Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuonna 1948 syntyneet Pekka, Lauri ja Pauli harjoittelevat Käpylän jalkapallokentällä SM-kisoihin – tämä potku on kielletty yli 70-vuotiailta

Jalkapallo: Käpylän Pallon yli 70-vuotiailla pelaajilla on kovat tavoitteet loppukesän SM-kisoissa.

Pallo pyörii Amerin nurkalla. On pyörinyt pitkään, sillä Käpylän Pallo haluaa uusia viimevuotisen mestaruutensa 70-vuotiaiden miesten SM-turnauksessa.

Pallottelemassa ja lämpöä ottamassa ovat mestarijoukkueeseen kuuluvat Pekka Ropponen sekä kaksosveljet Lauri ja Pauli Silvennoinen. He ovat ikäluokkaa 1948.

Taustalla on muuten talo, jossa KäPa perustettiin 1956. Siitä kertoo kyltti seinässä.

Samaan aikaan Koskelantien kentällä harjoittelee omatoimisesti viisi tyttöä. Ikäero herroihin on vähintään 55 vuotta. Käpylän urheilupuiston yläkentällä, jossa talvisin on kuplahalli, tekevät tekniikkaharjoituksia näitä ikämiespalloilijoita liki 70 vuotta nuoremmat poikaset.

Puotinkylän Valtti järjestää turnauksen kotikentällään 3. elokuuta. Toistaiseksi ei ole muuta tiedossa, vahvistaa ikämiesten yhteyshenkilö Lauri Visto.

Sarja pelataan yhden päivän aikana seitsemän miehen pienkentillä – samanlaisilla, millä juniorit aloittelevat uraansa.

Suurten ikäluokkien perässä ei ole varttumassa niin paljon uusia pelaajia.

Ohjeita Palloliitosta toki odotetaan:

Kielletäänkö pääpeli, missä räkä roiskuu? Tuleeko lajista todella vihreän veran shakki?

Tosin jo nytkin 70-vuotiaiden säännöt kieltävät maalipotkun antamisen yli puolenkentän ja maalivahdin avaavan pelin käsistään tai pompusta yli keskiviivan. Normaali rajaheitto on vielä säännöissä, mutta senkin voisi muuttaa sivurajapotkuksi.

Viime maanantaina Käpylässä harjoitelleiden Ropposen ja Silvennoisen veljesten puheissa vilahtelevat jo vastustajien nimet. Monet pelaajat tunnetaan vuosien takaa. Osa tunnetaan aktiiviuralta ja osa nuoremmista ikämiesluokista.

Valtin ja Käpylän Pallon lisäksi maakunnista ovat tulossa Tampereen Ilves ja Kokkolan Konkarit. HIFK:ta odotellaan mukaan ja Vantaan VJS:kin voisi saada joukkueen kokoon.

Myös Tampereella on pidetty 2-3 miehen harjoituksia asuntomessualue Vuoreksen kentällä – jopa kaksi kertaa viikossa. Tavoitteena on ryöstää pokaali takaisin. Joukkueita siis kootaan jo. Viime vuonna pelaajien ikähaarukka oli 70-77. 78:aa vuotta vanhempien ilmestyminen kentälle olisi iso yllätys.

Tampereella murehditaan, tuleeko sarjaan enää uusia pelaajia? Tuntuu kummalta ajatukselta, kun kaikki vanhenevat entistä terveempinä, mutta ei:

– Kysymys on nimenomaan siitä, että sodanjälkeisten suurten ikäluokkien perässä ei ole varttumassa niin paljon uusia pelaajia, Ropponen selvittää.

Voi olla jopa niin, että nämä kuninkuusluokan kisat loppuvat ennen pitkää.

Jalkapallo on pikkukentälläkin sen verran vaativampaa kuin sisäpelit. Koripallossa pelattiin viime talvena 75-vuotiaiden SM-kullasta ja ensi syksynäkin mukaan on lähdössä kolme joukkuetta, jos koronatilanne sallii.

Jalkapallon 70-vuotiaiden SM-turnaus kantaa kuulun peristadilaisen futarin Pekka Hämäläisen (1938-2013) nimeä.

HIFK:n hyökkääjä toimi 11 vuotta oman seuransa puheenjohtajana ja Palloliiton puheenjohtajana 1997-2009.

Elintarviketeollisuudessa juristina leipätyönsä tehnyt Hämäläinen oli myös Palloseura Trikiinien puheenjohtaja 1969-2004.