"Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan?" – 41 minuutin väitteestä roihahti kuuma nettikeskustelu

Vaihtoehdot: Pikaratikkaa voidaan jatkaa ensi vaiheessa Malmille tai Jakomäkeen.

Viikin-Malmin pikaraitiotien linjausvaihtoehdot. Musta on yhteinen osuus, vihreä osuus veisi Malmille ja violetti Jakomäkeen. Kartalla näkyy myös vaihtoyhteyksiä. Helsingin kaupunki
Jukka Hämäläinen

Jukka Hämäläinen

Suunnitelma Koillis-Helsingin uudesta pikaraitiotiestä on synnyttänyt kovan keskustelun netissä kaupungin Kerro kantasi -palvelussa.

Pääosin Viikin–Malmin pikaraitiotie saa ilahtuneen vastaanoton, mutta kritiikkiäkin on satanut. Anonyymi kommentoija puki sanoiksi monen ihmetyksen:

– Bussilla pääsee nopeammin, mikä tästä tekee pikaratikan? Jos menisi alle 30 minuuttia, voisin jopa harkita hankkeen tukemista.

– Tämän takia bussivuoroja vähennetään ja liikkuminen julkisilla vaikeutuu.

Matka pikaraitiovaunulla keskustasta päätepysäkille tulisi suunnittelijoiden mukaan kestämään 41–42 minuuttia.

Viikin–Malmin pikaraitiotie on joukkoliikenteen tuleva runkoyhteys keskustasta Kumpulan kautta Viikkiin, Latokartanoon ja Malmin lentokenttäalueelle sekä edelleen Malmille tai Jakomäkeen.

Bussilla pääsee nopeammin, mikä tekee tästä pikaratikan?

Loppupäähän esitetään kahta linjausvaihtoehtoa joko Malmin lentokenttäalueelta Malmin asemalle tai Jakomäkeen.

Linjaukset eivät ole kaupungin mukaan toisiaan poissulkevia, mutta toinen niistä toteutunee aikaisemmin kuin toinen. Kumpikin vaihtoehto saa keskustelussa kannatusta.

– Tuntuisi hassulta, jos uusi lentokentän alue ei olisi raideyhteydessä Malmin asemalle, päärataan ja palveluihin, nimetön keskustelija pohtii.

– Jakomäki-Alppikylä on tällä hetkellä "pussin perällä" ja irrallaan muusta kaupunkirakenteesta. Tämä vaihtoehto toivottavasti toteutuu heti ensimmäisessä vaiheessa, Matias vetoaa.

Myös pysäkkien paikat kirvoittavat kommentteja.

Jakomäki-Alppikylä on tällä hetkellä "pussin perällä".

– Talonpojan pysäkki on tarpeeton, koska viereiset pysäkit sijaitsevat 500 metrin päässä. Malmin ratikan pitäisi olla pikaratikka eikä joka risteyksessä pysähtelevä "hidas"ratikka, Koti-isä Latokartanosta kirjoittaa.

Muutama ihmettelee Koskela-nimistä pysäkkiä.

– Koskelan pysäkki sijaitsee niin kaukana Koskelasta, ettei kasvavalle Koskelan alueelle ole siitä mitään hyötyä. Ehdotettu pysäkki sijaitsee Kumpulassa, nimimerkki Koskelalainen huomauttaa.

– Laittaisin ilman muuta pysäkin myös Koskelantien ja Lahdenväylän risteykseen Vanhankaupungin seutua sekä Koskelan sairaala-alueen uusia asuntoja ja toki vanhaa asutusta ajatellen, anonyymi kommentoi.

Myös Latokartanoon kaivattiin lisäpysäkkiä.

– Kannatamme mahdollista lisäpysäkkiä Latokartanonkaarelle (Biologinkadun risteyksen lähelle), näin Latokartanon loppupääkin pääsisi hyötymään paremmin joukkoliikenteestä.

Pikaratikkaa venytetään nyt uuteen suuntaan Helsingissä – Jakomäen kautta pyyhällettäisiin myös Vantaalle

Pikaraitiotien yleissuunnitelman on määrä valmistua tänä vuonna.

Kerro kantasi -kyselyyn voi vastata 14. kesäkuuta asti. Pikaratikasta kerrotaan myös Uutta Koillis-Helsinkiä -virtuaalitapahtumassa 1. kesäkuuta osoitteessa hel.fi/suunnitelmat.

