Pitäjänmäki on askeleen lähempänä omaa asukastilaansa – nyt tarvitaan asukkaiden aktiivisuutta

Asukkaat: Asemakaavan muutos Pitäjänmäessä mahdollistaa asukastilan asemapuistoon, mutta sen toteutuminen on epätodennäköistä.

Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja Jan Furstenborgin mielestä kaksoisvahtitupa asemapuistossa olisi sopiva rakennus asukastilalle. Jan Furstenborg
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Pitäjänmäki on odottanut omaa asukastilaansa jo 20 vuotta, kertoo Pitäjänmäki-seuran puheenjohtaja Jan Furstenborg.

– Pitäjänmäessä ja läntisimmän Helsingin alueella on huomattavasti vähemmän tämän tyyppisiä toimintoja kuin esimerkiksi Itä-Helsingissä. Se johtuu siitä, että asukasrakenne ja kasvu ovat ajoittuneet myöhempään, hän kertoo.

Furstenborg on myös huolissaan siitä, että kotouttamisellekaan tarvittavia tiloja on vain vähän, vaikka maahanmuuttajataustaisten osuus Pitäjänmäessä on Itä-Helsingin tasoa.

– Kaupungin tukemaa asukastilaa tarvittaisi uusien ja vanhojen pitskulaisten vetämiseen mukaan yhteisöömme. Myös kotouttamiselle on ollut vaikeaa löytää tiloja. Pitäjänmäen asemapuisto on tällaiselle toiminnalle luonteva alue.

Asemapuistossa sijaitsee useita puurakennuksia, joihin asukastila sopisi. Näissäkin tosin on vuokralaisia. Jan Furstenborg

Pitäjänmäen asemapuiston asemakaavaa ollaan muuttamassa ja Furstenborg onnistui vaikuttamaan kaavaehdotukseen niin, että kaava mahdollistaa asumisen lisäksi myös asukastilojen sijoittumisen kahteen rakennukseen asemapuistossa.

Furstenborg on keskustellut kaupungin arkkitehdin Siv Nordströmin kanssa, että esimerkiksi niin kutsuttu kaksoisvahtitupa olisi sopiva rakennus asukastilalle.

– Täytyy muistaa, että siinä talossa asuu ihmisiä vuokralla tällä hetkellä. Rakennus on yksityisomistuksessa, ja kaupunki on ollut aika haluton ostamaan vanhoja korjattavia rakennuksia. Pikemminkin on pyrkinyt pääsemään niistä eroon, Nordström muistuttaa.

Hän uskoo, että asukkaiden tulisi toimia vielä aktiivisemmin, jos asukastilahanketta halutaan edistää. Se vaatisi poliittista päätöstä rahoituksesta.

Kaavaesitys oli kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyssä 19. toukokuuta. Esitys jätettiin tiistain kokouksessa pöydälle.

Asemakaavan muutokseen on Pitäjänmäellä yleisesti ottaen suhtauduttu myönteisesti. Se tuo lisäarvoa kaupunginosan perinteiselle keskusalueelle Reimarlassa.

Asemasillan kohdalle on suunniteltu uusi aukio, johon tulee päivittäistavarakauppoja ja liiketiloja. Kaavamuutos mahdollistaa radan pohjoispuolelle asemasillan länsipuolelle uuden asunto- ja liikekorttelin rakentamisen vaihtelevan korkuisine asuinkerrostaloineen.

Korkein, 12-kerroksinen asuinrakennus sijoittuu aukion viereen, muut rakennukset ovat 5–8-kerroksisia.

Uuden kaavaratkaisun toteuttaminen vie Pitäjänmäkeä kaupunkimaisempaan suuntaan ja vilkastuttaa aluetta.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut