Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin Uutisten vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"

Taksiluvan saa suorittamalla kokeen hyväksytysti, mutta koulutusta ei vaadita.

Sen jälkeen kun taksilaki uudistui pari vuotta sitten, poliisi on joutunut olemaan paljon enemmän tekemisissä taksinkuljettajien kanssa. Näin ainakin kokee Helsingissä partioiva vanhempi konstaapeli Anders Södermann.

Hän toteaa Poliisit -tv-sarjan viimeisimmällä kaudella, että taksinkuljettajien ajotaitojen taso on romahtanut viimeisen vuoden aikana. Kausi on kuvattu viime kesänä.

– Ajotaidot ovat hirveät. Jos olet ammattikuljettaja, sinun työsi on viedä ihmisiä paikasta A paikkaan B. Sinähän vaarannat heidän elämää olemalla huono kuljettaja, hän lataa jaksossa.

Jakson kuljettajalla oli jo useampia liikennerikkomuksia takanaan, joten tällä kertaa kuljettaja ei selvinnyt huomautuksella.

– On päätöntä, että ihminen, joka ei osaa kuljettaa autoa, ajaa ammatikseen taksia, Södermann jatkoi.

Helsingin poliisi ei ota kantaa ilmiön yleisyyteen, koska ilmiötutkimusta asiasta ei ole tehty.

Ajotaidot ovat hirveät.

– Liikennerikkomukset ovat varmasti vähän nousseet, mutta myös taksiautojen määrä Helsingissä on noussut. Todennäköisesti siellä on eritasoisia kuljettajia joukossa riippuen heidän ajokokemuksestaan tai muista seikoista, ylikomisario Pekka Höök kertoo.

Taksinkuljettajien ajotaidoissa raju romahdus Helsingissä – Poliisi: "Vaarannat ihmisten elämää olemalla huono kuljettaja"

Ongelma on havaittu erityisesti taksinvälitysyrityksissä. Taksi Helsingin toimitusjohtaja Jari Kantonen toteaa, että konstaapeli Södermann on aivan asian ytimessä.

– Matkustajilta tulee joskus reklamaatioita, vaikka kyseessä ei ole edes meidän automme. Meillä on tiukka laadunvalvonta, Kantonen sanoo.

Hän kertoo, että jotkut taksit pyrkivät näyttämään Taksi Helsingin autoilta, jolloin väärinkäsityksiä tulee. Kopioituihin autoihin pyritään puuttumaan.

– Emme ole kilpailua vastaan, mutta on huono asia koko taksibrändille, jos luotettavuus vähenee. Silloin taksien kokonaiskäyttöaste pienenee.

Taksinkuljettajan ajolupaa haetaan Traficomilta. Ajolupa voidaan myöntää, jos hakijalla on ollut B-luokan ajokortti vähintään vuoden, terveysvaatimukset täyttyvät, hakija ei ole ajokiellossa tai ole luvan estäviä rikos- tai sakkomerkintöjä.

Lisäksi hakijan täytyy suorittaa taksinkuljettajan noin 45 minuutin koe, joka sisältää 30 monivalintakysymystä, joista enintään kahdeksan saa mennä väärin.

– Kriteeristö on aika köykäinen, ajoluvan saa todella helposti. Taksi Helsingillä pelkästään Traficomin ajolupa ei riitä, vaan meillä on erikseen koulutuksia sekä laatu- ja kuljettajakoe, Kantonen kertoo.

Sama käytäntö on muissakin isommissa taksinvälitysyritykissä.

Lue myös: Valtaosa suomalaisista tilaa taksin soittamalla – ekologisuus on alkanut vaikuttaa kyydin valintaan

Traficomin asiantuntija Pasi Parviainen toteaa, että taksiluvan saaminen helpottui siinä mielessä, ettei pakollista koulutusta kokeeseen pääsyyn ole enää.

– Se heijastuu suoraan kuljettajien osaamiseen ja se näkyy myös kokeissa. Kokeiden hylkäysprosentti nousi aluksi hurjasti, Parviainen sanoo.

Koe pysyi kuitenkin samana. Se ei Parviaisen mukaan koskaan ole testannut hakijan todellista ajo-osaamista, vaan se on teoriakoe. Se on aina keskittynyt taksinkuljettajan ammatinharjoittamisen kannalta keskeisiin aiheisiin.

Taksinkuljettajan koetta tullaan lähitulevaisuudessa kehittämään ja sen suunta riippuu lakiin tulevista muutoksista. Parviainen itse olisi henkilökohtaisesti säilyttänyt koulutukset taksialalla.

– Onhan se poikkeuksellista, että meillä on yksi ammatti Suomessa, mihin ei vaadita mitään koulutusta. Päinvastoin muissa ammateissa lisätään pätevyysvaatimuksia koulutuksen kautta, Parviainen sanoo ja korostaa, että kyseessä on hänen henkilökohtainen mielipiteensä, ei Traficomin kanta.

Taksi Helsinki on uudistanut omaa koulutustarjontaansa vanhempienkin kuljettajien osalta. Ja jos kuljettajalle tulee reklamaatioita, hänet laitetaan lisäkoulutukseen.

– Jos homma ei toimi, kuljettaja voidaan sulkea ajovälitysjärjestelmästä kokonaan.

Taksinvälitysyhtiöt eivät saa tietoonsa taksinkuljettajien liikennekäyttäytymisestä, vaan tiedot perustuvat saatuihin palautteisiin.

Lue myös: Taksiuudistus lisäsi taksien määrää 2000:lla –  eniten lisäystä Uudellamaalla, Lapissa ja Varsinais-Suomessa

Lue myös: Käsirysyä tolpilla, uhkailua ja päällekäyvää taistelua asiakkaista – Taksipomo: "Tällainen ei saa pesiytyä Suomeen"

Lue myös: Taksien uudet hinnat voivat yllättää kuljettajatkin – AL: "Tapellaanko me jonossa siitä, kuka lähtee ajamaan halvimmalla?"