Raitiotien rakentamisen arvioidaan alkavan 2027, ja se valmistuisi 2030-luvun alussa.

Asukkaat huolissaan pidetyn puiston kohtalosta – "On pelättävissä, että koko pikaraitiotiehanke kääntyisi itseään vastaan"

Ratikkasuunnitelma ja kadun auki repiminen huolettaa yrittäjiä Fredalla – "Kuinka moni yrityksistä kestää pari laihaa vuotta"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Jakomäen sydämen rakentaminen viivästyi, koulu alkoi vielä vanhoissa tiloissa – Projektinjohtaja: "Ehkä vähän haasteellisempi rakennus toteuttaa"
 3. Saunaraati löysi asuntomessuilta elämyksiä – täydelliseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas
 4. Henkilökuntapula hidastaa uusien näytteenottopaikkojen avaamista Helsingissä – Näin moni saa tällä hetkellä koronatestistä positiivisen tuloksen
 5. Kaupunginteatterin ja Kansallisen teatterisyksy käynnistyy koronasta huolimatta – paikkoja myydään edelleen vain puolet normaalista
 6. Penkinlämmittäjistä tuttu Tero Tiittanen tekee Kuutamokeikan teatteri- ja eduskuntamies Ville Virkkusen kanssa
 7. Ylijäämäomenat kiertoon
 8. Pyöräliiton puheenjohtaja Helsingin Uutisissa: "Mitä enemmän lapsia tuodaan kouluun autolla, sitä vaarallisempia koulujen lähialueet ovat"
 9. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 10. T24: Suomalaismatkailijat eivät enää työllistä Suomen suurlähetystöä Tallinnassa entiseen malliin
 11. Pyörällä kouluun
 12. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 13. Ikääntyneiden heikko työllisyys johtuu syrjinnästä, johon laki ohjaa
 14. "Tupsahda" kuuntelemaan iltasatuja – Malmin kirjastossa luetaan syksyllä satuja
 15. Päätoimittaja Kannala: Korona, asuntojen hintataso, liikenneratkaisut ja eläköitymiset eivät edistä muuttamista Helsinkiin vaan sen liepeille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Helsinkiläinen lentokapteeni taittaa mökkimatkan saaristoon puolessa tunnissa – "Kun ajan rannan ohi, yhdeksän kymmenestä kännykästä on pystyssä"
 2. Pyöräilijä kaatui Malmilla – Haki kaupungilta 10 000 euron korvauksia
 3. Pyöräilijä kaahannut Mechelininkadulla jo kaksi kertaa yli 50 km/h – Poliisi epäilee menopelin laillisuutta: "Melkoiset muskelit saa olla jaloissa..."
 4. Jätkäsaareen valmistui puisto, joka ei näytä järin luonnolliselta – vanhemmat seuraavat sydän kurkussa aluetta halkovan pyörätien liikennettä
 5. "Onpa jäätävän kolkko bunkkeri" – Helsinkiin avautui uusi 335 lapsen päiväkoti, jonka harmaat betoniseinät herättävät kummastelua
 6. Kaivopuiston ajoestekokeilu keskeytetään – "Hyvistä tavoitteista huolimatta ei ollut onnistunut"
 7. Tukesilta 7 faktaa maskinostoon: Mieti ensin, mihin käyttöön olet maskia hankkimassa
 8. Raidejokeri jumiutui valituskierteeseen Helsingissä – asukasyhdistys ja luonnonsuojelijat haluavat muuttaa pikaratikan linjausta
 9. Helsingissä joukkoaltistuminen koronalle viime viikonlopun musiikkitapahtumassa
 10. Työvoima valuu Helsingin liepeille asuntojen hintojen, liikenneratkaisujen ja eläköitymisen vuoksi – Päätoimittaja Karri Kannala: "Helsinki ei voi ummistaa silmiään"
 11. Jättikorttelin yhteispiha Helsingin kantakaupungissa on kuin linnan puisto – asukkaat kutsuvat sinne vieraitaan eväsretkelle
 12. T24: Virossa kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Vihreiden Otso Kivekäs Helsingin Uutisissa: Laki kieltää ikäsyrjinnän, mutta sitä on helppo kiertää – "Ongelma on, että he eivät löydä uutta työtä"
 14. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 15. Tällaista murskakritiikkiä sai Kaivopuiston kesäkokeilu: Kaikki liikkuivat niin kuin ennenkin, yrittäjät kärsivät ja betoniporsaat olivat rumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.