Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"

Taksiluvan saa suorittamalla kokeen hyväksytysti, mutta koulutusta ei vaadita.

Taksilupien vapautumisen jälkeen Helsinki on täyttynyt uusista taksinkuljettajista. Arkistokuva. Jussi Vehkasalo
Anniina Virtanen

Anniina Virtanen

Sen jälkeen kun taksilaki uudistui pari vuotta sitten, poliisi on joutunut olemaan paljon enemmän tekemisissä taksinkuljettajien kanssa. Näin ainakin kokee Helsingissä partioiva vanhempi konstaapeli Anders Södermann.

Hän toteaa Poliisit -tv-sarjan viimeisimmällä kaudella, että taksinkuljettajien ajotaitojen taso on romahtanut viimeisen vuoden aikana. Kausi on kuvattu viime kesänä.

– Ajotaidot ovat hirveät. Jos olet ammattikuljettaja, sinun työsi on viedä ihmisiä paikasta A paikkaan B. Sinähän vaarannat heidän elämää olemalla huono kuljettaja, hän lataa jaksossa.

Jakson kuljettajalla oli jo useampia liikennerikkomuksia takanaan, joten tällä kertaa kuljettaja ei selvinnyt huomautuksella.

– On päätöntä, että ihminen, joka ei osaa kuljettaa autoa, ajaa ammatikseen taksia, Södermann jatkoi.

Helsingin poliisi ei ota kantaa ilmiön yleisyyteen, koska ilmiötutkimusta asiasta ei ole tehty.

Ajotaidot ovat hirveät.

– Liikennerikkomukset ovat varmasti vähän nousseet, mutta myös taksiautojen määrä Helsingissä on noussut. Todennäköisesti siellä on eritasoisia kuljettajia joukossa riippuen heidän ajokokemuksestaan tai muista seikoista, ylikomisario Pekka Höök kertoo.

Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"

Ongelma on havaittu erityisesti taksinvälitysyrityksissä. Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen toteaa, että konstaapeli Södermann on aivan asian ytimessä.

– Matkustajilta tulee joskus reklamaatioita, vaikka kyseessä ei ole edes meidän automme. Meillä on tiukka laadunvalvonta, Kantonen sanoo.

Hän kertoo, että jotkut taksit pyrkivät näyttämään Taksi Helsingin autoilta, jolloin väärinkäsityksiä tulee. Kopioituihin autoihin pyritään puuttumaan.

– Emme ole kilpailua vastaan, mutta on huono asia koko taksibrändille, jos luotettavuus vähenee. Silloin taksien kokonaiskäyttöaste pienenee.

Traficom Lähde: Traficom

Taksinkuljettajan ajolupaa haetaan Traficomilta. Ajolupa voidaan myöntää, jos hakijalla on ollut B-luokan ajokortti vähintään vuoden, terveysvaatimukset täyttyvät, hakija ei ole ajokiellossa tai ole luvan estäviä rikos- tai sakkomerkintöjä.

Lisäksi hakijan täytyy suorittaa taksinkuljettajan noin 45 minuutin koe, joka sisältää 30 monivalintakysymystä, joista enintään kahdeksan saa mennä väärin.

– Kriteeristö on aika köykäinen, ajoluvan saa todella helposti. Taksi Helsingillä pelkästään Traficomin ajolupa ei riitä, vaan meillä on erikseen koulutuksia sekä laatu- ja kuljettajakoe, Kantonen kertoo.

Sama käytäntö on muissakin isommissa taksinvälitysyritykissä.

Lue myös: Valtaosa suomalaisista tilaa taksin soittamalla – ekologisuus on alkanut vaikuttaa kyydin valintaan

Traficomin asiantuntija Pasi Parviainen toteaa, että taksiluvan saaminen helpottui siinä mielessä, ettei pakollista koulutusta kokeeseen pääsyyn ole enää.

– Se heijastuu suoraan kuljettajien osaamiseen ja se näkyy myös kokeissa. Kokeiden hylkäysprosentti nousi aluksi hurjasti, Parviainen sanoo.

Koe pysyi kuitenkin samana. Se ei Parviaisen mukaan koskaan ole testannut hakijan todellista ajo-osaamista, vaan se on teoriakoe. Se on aina keskittynyt taksinkuljettajan ammatinharjoittamisen kannalta keskeisiin aiheisiin.

Taksinkuljettajan koetta tullaan lähitulevaisuudessa kehittämään ja sen suunta riippuu lakiin tulevista muutoksista. Parviainen itse olisi henkilökohtaisesti säilyttänyt koulutukset taksialalla.

– Onhan se poikkeuksellista, että meillä on yksi ammatti Suomessa, mihin ei vaadita mitään koulutusta. Päinvastoin muissa ammateissa lisätään pätevyysvaatimuksia koulutuksen kautta, Parviainen sanoo ja korostaa, että kyseessä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä, ei Traficomin kanta.

