmyar on suorastaan tuohtunut alkuviikkoisesta politikoinnista. Hän ei voi käsittää, kuinka lautakunnan kolme jäsentä oli valmiita kaatamaan Pirkkolaan tulevan hallihankkeen aivan loppusuoralla, kun aiemmin asiaa on edistetty yksimielisesti.

– Tässä vaiheessa politikointi tuntuu mielestäni erityisen surulliselta. Kun lähtee monta väärää tietoa liikkeelle, ihmisille syntyy käsitys, että nyt voi vaikuttaa, Razmyar harmittelee.

Hänen mukaansa jopa päätöksentekijöiltä on lähtenyt liikkeelle virheellistä tietoa siitä, että hallille olisi olemassa jokin toinen sijainti.

Aktiivit ovat esittäneet hallille vaihtoehtoisia paikkoja ja vaatineet metsän säästämistä. Se vaatisi kuitenkin uuden kaavavalmistelun, joka voi kestää vuosia. Hallihanke ei voi viivästyä senkään vuoksi, että opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt hankkeelle 750 000 euroa, jolla on sidottu tälle vuodelle.

– Tuki kertoo siitä, miten tärkeästä ja merkittävästä hankkeesta on kyse. Lajien kannalta se on vuosikausia ollut toivottu hallikokonaisuus. Monikaan hanke ei saa näin merkittävällä tavalla valtion tukea, Razmyar muistuttaa.

Hän toteaa, että jos hallille lähdettäisiin kaavoittamaan uutta sijaintia, nykyinen hanke ei voi toteutua. Näin ollen tuhannet harrastajat voisivat pahimmassa tapauksessa jäädä ilman harrastuspaikkaa.

Aktiivit ovat päätöksestä hyvin pettyneitä. Toimintatarmoa silti vielä löytyy ja aktiivit tekevät nyt kaikkensa ja aikovat mahdollisuuksien mukaan valittaa päätöksestä.

– Keskuspuistoryhmälle tulvii yhteydenottoja järkyttyneiltä ulkoilijoilta. Tuntuu, että ihmisillä on entistä lujempi tahto. Selvitämme keinoja, joilla hallin rakentamisen keskuspuistoon voidaan vielä estää, Keskuspuiston puolesta -ryhmän aktiivi Susanna Pitkänen sanoo.

Lue myös: Helsinkiin suunnitellaan isoa monitoimihallia – voimistelijoiden hartaasti toivoma hanke nytkähti eteenpäin

Lue myös: Pirkkolaan tulossa 600-paikkainen halli – rakennusluvan ehtona on selvitys liito-oravien liikkeistä lähimetsässä