Taksi Helsinki on uudistanut omaa koulutustarjontaansa vanhempienkin kuljettajien osalta. Ja jos kuljettajalle tulee reklamaatioita, hänet laitetaan lisäkoulutukseen.

– Jos homma ei toimi, kuljettaja voidaan sulkea ajovälitysjärjestelmästä kokonaan.

Taksinvälitysyhtiöt eivät saa tietoonsa taksinkuljettajien liikennekäyttäytymisestä, vaan tiedot perustuvat saatuihin palautteisiin.

Lue myös: Taksiuudistus lisäsi taksien määrää 2000:lla –  eniten lisäystä Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa

Lue myös: Käsirysyä tolpilla, uhkailua ja päällekäyvää taistelua asiakkaista – Taksipomo: "Tällainen ei saa pesiytyä Suomeen"

Lue myös: Taksien uudet hinnat voivat yllättää kuljettajatkin – AL: "Tapellaanko me jonossa siitä, kuka lähtee ajamaan halvimmalla?"

Taksin valinta

Näin valitset luotettavan taksin

Valitse tuttu brändi.

Kuljettajan on voitava esittää taksinkuljettajakortti.

Jos epäilyttää, hinta kannattaa sopia etukäteen.

Tilaa taksi yrityksen palvelunumerosta tai sovelluksen kautta.

Suurimmat riskit on silloin, kun taksin valitsee suoraan kadulta tai jonosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin –  "Tuohon kun saisi ravintolan"
 2. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 3. Länsimetron asemien valaistus saanut kansaivälistä huomiota – voitti pohjoismaisen kilpailun
 4. Katajanokan uusi maamerkki rakennetaan puusta – kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa ideoita haettiin luonnosta
 5. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 6. Lässytätkö lemmikillesi? Voit voittaa SM-tittelin ja lemmikille vuoden ruoat – Arttu Wiskari, Eevi Teittinen ja kumppanit avaavat kisan
 7. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 8. "Oli aika vilkas yö" – Mäkkylän räjähdys aiheutti mittavan poliisioperaation, jota naapuri seurasi parvekkeeltaan
 9. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 10. Helsinkiläisen Saara Arvan katoamista tutkitaan henkirikoksena, mutta ruumista ei ole löytynyt ja poliisi joutui vapauttamaan epäillyn
 11. SAK: Nuorille tarjolla nyt roimasti vähemmän kesätöitä kuin viime vuonna, mutta vielä kannattaa yrittää
 12. Taloudellinen, turvallinen – Suomalaiset ovat autokaupoilla järkikansaa, eikä korona ole saanut lykkäämään hankintahaaveita
 13. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 14. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 15. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. T24: Tallinnan hotellit ja ravintolat odottavat malttamattomina suomalaismatkailijoita – Tärkeä kesäsesonki lyhenee päivä päivältä
 2. Etätyöt toivat iljettävän vaaran putkistoihin – muista 2 minuutin sääntö, kun valutat vettä
 3. THL:ltä uusi karttasovellus: Täällä ihmisillä on koronaoireita – Suuret kaupungit ja kaksi sairaanhoitopiiriä erottuvat joukosta
 4. Yllätyskaupat! Stadin Panimo pelasti konkurssioluet – osti arvostetun pienpanimon
 5. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 6. T24: Virossa höllennetään taas koronarajoituksia – Muutokset tulevat voimaan kesäkuussa
 7. Kaupunki antoi tiukan vaatimuksen pyöräilijöille Helsingissä – "Joko ajaminen loppuu tai..."
 8. T24: Koronarajoitusten höllentäminen ei auttanut – Moni kesätapahtuma on jouduttu perumaan Virossa
 9. Asukkaat alkoivat vältellä Mustikkamaata ja Isoisänsiltaa – arkkitehti ei sulje pois varoituskylttejä tai kaistaviivoja
 10. T24: Viro on automaattien luvattu maa – Automaatista voi Tallinnassa ostaa kukkia ja apteekkituotteita
 11. Pyörätuolissa istunut mies putosi maahan törmäyksessä – punaisen skootterin kuljettaja edelleen karkuteillä
 12. Päivittyvä juttu: Espoon räjähdystä tutkitaan kahtena murhan yrityksenä, poliisien vammat eivät vaatineet sairaalahoitoa – Tämä tapauksesta nyt tiedetään
 13. Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"
 14. HSL:n säästöjen seuraus: Bussit voivat ruuhkautua samalla hetkellä, kun koronan toinen aalto uhkaa
 15. Pikaruokaketju avaa 60 hengen terassin huikealle paikalle Helsinkiin –  "Tuohon kun saisi ravintolan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.